X

Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής: “Κόκκινη κάρτα” σε άρθρο του νομοσχεδίου Σκουρλέτη

Ζήτημα αντισυνταγματικότητας άρθρου στο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ θέτει στην έκθεσή της η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Ant1news

Ζήτημα αντισυνταγματικότητας άρθρου του νομοσχεδίου Σκουρλέτη για τους ΟΤΑ θέτει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Στην έκθεσή της επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, υπογραμμίζει ότι θίγεται η αρχή της διάκρισης των εξουσιών αν ο Πάνος Σκουρλέτης επιμείνει στην ψήφιση της διάταξης με την οποία παύουν οριστικά οι πειθαρχικές διώξεις που ασκήθηκαν κατά των δημοτικών υπαλλήλων, αλλά και άλλων αρμοδίων στους ΟΤΑ που δεν παρέδωσαν στοιχεία για τους εργαζόμενους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο υπουργείο.

Το επίμαχο άρθρο προβλέπει ότι διαγράφονται οι πειθαρχικές ποινές προστίμου και παύουν οριστικά οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν κατά όσων δεν παρέδωσαν στοιχεία για τους εργαζομένους των ΟΤΑ στο πρώην υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Σύμφωνα με την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας εφόσον υφίστανται εκκρεμείς ποινικές διώξεις με τη νομοθετική παρέμβαση στην άσκηση της δικαστικής λειτουργίας θίγεται η αρχή της διάκρισης των εξουσιών (άρθρο 26 του Συντάγματος).

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια ο Πάνος Σκουρλέτης  αναφέρθηκε στην κόντρα της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη. «Έχουμε το δημοκρατικό και συνταγματικό δικαίωμα να ασκούμε κριτική με σεβασμό στην διάκριση των εξουσιών», είπε.