X

Σε… άδεια Βουλή ψηφίστηκαν οι τροπολογίες

Με ελάχιστους βουλευτές εντός της αίθουσας, μετά την αντιδράσεις για την "βροχή" τροπολογιών, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ant1news

Με ελάχιστους βουλευτές εντός της αίθουσας της Ολομέλειας, αφού ΝΔ, Ποτάμι και ΚΚΕ είχαν αποχωρήσει από τη συζήτηση καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για ευτελισμό και ασέβεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας με αφορμή την βροχή τροπολογιών, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζει σειρά φορολογικών ζητημάτων.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΔΗΣΥ, «παρών» δήλωσε η Ένωση Κεντρώων, ενώ η Χρυσή Αυγή καταψήφισε.

Από τις 28 συνολικά τροπολογίες που κατά την κυβέρνηση έκλειναν διάφορα εκκρεμή ζητήματα, ψηφίστηκαν οι 17, εκ των οποίων οι 16 ήταν υπουργικές και μια βουλευτική. Άλλες 6 υπουργικές τροπολογίες ενσωματώθηκαν εξαρχής στο νομοσχέδιο και υπερψηφίστηκαν ως άρθρα. Μεταξύ αυτών και τροπολογία του υπουργείου Τουρισμού που προβλέπει αποσπάσεις υπαλλήλων του υπουργείου σε γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό και η οποία προκάλεσε αντιδράσεις και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Ξυδάκης κάλεσε την υπουργό να ξανασκεφθεί το θέμα, κάτι το οποίο δεν έγινε.

«Δεν είμαστε βιτσιόζοι να φέρνουμε τόσες τροπολογίες», είπε η Κ. Παπανάτσιου, χαρακτηρίζοντας προσχηματική την αποχώρηση της ΝΔ. «Λύνουμε ζητήματα, βελτιώνουμε την καθημερινότητα και δεν θέλουμε να κάνουμε πίσω σε πράγματα που μας φέρνουν έσοδα», ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών.

Η βουλευτική τροπολογία (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωσης Κεντρώων) που προέβλεπε αναδρομικές φοροαπαλλαγές για ακίνητα εντός και εκτός του Αγίου Όρους δεν μπήκε σε ψηφοφορία.

ΥΠΟΙΚ: δεν άντεχαν τα θετικά μέτρα που ψηφίζονται

Με ανακοίνωση του, το οικονομικό επιτελείο επιτίθεται στην Νέα Δημοκρατία για την στάση της, αναφέροντας, «σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων  της Βουλής η σημερινή μέρα της διαδικασίας προβλέφθηκε για την συζήτηση των τροπολογιών επί του Σ/Ν του υπουργείου Οικονομικών «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις». Προφανές είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση γνώριζε την παραπάνω απόφαση. Εξ ίσου προφανές είναι ότι δυσφόρησε στην ανάγνωση των τροπολογιών και των ρυθμίσεων  που δίνουν οικονομικές και κοινωνικές ανάσες στην κοινωνία. Διαφωνούν με την άμεση επιστροφή φόρου έως 10.000 ευρώ που δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις;         Είναι αντίθετοι με την συμπερίληψη της Κω στην απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ  ως το 2018; Δεν  θέλουν την παραχώρηση του ακινήτου του νοσοκομείου Κάτω Πατησίων, το οποίο οδήγησαν σε κλείσιμο ώστε να λειτουργήσει δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για μία τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή;