X

“Πυρά” Σταθάκη κατά της Eldorado Gold

"Προκλητικές" οι ενέργειες της Eldorado Gold, λέει ο Υπουργός Περιβάλλοντος. Εκδόθηκε ακόμα μια άδεια για την Ολυμπιάδα. Αποχώρησαν οι μεταλλωρύχοι από το Υπουργείο.

Ant1news

Ανυπόστατες και προκλητικές χαρακτήρισε ο Γιώργος Σταθάκης τις ενέργειες της Eldorado Gold λέγοντας ότι με αποκλειστική της ευθύνη δεν έχει υποβληθεί ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο.

Μάλιστα, σημείωσε, πως είναι διαχρονική απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου να επιστρέφουν ως μη αποδεκτή μελέτη της εταιρίας. Είχε συμβεί, όπως είπε, και επί υπουργίας Μανιάτη και ακολούθησε ο Πάνος Σκουρλέτης. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Λοβέρδου από τη ΔΗΣΥ και του κ. Φωκά από την ΕΚ, ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι στις Σκουριές είναι διασφαλισμένες όλες οι θέσεις εργασίας, χωρίς καμία επιπρόσθετη άδεια. Δεν εκκρεμεί καμία άδεια για την Ολυμπιάδα και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα είναι στη διαιτησία που θα διαρκέσει 3 μήνες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος επιτέθηκε στην αντιπολίτευση ότι ανήκουν στο «fun club» της εταιρίας, καλώντας τα κόμματα να μην ταυτίζονται με τις προθέσεις μιας εταιρίας που κατέδειξε μια κουλτούρα που προσβάλλει μια ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα. 

 

Εκδόθηκε και νέα άδεια για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας

Μια ακόμη άδεια για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας εκδόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται για την έγκριση της τεχνικής μελέτης για το κλείσιμο των παλαιών εκμεταλλεύσεων του Μεταλλείου Ολυμπιάδας, ενώ η εκκρεμότητα που απομένει για την εν λόγω εγκατάσταση και αναμένεται να κλείσει άμεσα (μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου) είναι η άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για τη μονάδα λιθογόμωσης.

Είχε προηγηθεί, την Τετάρτη, η έκδοση δύο ακόμη αδειών: τροποποίησης της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού του χώρου απόθεσης στην περιοχή της Ολυμπιάδας και λειτουργίας νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα.

Η βασική εκκρεμότητα αφορά πλέον την άδεια εγκατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών, θέμα το οποίο παραπέμφθηκε στη διαιτησία.

Ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, δήλωσε, «αυτό είναι ένα ακόμη θετικό βήμα προς τα εμπρός, ωστόσο περιμένουμε ακόμα τα υπόλοιπα θέματα, για τα οποία εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μπορούν να επιλυθούν με ειλικρινείς διαπραγματεύσεις. Καλούμε για άλλη μια φορά τον Υπουργό να συνεργαστεί μαζί μας προς αυτήν την κατεύθυνση».

 

Αποχώρησαν οι μεταλλωρύχοι από το Υπουργείο Ανάπτυξης

Οι μεταλλωρύχοι που είχαν παραμείνει στο Υπουργείο, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αποχώρησαν το πρωί της Παρασκευής, δηλώνοντας ευχαριστημένοι από την εξέλιξη του θέματος με την έκδοση των αδειών για τις εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας, αλλά ξεκαθάρισαν ότι θα παραμείνουν σε επιφυλακή κι αν χρειαστεί θα επαναλάβουν τις κινητοποιήσεις τους ώσπου να λυθεί και το θέμα με τις Σκουριές.

Την ίδια στιγμή αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση ότι οι μεταλλωρύχοι που διαμαρτύρονται, κλήθηκαν από τους υπαλλήλους του Υπουργείου να πληρώσουν περίπου 1.000 ευρώ για μια πόρτα που έσπασαν στα μικροεπεισόδια της Τετάρτης και μάλιστα οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην εξόφληση του σχετικού τιμολογίου.