X

Ενδοκυβερνητικοί “τριγμοί” για την “Τουρκική Ένωση Ξάνθης”

ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων έχουν εκφράσει ήδη την αντίθεση τους. Έτοιμοι να καταψηφίσουν την σχετική τροπολογία είναι και οι ΑΝΕΛ.

Ant1news

Στον «αφρό» επιχειρεί να διατηρήσει η αντιπολίτευση τις διαφωνίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τα εθνικά θέματα, με τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ να διαμηνύουν ότι εφεξής δεν θα την στηρίζουν όποτε τα βρίσκει σκούρα με τον κυβερνητικό της εταίρο.

ΝΔ και ΔΗΣΥ με αφορμή την υπουργική τροπολογία που σύμφωνα με νομικούς είναι επικίνδυνη, καθώς ανοίγει παράθυρο για την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης που καταψηφίζουν οι ΑΝΕΛ, ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να βασίζεται στην υπεύθυνη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Δεν νομιμοποιούμε δύο κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες», επισημαίνουν στη ΝΔ. Ο Κώστας Γκιουλέκας ήταν ιδιαίτερα οξύς, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ δεν θα νομιμοποιήσει αυτή την πολυφωνία και ανισορροπία στους κόλπους της κυβέρνησης. «Το συγκεκριμένο θέμα έχει εθνικές προεκτάσεις, βρείτε τα μεταξύ σας», είπε.

«Τέλος, δεν δίνουμε άλλοθι στην έλλειψη κυβερνητικής πλειοψηφίας, ανεξαρτήτως περιεχομένου», είπε από την πλευρά του και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από τη ΔΗΣΥ που κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες ρυθμίσεις και να τις ξαναφέρει όταν πείσει τον συνέταιρο της να τις ψηφίσει.

Να αποσύρει η κυβέρνηση την τροπολογία ζήτησε η Ένωση Κεντρώων. Ο Γιάννης Σαρίδης επέκρινε ωστόσο, ΝΔ και ΔΗΣΥ ότι κινούνται στο «ναι μεν αλλά», καθώς «με τη Θράκη δεν παίζουμε». Από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλλης απέφυγε να πάρει θέση, λέγοντας ότι υπάρχουν μια σειρά ζητημάτων που πρέπει να διευκρινιστούν. Πληροφορίες αναφέρουν πως το Ποτάμι προσανατολίζεται στο «παρών».

«Δεν μονοπωλούμε την αλήθεια, δεν διεκδικούμε το αλάθητο, αλλά στα εθνικά θέματα έχουμε μια ευαισθησία και καλούμε τον υπουργό με παράκληση αγάπης να ξαναδεί το θέμα», είπε από τους ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.