X

“Τρικυμία” στην επιτροπή της Βουλής για τη ρύπανση στον Σαρωνικό

Συντάσσεται νέα έκθεση για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, έπειτα από τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ant1news

Στη σύνταξη νέας έκθεσης για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στον Σαρωνικό από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη ΙΙ” θα προχωρήσει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το κείμενο που παρουσίασε η Πρόεδρός της, Κατερίνα Ιγγλέζη.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν την κ. Ιγγλέζη ότι συνέταξε μια έκθεση που είναι μονομερής, καθώς δεν καταγράφονται οι θέσεις τους για τις ευθύνες της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού στον χειρισμό του ναυαγίου που προκάλεσε ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή. Όπως ειπώθηκε, η έκθεση δεν αποτελεί προϊόν διακομματικής συνεργασίας.

Στην 11 σελίδων έκθεση που παρουσίασε η κ. Ιγγλέζη καταγράφεται το χρονικό του συμβάντος και οι ενέργειες που έγιναν για τον περιορισμό της ρύπανσης. Γίνεται λόγος για  «ζημιά τόσο στα ύδατα και ενδεχομένως και στη βιοποικολότητα» και ότι οι διαδικασίες της απορρύπανσης και της αποκατάστασης του οικοσυστήματος γίνονται ακόμα πιο κρίσιμες δεδομένου ότι, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, μόνο το 10% του πετρελαίου που διαφεύγει από ένα ναυάγιο μπορεί να περισυλλεγεί στη θάλασσα. Σημειώνεται ακόμη, ότι οι κάτοικοι της Σαλαμίνας και των δήμων του παράκτιου μετώπου, καθώς και οι επαγγελματίες των περιοχών αυτών, πλήττονται σοβαρά. Αλιείες, ιχθυοκαλλιέργειες και τουρισμός καταμετρούν ήδη τις επιπτώσεις από την καταστροφή του ευαίσθητου θαλάσσιου και παράκτιου οικοσυστήματος.

 

Το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει ούτε στη νέα προσπάθεια για σύνταξη έκθεσης, επισημαίνοντας ότι Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση επιχειρούν να συγκαλύψουν ευθύνες.