X

Βουλή: πέρασε το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου

Παρά τις διαφοροποιήσεις και τις απουσίες βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Υπέρ της αλλαγής φύλου από τα 15, ψήφισαν 148 βουλευτές. Σφοδρή κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη.

Ant1news

Με τρεις απώλειες από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τις ψήφους των 6 βουλευτών του Ποταμιού, του Κώστα Ζουράρι και του Θανάση Θεοχαρόπουλου «πέρασε» από την Ολομέλεια της Βουλής το άρθρο 3 του νομοσχεδίου που αφορά στην αλλαγή ταυτότητας φύλου στα 15 χρόνια. «Ναι» είπαν 148 βουλευτές, όχι 124 και «παρών» 13.

Η Γεωργία Γεννιά που από την πρώτη στιγμή είχε εκφραστεί αρνητικά με τη φυλομετάβαση στο 15ο έτος της ηλικίας ενός ατόμου, καταψήφισε, ενώ απόντες από την ονομαστική ψηφοφορία ήταν ο Μάρκος Μπόλαρης και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης  που επίσης είχαν διατυπώσει επιφυλάξεις.

Απών ήταν και ο Τάσος Κουράκης, ο οποίος με επιστολή πρόθεσης ψήφου που δεν προσμετρείται δήλωσε πως εάν ήταν παρών θα στήριζε το επίμαχο άρθρο.

Οι ΑΝΕΛ με εξαίρεση τον Κώστα Ζουράρι που είπε «ναι» και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο που είπε «παρών» στο άρθρο 3, δήλωσαν «ναι» επί της αρχής και καταψήφισαν το άρθρο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου στα 15 χρόνια.

«Παρών» με εξαίρεση τον Θανάση Θεοχαρόπουλο που είπε «ναι», ψήφισε η Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά την απόφαση που έλαβαν στη συνεδρίαση του συντονιστικού της Κ.Ο. Αδικαιολόγητα απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

 

Απών ήταν και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος  ο οποίος ωστόσο, υπεβλήθη πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση. Απόντες ήταν η επικεφαλής Φώφη Γεννηματά  που βρίσκεται σε περιοδεία στην Κρήτη, καθώς και οι Βασίλης Κεγκέρογλου που επίσης είναι στην Κρήτη, Γιάννης Μανιάτης και Μιχάλης Τζελέπης που με επιστολή τους δήλωσαν πως εάν ήταν παρόντες θα έλεγαν «παρών» στο άρθρο 3.

Η ΝΔ καταψήφισε το νομοσχέδιο και τα άρθρα του, ενώ δήλωσε «ναι» στην τροπολογία για την αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Ένωση Ξάνθης που επίσης μπήκε σε ονομαστική ψηφοφορία και «πέρασε» με 248 «ναι» έναντι 37 «όχι». Απουσίαζε από την ψηφοφορία ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η τροπολογία καταψηφίστηκε από όλους τους μουσουλμάνους βουλευτές και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη που σε παρέμβασή της χαρακτήρισε τη νέα ρύθμιση «χειρότερη» από την προηγούμενη. «Ναι» στην τροπολογία είπαν οι ΑΝΕΛ.

Απόντες καταγράφονται και στην Ένωση Κεντρώων. Τόσο ο Μάριος Γεωργιάδης, όσο και οι Αριστείδης Φωκάς, Γιώργος Κατσιαντώνης και Αναστάσιος Μεγαλομύστακας επέλεξαν να απουσιάζουν.

«Όχι» σε όλα είπαν ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων.

Πάντως, από το προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν πωςκατορθώσαμε να περάσουμε το ν/σ και το επίμαχο άρθρο 3, ενώ σε ότι αφορά στις διαφοροποιήσεις που σημειώθηκαν, έλεγαν πως το θέμα αυτό θα συζητηθεί στα όργανα της Κ.Ο. και του κόμματος. Θύμιζαν ωστόσο, πως δεν είχε τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Σε ότι αφορά στην ψήφο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων επεσήμαναν πως η πολιτική συνύπαρξη γίνεται στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας και όχι ιδεολογικής ενότητας. 

Η κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Τσίπρας παρενέβη σήμερα στη συζήτηση (λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία) για να ζητήσει απο τον αρχηγό της ΝΔ να ανακαλέσει προσβλητική, όπως την χαρακτήρισε, αναφορά στους πολίτες που επιθυμούν αλλαγή φύλου.

"Εχετε δικαίωμα να μην τους στηρίζετε ενώ τους υποσχεθήκατε ότι θα τους στηρίξετε αλλά δεν έχετε δικαίωμα να τους εξευτελίζετε", είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο κ. Μητσοτάκης είχε επικαλεστεί περιστατικό σύμφωνα με το οποίο όταν ένας πολίτης ρωτήθηκε από ψυχίατρο γιατί θέλει να κάνει αλλαγή φύλου απάντησε ότι αυτό του είπαν να κάνει κάποιοι εξωγήινοι που συνάντησε στον Υμηττό...

Όταν πήρε τον λόγο ο πρωθυπουργός, ο κ.Μητσοτάκης απουσίαζε από την αίθουσα, ωστόσο εισήλθε σ´αυτήν πριν ολοκληρώσει την παρέμβασή του ο κ. Τσίπρας. Ο αρχηγός της ΝΔ δεν ανακάλεσε λέγοντας πως χρησιμοποίησε ένα παράδειγμα για να δείξει ότι απαιτείται επιστημονική διάγνωση προκειμένου να αιτηθεί κάποιος νομική αλλαγή ταυτότητας φύλου.

Κοντονής σε Χρυσή Αυγή: Για του Χριστού την Πίστη την Αγία κυνηγάτε τους μετανάστες;

Σφοδρή επίθεση στη Χρυσή Αυγή εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής με αφορμή την αποστροφή του εκπροσώπου της ότι το κόμμα αυτό αγωνίζεται «για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδας την Ελευθερία». 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αναρωτήθηκε με οργισμένο ύφος: «Για του Χριστού την Πίστη την Αγία σκοτώσατε τον Φύσσα; Για του Χριστού την Πίστη την Αγία κυνηγάτε τους μετανάστες και υπάρχουν αμετάκλητες καταδίκες στο ελληνικό δικαστήριο; Να μην εμπλέκετε τον Χριστιανισμό με τις αθλιότητές σας και τη δολοφονική σας δράση».

Ακολούθησε ολιγόλεπτη ένταση στην Ολομέλεια. Τον λόγο πήρε ο Β. Μιχαλολιάκος ο οποίος απευθυνόμενος στον Σταύρο Κοντονή είπε ότι «προστατεύετε τρομοκράτες και εγκληματίες».

Δηλώσεις μετά την ψηφοφορία

Κυβερνητικής πηγές σχολίαζαν μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ότι «τελικά, μόνοι εκτεθειμένοι είναι όσοι προσπάθησαν να παίξουν παιχνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων, με αφορμή ένα ζήτημα αναγνώρισης και κατοχύρωσης ατομικών δικαιωμάτων».

Υπογραμμίζουν, δε, ότι «το πολιτικό δίλημμα της εποχής εξακολουθεί να είναι ένα, «με την πρόοδο για μία κοινωνία του 21ού αιώνα ή με τη συντήρηση και το σκοταδισμό» για να τονίσουν ότι «η ελληνική Βουλή σήμερα απάντησε με σαφήνεια υπέρ της προόδου».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μετά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου στη Βουλή, το οποίο ψήφισε και επί της αρχής και επί των άρθρων, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε. «Η θέση μου είναι σταθερή για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ΔΗΜΑΡ πήρε σαφή θέση από την πρώτη στιγμή. Ένα ξεκάθαρο ΝΑΙ χωρίς ετεροπροσδιορισμούς».