X

Μουζάλας: πρέπει να αλλάξει η συμφωνία με την Τουρκία για το Προσφυγικό

Κυβερνητική παραδοχή για υπερπληθυσμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Πώς κινείται η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων για την φιλοξενία τους.

Ant1news

Διέψευσε η Κυβέρνηση ότι η απορρόφηση πόρων για το Προσφυγικό κινείται σε χαμηλά επίπεδα, με τον Γιάννη Μουζάλα και τον Αλέξη Χαρίτση να κάνουν λόγο για υψηλότατο ποσοστό, που αγγίζει το 30%, την ώρα που η Ιταλία έχει απορροφήσει μόλις το 6% των πόρων που της αναλογούν.

Όπως είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας τα κονδύλια που είχαν προϋπολογιστεί για την περίοδο μέχρι το 2020 ανέρχονταν στα 454 εκατ. ευρώ και σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ύστερα από δύο διαδοχικές τροποποιήσεις, το ποσό αυξήθηκε στα 538 εκατ. ευρώ.

«Όχι μόνον δεν χάθηκαν πόροι, όπως παραπλανητικά υποστηρίζεται, αλλά πετύχαμε σημαντική αύξηση των κονδυλίων που αναλογούν στη χώρα μας», είπε απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Χάρη Θεοχάρη, κάνοντας λόγο για ποσοστό ρεκόρ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μουζάλας απαντώντας στον Σπύρο Λυκούδη δεν έκρυβε τον προβληματισμό του για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Σημείωσε πως «μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν» και ευχήθηκε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του 2015. «αν έχουμε ένα νέο 2015 -που δεν θα έχουμε- θα δούμε τι θα κάνουμε», είπε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής «έχουμε έναν υπερπληθυσμό που υπερβαίνει τα ανεκτά όρια. Είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε αν όμως οι ροές διπλασιαστούν θα πρέπει να το ξαναδούμε. Το νερό έχει μπει στο αυλάκι, αλλά θα ξεχειλίσει αν η βροχή δυναμώσει».

 

Σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία που έχει γίνει ενόψει του χειμώνα, είπε πως έχουν αντικατασταθεί οι ατομικές σκηνές με οικίσκους και μεταφέρονται οι πιο ευάλωτες ομάδες στην ενδοχώρα. Παραδέχθηκε ότι οι επιστροφές παραμένουν το κυριότερο πρόβλημα και ενημέρωσε πως ομάδα νομικών μελετά αλλαγές στο πλαίσιο που ισχύει για την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, αλλά και την μεταφορά τους στην ενδοχώρα. «Υπάρχει η συμφωνία Ελλάδας- Τουρκίας ζητάμε και από τα δύο μέλη να προχωρήσουν σε αλλαγές, όμως αυτό δεν είναι εύκολο», είπε.