X

Ειδική συνεδρίαση στη Βουλή για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου

Προσκλητήριο Γαβρόγλου για συμμετοχή στην πορεία. Κριτική στην Κυβέρνηση για τα ΑΕΙ από τον Φορτσάκη. Τον Ανδρέα Παπανδρέου θυμήθηκε η Γεννηματά.

Ant1news

Πρόσκληση στους νέους ανθρώπους να συμμετάσχουν στην πορεία για το Πολυτεχνείο απηύθυνε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. Παραδέχθηκε για άλλη μια φορά πως υπάρχει παραβατικότητα στα πανεπιστήμια που οφείλεται –όπως είπε- εν μέρει και στην περιθωριοποίηση της νέας γενιάς. 

Κριτική στην κυβέρνηση για την εικόνα που παρουσιάζουν τα πανεπιστήμια, άσκησε ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης. «Το Πολυτεχνείο δεν μπορεί να ταυτίζετε με τυφλή βία και η κατάληψη των τελευταίων ημερών από ομάδες νεαρών καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές εκείνους που έδωσαν τον αγώνα τους στο Πολυτεχνείο», είπε και πρόσθεσε πως «το Πολυτεχνείο δεν μπορεί να ταυτίζεται με την τρομοκρατία γιατί ήταν αγώνας για ζωή όχι για θάνατο από νέους που μάχονταν κατά της βίας».

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση με αφορμή τη σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου έστειλε η Φώφη Γεννηματά , κάνοντας ειδική αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Στην ειδική εκδήλωση στην Ολομέλεια της Βουλής η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επεσήμανε πως «καμία μορφή βίας δεν χωρά στην επέτειο του Πολυτεχνείου που να αμαυρώνει τη μνήμη του, ιδίως σε μια περίοδο που η ακροδεξιά ροκανίζει τα θεμέλια της Ευρώπης».

Η κ. Φ. Γεννηματά  σημείωσε πως πρέπει να υψωθεί ένα δημοκρατικό τείχος απέναντι στη βία και αναφερόμενη στον Ανδρέα Παπανδρέου, είπε πως επισκεπτόταν κάθε χρόνο το Πολυτεχνείο και έλεγε στους πολίτες πως δεσμεύεται να κρατήσει όρθια τη χώρα.

«Η κατάληψη του Πολυτεχνείου ουσιαστικά γίνεται από κάποιους που  θέλουν να μετατρέψουν αγώνα Πολυτεχνείου σε καρικατούρα, μπορεί οι κουκουλοφόροι  να αποχώρησαν ήταν όμως αρκετές οι δυο μέρες για να αποκαλυφθούν σχέδια μηχανισμών που εξυπηρετούν την κυβέρνηση και την πρεσβεία των ΗΠΑ», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, ενώ ο Γιώργος Μαυρωτάς  από το Ποτάμι επεσήμανε πως αν ζωντανέψουν τα πανεπιστήμια, θα φύγει η κουκούλα.

Στην ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής που ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δεν παρέστη η Χρυσή Αυγή.