X

“Ακυρώνει” τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία η Επιτροπή Εξοπλισμών

Απορρίφθηκε το αίτημα της ΝΔ να κληθούν όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση. Ομόφωνα αποδεκτή η πρόταση του Φίλη, ο οποίος "βλέπει" ηθική και πολιτική ζημία από τη συμφωνία.

Ant1news

Ομόφωνα αποδεκτή έγινε από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, που συνεδρίασε σήμερα κεκλεισμένων των θυρών, η πρόταση του Νίκου Φίλη να ανακληθεί η απόφαση για την πώληση πυρομαχικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Ο ίδιος ο Νίκος Φίλης είχε κάνει νωρίτερα λόγο, μιλώντας στον ΑΝΤ1, για ηθική και πολιτική ζημία από την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, ενώ είχε διατυπώσει στη Βουλή την άποψη ότι η συζήτηση για τους εξοπλισμούς στη Σαουδική Αραβία πρέπει να υπακούσει στα ψηφίσματα του ευρωκοινοβουλίου.

Ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας δήλωσε, πάντως, πως θα μεταφέρει το αίτημα στον Πάνο Καμμένο, ώστε να συνεδριάσει μέσα στις επόμενες ημέρες η Επιτροπή.

Την ίδια ώρα απορρίφθηκε το αίτημα της ΝΔ να κληθούν στην Επιτροπή Εξοπλισμών της όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή. Το αίτημα, σύμφωνα με τον Νίκο Φίλη, στήριξε η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι.

Μεταξύ άλλων, η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζήτησε να παρουσιαστούν ενώπιον της Επιτροπής Εξοπλισμών και να την ενημερώσουν αναλυτικά, ο Έλληνας πρέσβης στη Σαουδική Αραβία κ. Πολυχρόνης Πολυχρονίου, ο πρόξενος στο Ριάντ κ. Ηλίας Κλουβάτος, ο Γενικός  Διευθυντής Εξοπλισμών του Υπουργείου Αμύνης Αντιναύαρχος κ. Κυριάκος Κυριακίδης, ο πρώην Γενικός Διευθυντής  Εξοπλισμών Αντιπτέραρχος κ. Κοσμάς Βούρης, ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. κ. Γιάννης Ρουμπάτης, ο αποπεμφθείς από τον Πάνο Καμμένο Ταξίαρχος κ. Μιχαήλ Παπαδάκης, ο επιχειρηματίας μεσάζοντας κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οικονομολόγος κ. Τζον Σφακιανάκης, καθώς και όλοι οι αξιωματικοί που υπέγραψαν στις 14/6/2017 το φύλλο ενημερώσεως εισηγήσεως.

Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε επίσης την ακρόαση και του Διευθύνοντος Συμβούλου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (Ε.Α.Σ.), κ. Θεόφιλου Βασιλείου, προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές αν έχουν ήδη υπογραφεί και πόσες συμβάσεις των Ε.Α.Σ. με τον κ. Βασίλη Παπαδόπουλο.

Εν τω μεταξύ, νέα επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα στον οποίο και απέδωσε πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία εξαπέλυσε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας στη συνεδρίαση των Τομεαρχών του κόμματος ο Πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στο «καληνύχτα κ. Μητσοτάκη» του κ. Τσίπρα χθες στη Βουλή λέγοντας πως ο ίδιος κοιμήθηκε μια χαρά ενώ ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει χάσει τον ύπνο του.