X

Με τις εκλογές στο… φόντο ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός

Οι κόντρες Τσίπρα – Μητσοτάκη και τα διλήμματα προς τους ψηφοφόρους. Με εκπλήξεις υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2018.

Ant1news

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2018, με μοναδική έκπληξη τη θετική ψήφο της ανεξάρτητης βουλευτή Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου. Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν συνολικά 153 βουλευτές, καθώς ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απών, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει. Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν 144 βουλευτές, με απόντες τον Αρ. Φωκά της Ένωσης Κεντρώων και του ανεξάρτητου, πρώην της Χρυσής Αυγής, Ν.Μίχου.

Η ψηφοφορία ήταν η κορύφωση μιας πενθήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, καθ’όλη τη διάρκεια της οποίας υπήρχε άρωμα προεκλογικής περιόδου, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι οι κάλπες θα στηθούν το φθινόπωρο του 2019 και την αντιπολίτευση σύσσωμη να εκφράζει την ευχή και το αίτημα να υπάρξει το συντομότερο δυνατό προσφυγή στις κάλπες.

Το δίλημμα που τίθεται στους ψηφοφόρους είναι το ποιος και πώς θα διαχειριστεί την οικονομία και τη χώρα την «επόμενη» των μνημονίων.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν οι τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη μεταξύ τους αντιπαράθεση να παίρνει διαστάσεις «μονομαχίας», καθώς χαρακτηρίστηκε έντονα από τα στοιχεία προσωπικής σύγκρουσης.

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε στο αφήγημα του «τελευταίου μνημονιακού προϋπολογισμού» και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο ότι δεν υπάρχει «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο, οπότε και ολοκληρώνεται χρονικά το τρίτο μνημόνιο.

Κατά τη μακρά του ομιλία, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πολλές φορές ότι η ΝΔ φέρει ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας και την είσοδό της στα μνημόνια, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ήταν η πρώτη αντιπαράθεση στην οποία δεν υπήρξε καμία αρνητική αναφορά στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι, λίγα 24ωρα αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει «άνοιγμα» στους επικεφαλής τους από το βήμα του 11ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Καμία αναφορά δεν υπήρξε ούτε στα ζητήματα διαφάνειας, για τα οποία έχει ήδη ζητηθεί συζήτηση από την Νέα Δημοκρατία.

«Ήταν μια καλή συζήτηση. Πάμε καλά», είπε χαμογελαστός ο Πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ενώ ερωτηθείς για την έκπληξη της θετικής ψήφου της κ. Μεγαλοοικονόμου, σχολίασε: «Αντί να μειωνόμαστε, αυξανόμαστε». Τέλος, μικρές αναταράξεις σημειώνονται στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης, με τον κ. Δημ. Καμμένο των ΑΝΕΛ να εκφράζει δημοσίως και εντόνως τη δυσαρέσκειά του για αρνητικά προς τον μικρό κυβερνητικό εταίρο σχόλια πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.