X

Αυτεπάγγελτη δίωξη για όσους απειλούν συμβολαιογράφους σε πλειστηριασμούς

Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή. Οξεία αντίδραση απο το ΚΚΕ.

Ant1news

Ποινή φυλάκισης από 3 ή 6 μήνες σε όσους απειλούν συμβολαιογράφους που διενεργούν πλειστηριασμούς προβλέπει η κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με την τροπολογία που φέρει την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή προβλέπεται η αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, υπάλληλο πλειστηριασμού, που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

Συγκεκριμένα, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης (6 ή 3 μήνες κατ’ ελάχιστο όριο, κατά περίπτωση), όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή τους.

Οι παραπάνω νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, κρίθηκαν απαραίτητες για λόγους «υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος», που αποσκοπούν αφενός στη στήριξη της οικονομίας μέσω της απρόσκοπτης διενέργειας των πλειστηριασμών, και αφετέρου «στην εξασφάλιση της έννομης προστασίας των συμβολαιογράφων που διενεργούν τους πλειστηριασμούς». 

Αναλυτικά η τροπολογία:

«Πυρά» από το ΚΚΕ

«Ο κατήφορος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει τελειωμό. Μετά την τροπολογία για την απεργία, τώρα με ένα ακόμη αυταρχικό, αντιδραστικό μέτρο, προσπαθεί να ποινικοποιήσει τη δράση και τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, να τρομοκρατήσει και να φοβίσει όσους αντιστέκονται σ’ αυτή την πολιτική.

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις, με την αυτεπάγγελτη δίωξη, στην ουσία ανοίγουν το δρόμο για να ενισχυθεί η κρατική βία κι αυθαιρεσία. Είναι προπομπός συνολικότερης επίθεσης ενάντια στις εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις, που όπως φαίνεται έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Αποδεικνύεται ότι οι πλειστηριασμοί στρέφονται απέναντι στη λαϊκή κατοικία, γι’αυτό και η κυβέρνηση σπεύδει να πάρει τα μέτρα της.

Το ότι και αυτό το αυταρχικό μέτρο έρχεται με εκπρόθεσμη τροπολογία της τελευταίας στιγμής δεν προκαλεί πλέον καμία έκπληξη. Είναι βαθιά γελασμένοι, όμως, όσοι νομίζουν ότι με τον αυταρχισμό, με την επαναφορά του δόγματος “νόμος και τάξη” σε συριζαίικη εκδοχή θα βάλουν στο γύψο τη λαϊκή πάλη, που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα απέναντι στην πολιτική τους», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Περισσός.