X

“Μαλλιά κουβάρια” για τις διώξεις σε διαμαρτυρόμενους για πλειστηριασμούς

Άγρια κόντρα Κοντονή – Βορίδη. Για καταδιωκτική διάταξη μιλά η αντιπολίτευση. Τι απαντά η Κυβέρνηση.

Ant1news

Σφοδρή αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την τροπολογία που προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων εμποδίζουν πλειστηριασμούς.

Στις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης που κατήγγειλε «ποινικοποίηση» των αντιδράσεων και μίλησε για «καταδιωκτική» διάταξη, προστέθηκε και το αντάρτικο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη που ζήτησε την απόσυρσή της.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής που υπογράφει την επίμαχη τροπολογία διαβεβαίωσε ότι δεν συνδέεται με την α΄ κατοικία. «Η τροπολογία δεν συνδέεται με την α΄ κατοικία. Δεν νομοθετούμε τίποτα καινούργιο. Το μόνο καινούργιο είναι ότι προστατεύονται οι συμβολαιογράφοι στο γραφείο τους όπως συμβαίνει και στα ειρηνοδικεία», υποστήριξε ο κ. Κοντονής και συμπλήρωσε πως «σήμερα υπάρχει απόλυτη προστασία των στεγαστικών δανείων της πρώτης κατοικίας. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αφορούν τους μεγαλοοφειλέτες και τους μεγαλοκαρχαρίες».

«Οφείλουμε να χαιρετίσουμε την αφοσίωση της κυβέρνησης στη διενέργεια των πλειστηριασμών», είπε από την πλευρά της ΝΔ ο Μάκης Βορίδης, που επιτέθηκε με δριμύτητα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι από το παλιό σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», τώρα νομοθετεί για να πάνε σπίτια «στα χέρια τραπεζίτη». Την κατηγόρησε επίσης, ότι δεν έφερε διάταξη για την προστασία της α΄ κατοικίας, αλλά προώθησε μια «καταδιωκτική», όπως την χαρακτήρισε, διάταξη. «Πως νιώθετε εσείς, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που «ποινικοποιείτε» περαιτέρω τη διαδικασία; Νιώθετε καλά;», ήταν το ερώτημα που έθεσε σε κυβερνητικούς βουλευτές ο Μάκης Βορίδης, κάποιος ακούστηκε να φωνάζει «πολύ καλά».

 

Από την πλευρά της ΔΗΣΥ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος καταλόγισε «επιλεκτική ευαισθησία» στην κυβέρνηση και διερωτήθηκε γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχη ρύθμιση για τις «καταδρομικές επιθέσεις» του Ρουβίκωνα. Σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί η τροπολογία, πάντως, ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ προανήγγειλε ονομαστική ψηφοφορία.  

"Πυρ κατά ριπάς" απο την αντιπολίτευση

Σε ανακοίνωση της ΝΔ επισημαίνεται «αντί να ασχολείται η Κυβέρνηση μόνον με όσους προσπαθούν να παρεμποδίσουν τους πλειστηριασμούς, ας αυστηροποιήσει εδώ και τώρα την παράνομη είσοδο και την καθημερινή πρόκληση καταστροφών σε δημόσιους χώρους από τους κουκουλοφόρους και τους Ρουβίκωνες. Μια τέτοια τροπολογία θα την ψηφίσουμε και με τα δύο χέρια».

Εν τω μεταξύ, σε δήλωση του, ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, σε δήλωση του αναφέρει « την ώρα που η Κυβέρνηση ποινικοποιεί την παρακώλυση και διατάραξη των πλειστηριασμών κατά παραγγελία των δανειστών, προφασιζόμενη καθυστερημένα την ανάγκη αντιμετώπισης της βίας, ο Ρουβίκωνας συνεχίζει ανενόχλητος τις τραμπουκικές επιθέσεις του σε ΔΟΥ και Υπουργεία, ενώ οι «γνωστοί άγνωστοι»  κουκουλοφόροι βανδαλίζουν,  λεηλατούν και καταστρέφουν την Πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ, στοχοποιώντας καθηγητές και φοιτητές. Οι αρμόδιοι Υπουργοί κρύβονται και αποφεύγουν να καταδικάσουν έστω και λεκτικά αυτά τα φαινόμενα. Η υποκρισία της Κυβέρνησης δεν μπορεί να συγκαλύψει την προκλητική και συνεχιζόμενη ανοχή στη βία. Στην πραγματικότητα, είναι ανίκανη, πλέον, να προστατέψει τους πολίτες από την δράση παρακρατικών ομάδων. Το μόνο που κάνει με μεγάλη  αποτελεσματικότητα είναι να βάζει συνεχώς περισσότερους φόρους και να ασκεί καταστολή επιλεκτικά και  με καθαρά δημοσιονομικά κριτήρια. Αυτά είναι τα επιτεύγματα της πρώτης φοράς αριστεροακροδεξιάς».

«Να μας πει ο Υπουργός, κ. Κοντονής, ονόματα και ποσά τώρα, ποιοι επιχειρηματίες ωφελούνται και ποιο το ύψος των προστίμων και των οφειλών τους προς την Εφορία, που διαγράφει η κυβέρνηση με την τροπολογία της τελευταίας στιγμής», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, και συνέχισε «εάν δεν το κάνετε άμεσα, τότε βυθίζεστε σε γκρίζες ζώνες αδιαφάνειας».

Για την έτερη κυβερνητική τροπολογία για το αυτόφωρο σε όσους εμποδίζουν πλειστηριασμούς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού αποκάλυψε, ότι στην αιτιολογική έκθεση της σχετικής διάταξης, η κυβέρνηση επικαλείται τον κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και προκάλεσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης να απαντήσει στο εάν οι τράπεζες βρίσκονται και πάλι στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, ένα ακόμη κατόρθωμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.