X

Στα “κάγκελα” η αντιπολίτευση για τον επείγοντα χαρακτήρα του πολυνομοσχεδίου

Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ.

Ant1news



Με διαδικασίες express ξεκίνησε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης.

Η διαδικασία που επελέγη ξεσήκωσε αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης και προκάλεσε κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ. Η αναφορά του υπουργού Οικονομικών πως οι θεσμοί πρέπει να το έχουν στα χέρια τους την ερχόμενη Τρίτη με Τετάρτη ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου και πως επί ημερών της ΝΔ τα νομοσχέδια έρχονταν είτε ως κατεπείγοντα με ένα άρθρο, είτε ως π.ν.π. (πράξεις νομοθετικού περιεχομένου), προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ με τον Σταύρο Δήμα να απαντά, καλώντας την κυβέρνηση να αναλογιστεί τι έλεγε ως αντιπολίτευση και τι πράττει τώρα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνώρισε πάντως, πως το νομοσχέδιο είναι ογκώδες (σ.σ. 1531 σελίδες μαζί με την έκθεση του ΓΛΚ και τα συνοδευτικά του έγγραφα), λέγοντας υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είναι αυτοτελή νομοσχέδια.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πως πολλές διατάξεις δεν αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις, πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς το 98% των ρυθμίσεων είναι προαπαιτούμενα.

Για απαξίωση του Κοινοβουλίου και της δημοκρατίας εκ μέρους της κυβέρνησης, μίλησε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Δήμας, ενώ από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επέμεινε πως πολλά από τα θέματα του νομοσχεδίου δεν έχουν σχέση με μνημονιακές υποχρεώσεις.

«Κοροϊδία» χαρακτήρισε την ακολουθούμενη διαδικασία ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, ζητώντας την απόσυρση της διάταξης για την απεργία, αλλά και συνολικά του νομοσχεδίου. Από το Ποτάμι ο Γιώργος Μαυρωτάς αναρωτήθηκε κατά πόσον είναι στα προαπαιτούμενα οι διατάξεις για την πυροπροστασία, για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ή τα καζίνο και κάνοντας λόγο για ευτελισμό της διαδικασία. «Δεν μπορούμε να τα καταπίνουμε όλα αμάσητα». Τη διαφωνία του με τη διαδικασία του επείγοντος εξέφρασε και ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων, αλλά και ο Γιώργος Καρράς εκ μέρους των ανεξάρτητων βουλευτών.