X

Τσακαλώτος στη Βουλή: You haven’t seen anything yet

“Διπλής ανάγνωσης” δήλωση του υπουργού Οικονομικών στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή.

Ant1news

«You haven’t seen anything yet». Με αυτή τη φράση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκλεισε την ομιλία του στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, θέλοντας να τονίσει ότι η κυβέρνηση αποδεσμεύεται βήμα –βήμα από τις μνημονιακές υποχρεώσεις προς όφελος των πολιτών.

«Το πολυνομοσχέδιο έχει ένα αφήγημα για το πως θα βγούμε το 2018 από το μνημόνιο, έχει ήδη αρχίσει η ισορροπία, τι κάνουμε γιατί είμαστε υποχρεωμένοι και τι κάνουμε για τις ανάγκες της κοινωνίας», είπε και πρόσθεσε: «You haven’t seen anything yet (μτφ. δεν έχετε δει τίποτα ακόμη)».

Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς, επεσήμανε πως θα έρθει τροπολογία που θα προβλέπει ότι και η ΑΑΔΕ θα διενεργεί πλειστηριασμούς με ηλεκτρονικό τρόπο. «Ότι γινόταν με φυσικό τρόπο θα γίνεται με ηλεκτρονικό», είπε.

Απαντώντας στη σφοδρή κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από το ΚΚΕ για το άρθρο που αφορά στις απεργίες, τόνισε πως δεν είναι ένα θεμιτό μέτρο και κάτι που θα επέλεγε η κυβέρνηση. «Δεν πέρασε από το ΔΝΤ, το χάσαμε», είπε και συμπλήρωσε πως πρέπει να ανοίξει συζήτηση για την ενεργοποίηση των εργαζομένων συμμετοχής τους στα συνδικάτα. Χαρακτήρισε δε, τον συνδικαλισμό που κληρονόμησε –όπως είπε- η σημερινή κυβέρνηση από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ως απαράδεκτο.  

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αναφερόμενος στο θέμα του θεσμού της διαμεσολάβησης, έκανε λόγο για ρητορική φόβου και τρόπου εκ μέρους εκείνων που ισχυρίζονται ότι θα επιβαρύνει τον πολίτη μέχρι και 1000 ευρώ. Προανήγγειλε δε, ρύθμιση για την ελάχιστη αμοιβή για τον διαμεσολαβητή που από τα  250 ευρώ θα πέσει στα 170 ευρώ.

Σε ότι αφορά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, σημείωσε πως «κάποιοι με τραμπουκισμούς και βία επιχειρούσαν να ελέγχουν τους πλειστηριασμούς και δεν αναφέρομαι σε αυτούς που σήμερα διαμαρτύρονται».

Η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου παρουσιάζοντας τις αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα, κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι έδιναν λεφτά σε τρίτεκνους και πολύτεκνους χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο. «700.000 οικογένειες είναι με ένα ή δύο παιδιά και για αυτούς δεν κάνατε τίποτα» είπε και διαβεβαίωσε ότι δεν αλλάζει τίποτα στην απονομή των επιδομάτων αναπηρίας. Χαρακτήρισε δε, ακατανόητη την χθεσινή εισβολή του ΠΑΜΕ στο γραφείο της υπουργού Εργασίας, λέγοντας ότι δεν περιορίζεται κανένα δικαίωμα στην απεργία, ενώ δεν αφορά τα κλαδικά σωματεία ή τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια.