X

“Πυρά” κατά της κυβέρνησης για το πολυνομοσχέδιο στην Βουλή

Ποια είναι τα "καυτά" θέματα που προκαλούν αντιδράσεις. Στο "κόκκινο" η αντιπαράθεση για τις απεργίες. Η θέση των κοινωνικών φορέων.

Ant1news

Σφοδρά «πυρά» δέχεται η κυβέρνηση στη Βουλή, στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, από τους εμπλεκόμενους φορείς για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στις απεργίες, στο θεσμό της διαμεσολάβησης και των προνοιακών επιδομάτων.

Οι συμβολαιογράφοι που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο για τους πλειστηριασμούς με τελευταίο κρούσμα τη σημερινή επίθεση του Ρουβίκωνα, συμφώνησαν με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Όπως είπε ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών- Πειραιά, Γιώργος Ρούσκας, εδώ και μήνες βιώνουν ένα αίσχος  και η Βουλή παραμένει σιωπηλή.

Πρότεινε ωστόσο, να γίνονται και με φυσικό τρόπο εκτός από τον ηλεκτρονικοί οι πλειστηριασμοί μέχρι 20.000 ευρώ για να επωφεληθούν οι απομακρυσμένες περιοχές.

Την ίδια ώρα, ενώ έχει ξεσπάσει κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ για το θέμα των  απεργιών, εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τις διατάξεις για την κήρυξη των απεργιών, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργοδοτών. Για το θέμα της διαμεσολάβησης έντονες επιφυλάξεις διατυπώθηκαν από δικηγόρους και δικαστές για την συνταγματικότητα των ρυθμίσεων.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Bερβεσός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προτάσσει την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης κατά παρέκκλιση της υφιστάμενης νομοθεσίας στην ΕΕ που προβλέπει την εκούσια υπαγωγή των μερών. Χαρακτήρισε τη ρύθμιση αντίθετη με το ενωσιακό δίκαιο, θέτοντας ζητήματα συνταγματικότητας.

Εκ μέρους της ΓΣΕΕ ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πλήττει μισθωτούς, τρίτεκνους και πολύτεκνους. Είπε πως είναι «εκβιαστική» η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς και ότι δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία, ενώ για την διάταξη που αφορά στην απεργία, υποστήριξε ότι η πάλαι ποτέ κινηματικής προέλευσης κυβέρνηση είναι συνεπής στις μνημονιακές δεσμεύσεις της και ανταγωνίζεται με την αντιπολίτευση ποια θα φέρει την χειρότερη διάταξη.

«Να έρθετε να ζήσετε με τα δικά μας λεφτά τα παιδιά σας. Εκ του ασφαλούς μιλάτε», είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων Μανώλης Αχλιαδιανάκης και αναφέρθηκε σε παλαιότερη συνάντηση  με τον υπουργό Οικονομικών.

 «Είχαμε συναντηθεί με τον κ. Τσακαλώτο πριν από 1-2 χρόνια και μας είπε πως θα λάβει μέτρα στήριξης. Τώρα λέει ότι και ο ίδιος είναι τρίτεκνος αλλά πρέπει να στηριχθούν οικογένειες με ένα και δύο παιδιά», ανέφερε.

 

Πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή

Η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, άσκησε έντονη κριτική τόσο στη ΝΔ, όσο και στο ΚΚΕ για την στάση τους στο θέμα των απεργιών. Η Υπουργός υποστήριξε ότι η ΝΔ ταυτίζεται με τις θέσεις του ΔΝΤ, ενώ το ΚΚΕ με την στάση του δημιουργεί κλίμα ηττοπάθειας στους εργαζομένους.

Στο πλευρό της Υπουργού Εργασίας, τάχθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε φασιστική την εισβολή του ΠΑΜΕ στο γραφείο της κυρίας Αχτσιόγλου.

«Η Κυβέρνηση, δέσμια της διαπλοκής, των εργατοπατέρων και των ιδεοληψιών της, δίνει για άλλη μια φορά ρεσιτάλ τυχοδιωκτισμού και για το θέμα της απεργίας. Επιλέγει να αποφασίζουν οι λίγοι», αναφέρει σε δήλωση της η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη.

 

Μέλη του ΠΑΜΕ "κατέλαβαν" το πρωί, τον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να προπαγανδίσουν την αυριανή γενική απεργία ενάντια στο πολυνομοσχέδιο. Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από το μνημείο και στη συνέχεια κατάφεραν να εισέλθουν σε αυτό και να κρεμάσουν πανό.

Το απόγευμα οι κινητοποιήσεις των στελεχών του ΠΑΜΕ, "μεταφέρθηκαν" στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Οικονομικών.Στο σημείο επικράτησε ένταση, ενώ οι άνδρες των ΜΑΤ υποχώρησαν για να μη συγκρουστούν με τους διαδηλωτές, οι οποίοι ήθελαν να τοποθετήσουν …ταμπέλα μετονομασίας του Υπουργείου Οικονομικών, όπως είχαν κάνει προ ημερών στο Υπουργείο Εργασίας, το οποίο είχαν… βαφτίσει “Υπουργείο Τρόικας και Εργοδοσίας”.