X

“Φωτιά” στην Βουλή για μέτρα και απεργίες

Η τροπολογία Τσακαλώτου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Τα δηκτικά σχόλια της Αλ. Παπαρήγα και τα "πυρά" ΝΔ και ΔΗΣΥ. Διευκρινίσεις Φωτίου για τα επιδόματα.

Ant1news

Σε υψηλούς τόνους και με την αντιπαράθεση του ΚΚΕ με την κυβέρνηση για τις διατάξεις που αφορούν στις απεργίες και την διαβεβαίωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η χώρα αλλάζει ατζέντα, ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στην ολομέλεια της Βουλής, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην κοινωνία. 

Μάλιστα, το μεσημέρι της Παρασκευής  επικράτησε ένταση έξω από την Βουλή, όταν μετά το τέλος του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ, μέλη αριστερών οργανώσεων επιχείρησαν να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο και εμποδίστηκαν από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Αμέσως ακολούθησε πετροπόλεμος, ενώ οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έκαναν χρήση χημικών για να απωθήσουν το πλήθος. 

Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση δεν πουλάει φούμαρα

«Η κυβέρνηση δεν πουλάει φούμαρα, η ατζέντα έχει αλλάξει και αυτό φαίνεται από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών που συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση λύνει προβλήματα που λίμναζαν επί χρόνια, αντιστρέφοντας το ρητό «ποτέ μην κάνεις σήμερα αυτό που μπορείς να κάνεις αύριο», με το «ποτέ μην κάνεις αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα» για τον κόσμο και την κοινωνία που θα δει καλύτερες ημέρες.

Ο κ. Τσακαλώτος ήρθε σε κόντρα με τον Νίκο Δένδια από τη ΝΔ όταν είπε πως «σήμερα δεν είναι full χάος εδώ», εννοώντας ότι σε προηγούμενες ανάλογες συζητήσεις η ολομέλεια ήταν γεμάτη από βουλευτές. «Δεν πουλάτε τι να σας κάνω, πείτε ένα άλλο τραγούδι να έρθει ο κόσμος», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να απαντά  πως στην αίθουσα είναι 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 2 της ΝΔ.

 

Εν τω μεταξύ, όπως προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πολυνομοσχέδιο, από την Πρωτομαγιά θα τεθεί σε ισχύ το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε βάρος οφειλετών με χρέη στο Δημόσιο. 

Κόντρα για τις απεργίες 

Ωστόσο, κυβέρνηση και ΚΚΕ ήρθαν για άλλη μια φορά σε αντιπαράθεση για τις απεργίες. Ο Θανάσης Παφίλης ζήτησε να μην εκχυδαΐζεται η κουβέντα για το θέμα αυτό με δικολαβίστικα επιχειρήματα. «Από όπλα τα μέτρα δεν είναι το πιο βασικό, υπάρχουν σοβαρότερα, είναι ντροπή σε 80 να μην μπορείς να μαζέψεις 40», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ η υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «μικρής έκτασης» την ρύθμιση για τις απεργίες σε σχέση με αυτά που ζητούσαν οι δανειστές.

Νωρίτερα, η τέως γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για εκμαυλισμό συνειδήσεων και απόπειρα χειραγώγησης των εργαζομένων. Η κ. Παπαρήγα σχολίασε ιδιαιτέρως καυστικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση στις απεργίες. «Ερχόσασταν φρεσκοξυρισμένοι και αγουροξυπνημένοι στις διαδηλώσεις για να κάνετε happenings και να ρίξετε, άντε και κανένα γιαουρτάκι…», είπε και ζήτησε να μην ταυτίζονται οι θεωρητικοφανείς αρλούμπες του ΣΥΡΙΖΑ με την κομμουνιστική ιδεολογία.

 

«Με τη νέα διάταξη «χοντραίνει το μαστίγιο της εργοδοσίας», συνέχισε και επέρριψε ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ για τα εκφυλιστικά φαινόμενα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στο συνδικαλιστικό κίνημα. «Δεν υπάρχει κατάκτηση που δεν σαρώσατε», σχολίασε και ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ.

Για δύο γραμμές της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, έκαναν λόγο βουλευτές της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Η κ. Αχτσιόγλου και σε συνέντευξή της στις 5 Δεκεμβρίου και σήμερα είπε πως δεν «δεν συρρικνώνεται το δικαίωμα της απεργίας» και ο κ.  Τσακαλώτος στην επιτροπή, ακριβώς αντίθετο, ότι πράγματι η συγκεκριμένη διάταξη είναι εμπόδιο για τις απεργίες. Εγώ ποιον να πιστέψω; Τον κ. Τσακαλώτο ή την κ. Αχτσιόγλου;», ήταν το ερώτημα του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη που ανέφερε ότι «η σημερινή κυβέρνηση αποτελεί ηθικό μειονέκτημα για τον τόπο», και πρόσθεσε πως «το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της κυβέρνησης είναι ότι δεν έχει ούτε έχει ούτε ιερό ούτε όσιο και έχει κάνει το ψέμα δεύτερη φύση της».

«Δεν μπορεί ο κ Τσακαλώτος να λέει ότι «χάσαμε» και άλλοι συνάδελφοι του να λένε ότι «κερδίσαμε», είπε από πλευράς Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Γιάννης Μανιάτης.

 

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επέμεινε ότι η κυβερνητική ρύθμιση δεν συνιστά κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας και επέκρινε τη ΝΔ ότι η πρόταση που κατέθεσε ταυτίζεται με τις ακραίες θέσεις των δανειστών.

Παράλληλα, για υποκρισία και απόπειρα καταστροφολογίας στο θέμα των οικογενειακών επιδομάτων κατηγόρησε τη ΝΔ στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, η Θεανώ Φωτίου, δίνοντας εμμέσως απάντηση και στις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα.

Όπως έγινε γνωστό, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά, ζητούσε με επιστολή της στον Πρωθυπουργό να επανεξεταστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων, χαρακτηρίζοντας «δικαιολογημένη» την διαμαρτυρία τριτέκνων και πολυτέκνων για τις περικοπές στα επιδόματα από μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Διαβεβαιώσεις Φωτίου για αναπλήρωση των απωλειών στα επιδόματα

Η Θεανώ Φωτίου που μετείχε σε σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Επικραστείας Αλέκου Φλαμπουράρη στη Βουλή, ανέφερε μεν, ότι δεν θα αλλάξει κάτι μέχρι τη Δευτέρα, διαβεβαίωσε ωστόσο, πως εντός του 2018 θα αναπληρωθούν οι απώλειες που θα δουν στα επιδόματά τους τρίτεκνοι και πολύτεκνοι. Απέφυγε πάντως, να προσδιορίσει πως θα γίνει αυτό. 

Κυβερνητικοί βουλευτές που είχαν βάλει στο στόχαστρο την αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, καταλογίζοντας την λάθη στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, έλεγαν στους διαδρόμους πως δεν εξηγήθηκε με επάρκεια πως ενώ τα περισσότερα οικογενειακά επιδόματα αυξάνονται, στον κόσμο έμεινε η εντύπωση πως περικόπτονται εκείνα που αφορούν τους πολύτεκνους.