X

Ψηφίζεται εν μέσω αντιδράσεων το πολυνομοσχέδιο

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή. Διασταυρώνουν "ξίφη" Τσίπρας και Μητσοτάκης. Ενστάσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής στη διάταξη για τις απεργίες

Ant1news

Εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων και σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης με αφορμή τις δηλώσεις Ζουράρι που τον οδήγησαν σε παραίτηση, συζητείται και ψηφίζεται απόψε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης.

Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών που θα είναι εφ’ όλης της ύλης. Ο πρωθυπουργός που θα μιλήσει νωρίς το μεσημέρι λόγω της κηδείας του δημοσιογράφου και στενού του συνεργάτη Θόδωρου Μιχόπουλου, αναμένεται να υπογραμμίσει ότι το συζητούμενο είναι ένα από τα τελευταία δύσκολα σημεία για το κλείσιμο του προγράμματος και ότι η κυβέρνηση εισέρχεται στη φάση της τελικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για το χρέος.

Σφοδρή και εφ’ όλης της ύλης η επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και των άλλων πολιτικών αρχηγών. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποδομήσει την κυβερνητική ρητορική περί «κανενός νέου μέτρου» και περί «καθαρής» εξόδου από τα μνημόνια, θα καταγγείλει την υπερφορολόγηση των πολιτών και θα εστιάσει, μεταξύ άλλων, στα σημεία στα οποία η ΝΔ διαφωνεί κάθετα.

Σημεία "αγκάθια" όλες τις ημέρες συζήτησης του πολυνομοσχεδίου αναδείχθηκαν τα οικογενειακά επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων που βρέθηκαν στο στόχαστρο ακόμη και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τη Θεανώ Φωτίου να υπόσχεται αναπλήρωση των απωλειών εντός του 2018.

Στο θέμα αυτό αλλά και σε εκείνο των πλειστηριασμών εστιάζουν τις ομιλίες τους οι βουλευτές της αντιπολίτευσης με τη Ντόρα Μπακογιάννη να υπογραμμίζει πως παρά τα όσα ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν προστατεύει ρητά την πρώτη κατοικία απέναντι στο δημόσιο από 1η Μαΐου».

Απαντώντας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης απάντησε ότι κάθε νοικοκυριό με ετήσιο εισόδημα κάτω των 40.000 και με ακίνητο αντικειμενική αξία μέχρι 280.000 έχει πλήρη και καθολική προστασία.

Στην ομιλία ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, επιτέθηκε στη ΝΔ και προσωπικά στον πρόεδρό της, λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει στο τιμόνι της τον πιο αποτυχημένο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Η έξοδος θα είναι γυμνή», ανέφερε σε παρέμβασή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας πως μετά τον Αύγουστο η χώρα θα βρεθεί σε στρατηγικό κενό λόγω της νέας γενιάς ψευδαισθήσεων που η ίδια καλλιεργεί.

Το ΚΚΕ που αντιδρά στη διάταξη για τις αλλαγές στον τρόπο προκήρυξης της απεργίας στα πρωτοβάθμια, θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία για το θέμα αυτό, αλλά και στις διατάξεις που αφορούν πλειστηριασμούς. «Ψηφίζετε αυτά που ονειρεύονταν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και ο ΣΕΒ» ανέφερε ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, για το δικαίωμα στην απεργία.

Η Κυβέρνηση, πάντως, δεν ανησυχεί για τυχόν διαρροές από την πλειοψηφία. Αντιθέτως, προσδοκά σε «θετικές εκπλήξεις» από τον χώρο της αντιπολίτευσης, καθώς υπάρχουν μηνύματα ότι σημαντικά άρθρα θα λάβουν θετική ψήφο όχι μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

 

Ενστάσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής στη διάταξη για τις απεργίες

Οι νόμοι μπορούν να ρυθμίζουν αλλά όχι να περιορίζουν την απεργία, αναφέρει επί της ουσίας η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην Έκθεση που συνοδεύει το πολυνομοσχέδιο, αφήνοντας έτσι σαφή υπονοούμενα για τη συνταγματικότητα της επίμαχης διάταξης.

"Στο Σύνταγµά µας, όπως η συνδικαλιστική ελευθερία έτσι και η απεργία τελεί υπό την επιφύλαξη του νόµου. Η συνταγµατική αναγνώριση της απεργίας δεν επιτρέπει όµως στον νοµοθέτη να λάβει µέτρα τα οποία φθάνουν στην κατάργησή της ή θέτουν εµπόδια στην άσκησή της, όπως, π.χ., η καθιέρωση διοικητικών ή δικαστικών προδικασιών, η επιβολή στις οργανώσεις εσωτερικών διαδικασιών, οι οποίες ουσιαστικά τη δυσχεραίνουν, η επιβολή συγκεκριµένων µορφών απεργίας ή απεργιακής τακτικής που οδηγεί στον αποκλεισµό των υπολοίπων, ο έλεγχος των απεργιακών αιτηµάτων και της σκοπιµότητας της απεργίας», σημειώνει χαρακτηριστικά η Επιτροπή, τονίζοντας ότι οι µόνες συνταγµατικώς ανεκτές νοµοθετικές ρυθµίσεις είναι εκείνες που αποβλέπουν λειτουργικώς στον δηµοκρατικό τρόπο λειτουργίας των οργανώσεων, χωρίς να την παρακωλύουν ουσιαστικώς" τονίζει η Υπηρεσία και συνεχίζει:

"Και πάμε στο διά ταύτα, δηλαδή στην επίμαχη διάταξη, που έχει βγάλει τα συνδικάτα στους δρόμους. «Ιδιαίτερης σηµασίας είναι η, υπό την επίκληση της δηµοκρατίας, εξάρτηση της νοµιµότητας της απεργίας από διαδικασίες προηγούµενης επιδοκιµασίας από υψηλά ποσοστά του συνολικού αριθµού των εργαζοµένων της επιχείρησης, ή απαρτίας, πράγµα, βεβαίως, που θα µπορούσε θα καταλήγει σε µαταίωσή της. Συνεπώς, επιβάλλεται, εν προκειµένω, ιδιαίτερος προβληµατισµός.

Ο προβληµατισµός αυτός εντείνεται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο αριθµός των µελών της οργανώσεως είναι µεγάλος και, µε τον τρόπο αυτό, δυσχεραίνεται η κήρυξη της απεργίας», αναφέρει η Επιτροπή ως εισαγωγική παρατήρηση, επισημαίνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι αν ο νομοθέτης απαιτεί ιδιαιτέρως αυξημένα ποσοστά συμμετοχής, αυτό συνεπάγεται φαλκίδευση της απεργίας.

Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, για την άποψη της Επιτροπής επί της διάταξης, που ανεβάζει το ποσοστό απαρτίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, η Έκθεση καταλήγει ως εξής: «ενώ σήµερα, προκειµένου να κηρυχθεί απεργία από τη Γενική Συνέλευση πρωτοβάθµιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, απαιτείται στην πρώτη συζήτηση απαρτία του 1/3 , στη δεύτερη απαρτία του ¼ και, στη συνέχεια, του 1/5 των οικονοµικά τακτοποιηµένων µελών, µε την υπό ψήφιση διάταξη προτείνεται απαρτία του 1/2 των οικονοµικώς τακτοποιηµένων µελών, δηλαδή σαφώς µεγαλύτερου αριθµού µελών".