X

“Πέρασε” το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Με ενισχυμένη πλειοψηφία 154 «ναι» πέρασε το πολυνομοσχέδιο. Το καταψήφισαν στο σύνολο του τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη.

Ant1news

Ψηφίστηκε με 154 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου), το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Την αρχή του νομοσχεδίου καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (141 ψήφοι)

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησαν η ΝΔ στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα, το ΚΚΕ στην αρχή του νομοσχέδιο στο άρθρο για τις απεργίες και η ΔΗΣΥ στα άρθρα για τη διαμεσολάβηση και το «πόθεν έσχες» των στελεχών του ΤΧΣ καθώς και για την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς:

- η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν "όχι" σε όλα

- το ΚΚΕ ψήφισε "όχι" σε όλα, πλην του άρθρου για τα οικογενειακά επιδόματα, στο οποίο δήλωσε "παρών"

- το Ποτάμι ψήφισε "όχι" σε όλα, πλην του άρθρου για τις απεργίες, στο οποίο δήλωσε "παρών"

- Η ανεξάρτητη βουλευτής, Κατερίνα Παπακώστα, ψήφισε "όχι" σε όλα και δήλωσε "παρών" στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα

- Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης ψήφισε "όχι" σε όλα και "ναι" στο άρθρο για τις απεργίες

- Η ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ψήφισε "ναι" σε όλα.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη και 'Αννα Μισέλ - Ασημακοπούλου, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

Αιτιολογώντας την ψήφο του "παρών" που αφορά στα επιδόματα τέκνων, το ΚΚΕ σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι "παρά το γεγονός ότι αυξάνει το συνολικό κονδύλι και επιδοτεί το πρώτο και δεύτερο παιδί, πρόκειται για μέτρο αναδιανομής της φτώχειας, παίρνοντας από τους φτωχούς για να δώσει στους φτωχότερους, αφού η επιδότηση αυτή είναι ελάχιστη, ενώ την ίδια στιγμή μειώνει τα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων".

 

Οξεία αντιπαράθεση πριν την ψηφοφορία

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε ότι η οριστική έξοδος από τα μνημόνια είναι πλέον ορατή και μάλιστα συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, «δώσαμε την μάχη, λερώσαμε τα χέρια μας, αλλά δεν αποδράσαμε».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιτέθηκε στην Κυβέρνηση, καταλογίζοντας της ότι έχει υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας κι ότι προκειμένου να διατηρήσουν τις καρέκλες τους τα κυβερνητικά στελέχη, ψηφίζουν ότι τους ζητούν οι δανειστές.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, υποστήριξε ότι η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια είναι το νέο παραμύθι του Τσίπρα.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας στον Πρωθυπουργό, του επεσήμανε ότι «αποδράσατε από τις αριστερές ιδέες σας για να διατηρήσετε τις καρέκλες σας».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, υπογράμμισε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ότι «κλείνετε τις μνημονιακές σας υποχρεώσεις με ένα νομοσχέδιο “Φρανκεστάιν”».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο, «έγκλημα κατά της εργατικής τάξης».

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, παρέστη στην ψηφοφορία, υπερψηφίζοντας το πολυνομοσχέδιο, αλλά δεν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής.

«Ψηλώνει» η κυβερνητική πλειοψηφία

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε την Κυβέρνηση κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο, καθώς η ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, εκτός του ότι υπερψήφισε το σύνολο των άρθρων του, με δήλωση της ανακοίνωσε την συνεργασία της με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ένταση και επεισόδια έξω από την Βουλή

Κατά την διάρκεια της συζήτησης μέσα στην Βουλή, έξω από αυτήν σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Στελέχη της ΛΑΕ επιχείρησαν να περάσουν στο προαύλιο της Βουλής κι απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ την ίδια ώρα αντιεξουσιαστές πέταξαν μολότοφ και μπογιές κατά των ανδρών των ΜΑΤ, που απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης.