X

Βουλή: “κλείδωσε” η ημέρα της ...μάχης για την Novartis

Πόσες κάλπες θα στηθούν και με ποιο τρόπο θα γίνει η ψηφοφορία πλειοψηφίας για τη συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis.

Ant1news

Την ερχόμενη Τετάρτη, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που προγραμματίζεται να διαρκέσει 13 ώρες και στην οποία αναμένεται να τοποθετούν 53 πολιτικά πρόσωπα, η Βουλή θα αποφασίσει συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

Η Διάσκεψη των Προέδρων που συνεδρίασε για να προσδιορίσει και να ορίσει τη διαδικασία συζήτησης, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να στηθούν 10 κάλπες, μια για κάθε ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη σ την κυβερνητική πρόταση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που ρωτήθηκε για τις ενστάσεις της ΝΔ που ζητά μια κάλπη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια κάλπη με ενιαίο ψηφοδέλτιο αν οι πέντε «εγκαλούμενοι» που είναι βουλευτές δεσμευθούν να μην μετάσχουν καθόλου στην ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής άλλωστε, οι ίδιοι δεν μπορούν να ψηφίσουν τον εαυτό τους. Στα ψηφοδέλτια βουλευτές θα δηλώνουν «υπέρ» - «κατά» ή «παρών» με τον κ. Βούτση να επισημαίνει ότι εξετάζεται πως θα διαμορφωθούν τα ψηφοδέλτια. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους ώστε να μην είναι επικοινωνιακά  χειραγωγίσιμη αυτή η διαδικασία, θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα σχετικά ψηφοδέλτια και είναι ανοιχτό το θέμα του ενιαίου ψηφοδελτίου», ανέφερε.

Στη συζήτηση θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και οι 9 που αναφέρονται στην κυβερνητική πρόταση. Εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη στην έδρα του ΟΗΕ θα βρίσκεται  ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Θα μιλήσουν ακόμη, οι δύο υπουργοί Δικαιοσύνης και οι δύο υπουργοί Υγείας.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήματος για σύσταση τριμελούς γνωμοδοτικού οργάνου εκπνέει τη Δευτέρα. Σε περίπτωση που υποβληθεί με τις υπογραφές 30 βουλευτών, ανατρέπεται η προαναφερθείσα διαδικασία. Καμία πάντως, Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν έχει εκφράσει τέτοια πρόθεση, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Εν τω μεταξύ, στη διάθεση όλων των βουλευτών είναι η δικογραφία, ώστε να προσέλθουν ενημερωμένοι στη συζήτηση της Τετάρτης. Ο κ. Βούτσης που ρωτήθηκε για τους προστατευόμενους μάρτυρες τόνισε πως «η προκαταρκτική επιτροπή – πάντα τηρώντας τους νόμους -  θα είναι αρμόδια να αποφασίσει για το αν θα καλέσει «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» όπως λέγονται οι προστατευόμενοι μάρτυρες και όχι βέβαια κουκουλοφόροι. Ο νόμος προβλέπει σαφώς πότε ένας προστατευόμενος μάρτυρας και με ποια διαδικασία μπορεί να κληθεί και να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του».

Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας την απόφαση να στηθούν δέκα κάλπες στην ψηφοφορία της επόμενης Τετάρτης, κάνουν λόγο για κυβερνητικά παιχνίδια εντυπώσεων.