X

Κουτρουμάνης για Novartis: ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο

«Είμαι απόλυτα καθαρός, ρητά και κατηγορηματικά, ουδεμία σχέση έχω με το συγκεκριμένο ή άλλο σκάνδαλο. Ψάξτε παντού, τα πάντα», τόνισε ο πρώην υπουργός Εργασίας.

Ant1news

«Δεν είχα φανταστεί ότι θα βρισκόμουν στη Βουλή για να δώσω εξηγήσεις φερόμενος ως κατηγορούμενος σε σκάνδαλο, τόνισε ο Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας στη Βουλή.

Δήλωσε εξοργισμένος και έκανε λόγο για γελοία και εντελώς ψευδή μαρτυρία ενός προστατευόμενου μάρτυρα στην έκτη κατάθεσή του: «Είμαι απόλυτα καθαρός, ρητά και κατηγορηματικά, ουδεμία σχέση έχω με το συγκεκριμένο ή άλλο σκάνδαλο. Ψάξτε παντού, τα πάντα. Όπως διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος δεν υφίσταται το τεκμήριο της αθωότητας, καθώς ενώ γνωστοποιούνται πολιτικά ονόματα την άλλη μέρα υπουργοί μιλούν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη χώρα».

Υποστήριξε ότι από το 2000 με γραπτά κείμενα και παρεμβάσεις είχε αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα και τη λεηλασία των πόρων των Ταμείων, ειδικά μετά το 2004 οπότε υπήρξε «εκτροχιασμός».

«Είχα μιλήσει για τις φαρμακευτικές δαπάνες και την υπερσυνταγογράφηση και είχα αναδείξει το θέμα αλλά και το ενδεχόμενο να πάμε σε χρεοκοπία των Ταμείων λόγω της αύξησης του κόστους. Βεβαίως και υπάρχει σκάνδαλο και πρέπει να διερευνηθεί. Δεν είναι το μόνο σκάνδαλο στο χώρο της υγείας. Και σήμερα αν ψάξετε υπάρχουν σκάνδαλα και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση»,  σημείωσε  ο κ. Κουτρουμάνης.

Υπογράμμισε ότι όταν ανέλαβε με τον Ανδρέα Λοβέρδο η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,6 δισ. ευρώ αυξημένη κατά 160%. «Είναι απόλυτα ανακριβές αυτό που λέγεται ότι η τρόικα επέβαλε τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, υποστήριξε. Η αλήθεια είναι ότι εμείς σε συνεννόηση με συναρμόδιους υπουργούς παρουσιάσαμε ολοκληρωμένο σχέδιο που είχαμε αρχίσει να εφαρμόζουμε για δραστικό περιορισμό της δαπάνης».

Όπως είπε ο μάρτυρας που τον ενέπλεξε υποστηρίζει ότι έμαθε πως κάποιο στέλεχος της Novartis ζήτησε από τη μητρική εταιρεία 500.000 ευρώ για να τα χρησιμοποιήσει σε πρόγραμμα που περιελάμβανε χρηματισμό κυβερνητικών αξιωματούχων. «Το Μάρτιο που είμασταν ως κυβέρνηση υπ’ ατμόν. Δεν αναφέρει αν δόθηκαν χρήματα και με βάση αυτό εγώ καλούμαι να δώσω εξηγήσει», τόνισε ο πρώην υπουργός.

Ζήτησε, τέλος, να συζητηθούν όλα τα θέματα με τους μάρτυρες (προστατευόμενους ή μη) χωρίς παραγραφή. «Για εμένα το χειρότερο θα είναι να υπάρξει απόφαση παραγραφής και να μείνει η σκιά. Κάντε σήμερα το χρέος σας ώστε να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση», κατέληξε ο Γιώργος Κουτρουμάνης.