X

“Ναι” στην προανακριτική επιτροπή για την Novartis ψήφισε η Ολομέλεια

Σε υψηλούς τόνους η μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής. Πώς θα λειτουργήσει η επιτροπή.

Ant1news

Την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών συγκέντρωσε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα τα οποία αναφέρονταν στην πρόταση, η οποία ψηφίστηκε στο τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης η οποία ξεκίνησε στις 9 χθες το πρωί για να ολοκληρωθεί σε υψηλούς τόνους λίγο πριν από τις 6 τα ξημερώματα.

Η Προανακριτική Επιτροπή θα απαρτίζεται από 21 μέλη (10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από την ΝΔ και ένας από κάθε ένα από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης). Η Επιτροπή θα έχει χρονική διάρκεια ενός μηνός.

Έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία, η οποία διήρκησε 21 ώρες, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος ανακοίνωσε ότι κατόπιν των αποτελεσμάτων της διεξαχθείσης μυστικής ψηφοφορίας γίνεται δεκτή η πρόταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διότι συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 155 του Κανονισμού της Βουλής για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και για τους οκτώ πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Συνολικά ψήφισαν 218 βουλευτές.

 

Στην κάλπη, για τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ψήφισαν 218 βουλευτές, 27 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 182 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 3 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, ψήφισαν 218 βουλευτές και 28 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 170 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 8 βουλευτές, παρών ψήφισαν 12 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ψήφισαν 218 βουλευτές, 28 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 182 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 2 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ψήφισαν 217 βουλευτές, 26 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 185 βουλευτές και 6 βουλευτές ψήφισαν παρών.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ψήφισαν 218 βουλευτές, 26 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 188 βουλευτές και παρών ψήφισαν 4 βουλευτές.

 

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο ψήφισαν 217 βουλευτές, 27 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 186 βουλευτές, παρών ψήφισαν 4 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο ψήφισαν 218 βουλευτές και βρέθηκαν 28 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 180 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν δύο βουλευτές, παρών ψήφισαν 8 βουλευτές.

 

Στην κάλπη, για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά ψήφισαν 218 βουλευτές και βρέθηκαν άκυρα 26 ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 159 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 17 βουλευτές και παρών ψήφισαν 16 βουλευτές.

Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, 'Αδωνι Γεωργιάδη ψήφισαν 218 βουλευτές, βρέθηκαν 26 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 186 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, ψήφισαν 217 βουλευτές, 25 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 180 βουλευτές, κατά ένας και παρών ψήφισαν 11 βουλευτές.

 

Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα", ο Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι "η σκευωρία κατέπεσε εντελώς" ενώ ο Υπουργός Ναυτιλίας ανταπέδωσε σήμερα τα πυρά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που κατηγόρησαν το Μαξίμου για προσπάθεια κάλυψης του.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε έντονη πολιτική διαμάχη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Η εντολή του ελληνικού λαού τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 "ήταν και μια εντολή να αποδώσουμε δικαιοσύνη, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αναδειχτούν οι ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την μνημονιακή τραγωδία", σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβεβαίωσε ότι "δεν πρόκειται να αγνοήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού όσο κι αν προσπαθείτε να μας εκφοβίσετε με μηνύσεις και απειλές και με ειδικά δικαστήρια". "Εμείς είμαστε από άλλο υλικό, δεν τρομάζουμε", τόνισε, για να υπογραμμίσει ότι "κανείς δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί., ούτε εγώ, ούτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε η ελληνική δικαιοσύνη, ούτε και οι μάρτυρες, προστατευόμενοι και μη, που ξαφνικά τους ονομάσατε κουκουλοφόρους".

 

«Σε μια Δημοκρατία δεν μπορείτε “να τελειώσετε” τους πολιτικούς σας αντιπάλους όσο και να το προσπαθείτε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

 

«Εσείς θα τελειώσετε πολιτικά κ. Τσίπρα. Με τον μόνο τρόπο που αλλάζουν οι κυβερνήσεις στις Δημοκρατίες. Με εκλογές. Με μία κάλπη και όχι με δέκα, όπως κάνετε σήμερα», πρόσθεσε και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι είναι επικίνδυνη όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τη Δημοκρατία.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικης Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε πως: Λέμε ναι στη σύσταση μιας επιτροπής με πλήρη ανακριτικά καθήκοντα που θα έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση για όλους και για όλα» και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν αρνηθήκαμε την έρευνα αλλά με τη Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη, χωρίς παρακρατικές μεθόδους και συνεργασία με τον κίτρινο Τύπο».

Το ΚΚΕ θα ψηφίσει για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής και θα προσπαθήσει μέσα από τη συμμετοχή του σε αυτή να έλθει στο φως η αλήθεια, κατέστησε σαφές ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Η διερεύνηση, πρόσθεσε, πρέπει να αφορά σε όλους τους εμπλεκόμενους στην αγορά του φαρμάκου υπουργούς.

Άκυρο ψηφοδέλτιο αποφάσισαν να ρίξουν Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι.

 

 Οι τοποθετήσεις των πολιτικών προσώπων

"Δεν ήρθα για να απαντήσω στις άθλιες συκοφαντίες. Δεν ήρθα για να απολογηθώ. Ήρθα για να καταγγείλω", τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis ως τη "μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους και κατέληξε λέγοντας: "Θα σας νικήσουμε και στο τέλος θα λογοδοτήσετε".

Κόντρα Σαμαρά με Βούτση και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ 

Ο Αντώνης Σαμαράς εκνευρίστηκε όταν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, του έκανε σύσταση για τον χρόνο. «Πόση ώρα θα μιλήσετε;», τον ρώτησε, με τον πρώην πρωθυπουργό να απαντά «όσο χρειάζεται… θα κατέβω όταν τελειώσω. Κακώς ρωτήσατε».

 

Μόλις λίγα λεπτά αργότερα, υπήρξε νέα ένταση όταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε στον Αντώνη Σαμαρά «το παραχ@@@τε». Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς του είπε χαρακτηριστικά «πες το δυνατά αν είσαι άντρας!».

Απο πλευράς του, ο Αδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι θέλει να οδηγηθεί στο ακροατήριο η υπόθεση και να δικαστεί, ενώ επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό και δη στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, κατηγορώνοντας τους ότι "έστησαν την υπόθεση"

"Η κυβέρνηση αναζητα την εύκολη διαφυγή" τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis ως τη "μεγαλύτερη και προχειρότερη σκευωρία της μεταπολίτευσης". 

 

Τα αίματα οξύνθηκαν απο όσα είπε απο το βήμα της Βουλής ο Αν. Υπ. Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που προκάλεσαν την έκρηξη του Αδωνι Γεωργιάδη και του Χαράλαμπου Αθανασίου απο την Νέα Δημοκρατία.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατέθεσε υπόμνημα, καθώς βρίσκεται στο εξωτερικό για να συναντήσει τον ΓΓ του ΟΗΕ.

 

Στην ομιλία του ο Γιάννης Στουρνάρας εξαπέλυσε μύδρους για όσους, όπως είπε, συκοφαντούν τον ίδιο και την σύζυγό του, τονίζοντας ότι η όλη υπόθεση σε ότι αφορά το πρόσωπο του έχει στηριχθεί σε "αιχρές συκοφαντίες απο ψευδολόγους κουκουλοφόρους".

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, ο Παναγιώτης Πικραμμένος αποποιήθηκε κάθε μομφής, λέγοντας χαρακτηριστικά "περιμένα περισσότερο σεβασμό για όσους κρατήσαμε την χώρα όρθια"

 

«Κατηγορώ τον πρωθυπουργό ως ενορχηστρωτή αυτής της άθλιας πλεκτάνης», υπογράμμισε o Ανδρέας Λοβέρδος . Ζήτησε να ανοίξουν οι λογαριασμοί του και σημείωσε ότι καταθέτει μήνυση κατά των τριών «κουκουλοφόρων» και κατά παντός ηθικού αυτουργού. 

Eξοργισμένος εμφανίστηκε ο Γιώργος Κουτρουμάνης, τονίζοντας "είμαι απόλυτα καθαρός, ουδεμία σχέση έχω με το συγκεκριμένο ή άλλο σκάνδαλο".

«Δεν έλαβα καμία απόφαση που να ζημίωσε το κράτος» δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, και τόνισε πως αυτός αποκάλυψε τις αθέμιτες πρακτικές που χρησιμοποιούσε η Novartis.

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, επίσης αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά "αν είχε την παραμικρή ενοχή, δεν θα τολμούσα να εμφανιστώ".