X

Πρεμιέρα με ενστάσεις στην προανακριτική για Novartis

Ποιος εξελέγη Πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής και ποιος πολιτικός πρόβαλλε ενστάσεις για ζητήματα εγκυρότητας της διαδικασίας.

Ant1news

Στα χέρια των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis έφθασε στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση, επιστολή του Ευάγγελου Βενιζέλου με την οποία προβάλλει ενστάσεις για ζητήματα εγκυρότητας της διαδικασίας.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είναι ένας από τους 10 πολιτικούς που θα «εξεταστούν», αναφέρει πως η κυβερνητική πρόταση που ενέκρινε η Ολομέλεια δεν προσωποποιεί τις κατηγορίες, ενώ σε ότι αφορά τον ίδιο δεν περιλαμβάνεται καμία απολύτως αναφορά πλην αυτής που περιέχεται στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελέως.

Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να κληθούν να καταθέσουν για την υπόθεση οι ανώνυμοι μάρτυρες, αλλά και εμπλεκόμενοι. Ειδικότερα, ζητά να εξεταστεί ως μάρτυρας ο Κωνσταντίνος Φρουζής  και η σημερινή διοίκηση της Novartis.

Συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, εκτίμησε ότι δεν θα γίνει ουσιαστική έρευνα, αλλά μια «νομική συζήτηση τάχαμ -δήθεν ότι αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης».  Υποστήριξε ακόμη, ότι «αγνοούνται και παραβιάζονται δύο ρητές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα» και προανήγγειλε διευκρινίσεις τις επόμενες ημέρες.

Πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής εξελέγη ο Θοδωρής Δρίτσας. Στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση συζητήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες, μόνον διαδικαστικά ζητήματα. Απορρίφθηκε το αίτημα να είναι δημόσια η συνεδρίαση. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου το απόγευμα της Τρίτης στις 18:30. 

«Από «το όλα στο φως» στο «όλα εν κρυπτώ» μια κυβερνητική απόφαση δρόμος», σχολίασε με γραπτή του δήλωση ο Ανδρέας Λοβέρδος, επίσης ένας εκ των δέκα που θα «εξεταστούν».

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ αναφέρει ακόμη ότι ,«Η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην πρόταση της ΔΗΣΥ, που αποδέχτηκαν Ποτάμι και ΚΚΕ, να υπάρξει δημοσιότητα στις συνεδριάσεις της Επιτροπής για την προκαταρκτική εξέταση πιστοποιεί ένα και μόνο: την πρόθεση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να γίνουν όλα εν κρυπτώ για να προστατεύσουν όλους όσοι συμμετείχαν στην πλεκτάνη».

Βορίδης: θέλουμε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης

Ο Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis, Μάκης Βορίδης, λίγο πριν την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής δήλωσε τα εξής:

Προσερχόμαστε σήμερα στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Προκαταρκτικής Επιτροπής που θα εξετάσει το σκάνδαλο Novartis, με ένα καθαρό σκοπό: Όλα στο φως.  

Θέλουμε πλήρη διερεύνηση της υποθέσεως. Προκειμένου αφ’ενός να αποκαλυφθεί η έκταση και το μέγεθος του ζητήματος εκεί που πραγματικά υπάρχει, αλλά και ταυτόχρονα να αποκαλυφθεί η σκευωρία από κυβερνητικής πλευράς με την κατασκευή δήθεν υπόπτων.

Αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή θα ασκήσει πλήρως τις αρμοδιότητές της. Θα εξετάσει μάρτυρες ανάμεσα στους οποίους και τους λεγόμενους “προστατευόμενους”. Και θα κάνει όλες τις ενέργειες που της αναθέτει ο νόμος προκειμένου να φανεί η αλήθεια.     

Είναι πολύ σημαντικό να μην αφεθούν να σπιλώνονται, με κατασκευασμένες μαρτυρίες αγνώστων μαρτύρων, πολιτικοί οι οποίοι είναι γνωστό ότι ενόχλησαν την Κυβέρνηση.

Εκείνο το οποίο λέμε στην κυβερνητική πλειοψηφία, είναι να μην κρυφτούν πίσω από νομικούς τακτικισμούς, αλλά να αφήσουν να διερευνηθεί πλήρως αυτή η υπόθεση και να ασκήσει πλήρως η Βουλή τα καθήκοντά της».