X

Κοτζιάς: Άγνωστο πότε θα επιστρέψουν οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί

Διορία 3 εβδομάδων ζητούν οι Τούρκοι για τον έλεγχο των κινητών. Προβληματισμός στην Αθήνα. "Πυρά" στην κυβέρνηση από Κουμουτσάκο - Λοβέρδο.

Ant1news

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι βουλευτές που μετείχαν στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, εκτιμώντας πως από την ενημέρωση Κοτζιά προκύπτει πως είναι απροσδιόριστος ο χρόνος λήξη του θέματος με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και ενώ ο Πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον  Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την παρέμβασή του για το θέμα.

«Είναι η πρώτη φορά που από τα ροζ συννεφάκια η χώρα προσγειώνεται κατευθείαν στο έδαφος με πληθώρα πιέσεων και προβλημάτων», σχολίασε μάλιστα, βουλευτής, ενώ συνάδελφος του ανέφερε πως ίσως διαρκέσει κι έναν χρόνο η υπόθεση με τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Μετά τη διορία τριών εβδομάδων που ζητούν Τούρκοι εμπειρογνώμονες για τον έλεγχο των κινητών των δύο στρατιωτικών, ο κ. Κοτζιάς σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να είπε πως θα ζητηθεί να σταλεί από την Αθήνα τεχνικός σύμβουλος για τον έλεγχο των κινητών. 

Κουμουτσάκος: οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για “θερμό επεισόδιο” με την Τουρκία

«Δεν λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας ούτε στο επεισόδιο στα Ίμια ούτε με τους 2 στρατιωτικούς στον Έβρο», σχολίασε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, εκτιμώντας παράλληλα, ότι η Τουρκία καθίσταται αμφισβητίας της διεθνούς νομιμότητας και επιδιώκει να παρεμποδίζει κάθε κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τη συζήτηση που έγινε στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, σημείωσε ακόμη ότι η πολιτική ομηρείας που ακολουθεί η γείτονα με σκοπό να γίνει αυτό εργαλείο εξωτερικής πολιτικής λαμβάνει σταθερό χαρακτήρα.

 

Εκτίμησε ακόμη, ότι η επίσκεψη Ερτογάν δηλητηρίασε και τραυμάτισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αντί να τις ωφελήσει, ενώ σε ερώτηση για το εάν το υπουργείο Εξωτερικών είναι έτοιμο για ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία, απάντησε ότι οφείλει να είναι έτοιμο, διότι όλες οι προδιαθέσεις είναι παρούσες.  

Δεν έκρυψε τέλος την ενόχλησή του γιατί δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα της ΝΔ να ενημερωθεί για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς ο τελευταίος δεν παρέστη, ενώ –όπως είπε- ο κ. Κοτζιάς έκανε μια ακαδημαϊκή συζήτηση τόσο για το επεισόδιο με τους στρατιωτικούς στον Έβρο όσο και για τα Ίμια. 

Λοβέρδος: γευόμαστε τα απόνερα της επίσκεψης Ερντογάν

«Γευόμαστε σήμερα τα απόνερα της επίσκεψης Ερντογάν» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει την στήριξη της αντιπολίτευσης στα εθνικά θέματα, παρά μόνο τη νουθετεί χωρίς να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ενότητα.

Για τους δύο στρατιωτικούς είπε ότι δεν το θέμα δεν θα λυθεί σύντομα και ότι πέντε μέρες τα πράγματα εκτυλίχθηκαν ανάποδα από ότι τα περίμενε η κυβέρνηση.