X

Σύγκρουση κορυφής εφ’ όλης της ύλης στην Βουλή

Ανέβηκαν οι τόνοι στην Βουλή. Εκατέρωθεν "πυρά" Τσίπρα - Μητσοτάκη για διαφθορά και εθνικά θέματα. Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ για Προανακριτική.

Ant1news

«Δεν πέρασε» η πρόταση της ΝΔ για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τους κ.κ. Κουρουμπλή, Ξανθού και Πολάκη σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων και την εν γένει φαρμακευτική δαπάνη τη διετία 2015-2016. Στη μυστική ψηφοφορία μετείχαν 267 βουλευτές, καθώς οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων απείχαν. Την πρόταση της ΝΔ στήριξαν εκτός από τους βουλευτές της, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Χρυσή Αυγή.

Νωρίτερα, οι τόνοι ανέβηκαν στην Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση της ΝΔ να συγκροτηθεί Προανακριτική Επιτροπή, ωστόσο, η κουβέντα επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα, όπως τα εθνικά και τις εξελίξεις με τους δυο στρατιωτικούς που συνελήφθησαν σε τουρκικό έδαφος.

"Κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού" από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος των τριών υπουργών. Μίλησε για "άσκηση της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη σε μια φτηνή επικοινωνιακή πολιτική αντιπερισπασμού" την οποία, όλως τυχαίως, θυμήθηκαν μετά την υπόθεση Novartis. 

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσει υπέρ της πρότασης της Ν.Δ. «θα βγείτε και θα πείτε: ορίστε έχουν κι αυτοί τις ενοχές τους, όλοι ένοχοι, άρα ουδείς ένοχος». «Αν δεν ψηφίσουμε την πρότασή σας, θα πείτε ότι κάτι κρύβουν και προστατεύουν τους υπουργούς τους», συμπλήρωσε και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι δεν τόλμησε «καν να φτάσει στην κάλπη».«Με αυτήν την τακτική εκτίθεστε περισσότερο. Λες και ο κόσμος που σας ακούει δεν έχει καταλάβει τι γίνεται», συμπλήρωσε. Καταλόγισε, δε, στη Ν.Δ. ότι «μιλάτε για οικογενειοκρατία εσείς που διορίσατε όλα τα δισέγγονα και βαφτιστήρια στον νομό Χανίων». 

«Μιλήσατε για το ηθικό πλεονέκτημα. Τι θέλετε να συγκρίνουμε; Το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς έναντι της ηθικής του παλαιού κομματικού συστήματος;», διερωτήθηκε και υπογράμμισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. πως «η ευθιξία Μητσοτάκη είναι μια λέξη που δεν εγγράφεται προφανώς στο δικό σας λεξιλόγιο». 

 

Αναφερόμενος στην υπόθεση των επιδομάτων ενοικίου, σημείωσε ότι η κ. Αντωνοπούλου παραιτήθηκε από ευθιξία γιατί παραδέχθηκε πως διέπραξε σφάλμα. Όπως είπε, είχε το δικαίωμα, αλλά δεν έπρεπε να πάρει το επίδομα, δεδομένου του εισοδήματός της. «Η κυρία Αντωνοπούλου παραιτήθηκε και επέστρεψε τα 23.000 ευρώ, εσείς τα 200 εκατομμύρια που πήρατε με θαλασσοδάνεια θα τα επιστρέψετε ποτέ στο ελληνικό δημόσιο;», συμπλήρωσε. Καταλήγοντας, τόνισε πως «οι δικοί μας συνεργάτες μπορεί να υπήρξαν ιδιοκτήτες βουλανιζατέρ, δεν υπήρξαν, όμως, ποτέ ιδιοκτήτες offshore».

 

Μην αγχώνεστε, οι εκλογές θα γίνουν στην συνταγματικά καθορισμένη ημερομηνία, θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του '19 και μέχρι τότε δεν θα υπάρχει "σκανδαλολογία", θ έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και οι αθώοι θα είναι αθώοι και οι ένοχοι θα πληρώσουν τις ευθύνες τους, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, στον οποίο καταλόγισε εμμονή στο να επιτίθεται στην Αριστερά. "Σας έχει πάρει έχει την ηγεμονία μέσα στο κόμμα η άκρα δεξιά κι εσείς τελικά δεν είστε του μεσαίου χώρου, είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος, η πραγματικότητα είναι ότι είστε κι εσείς ένας ακραία δεξιός πολιτικός", τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα εθνικά θέματα τόνισε ότι "είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, είναι αδιαπραγμάτευτη η Κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν".

Αφήνοντας αιχμές κατά του προέδρου της ΝΔ σημείωσε πως ότι είχε να πει για την Τουρκία τα είπε ενώπιον του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη αν "τολμά" να τα πει και ο ίδιος μπροστά στον κ. Ερντογάν και στην συνέχεια ζήτησε να μείνουν τα εθνικά θέματα έξω από το "γήπεδο της αντιπαράθεσης".

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας «για να μην κάνει ο καθένας του κεφαλιού του, όπως συμβαίνει σήμερα με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών που έχουν διαφορετικές απόψεις σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα», όπως πρόσθεσε. Έκανε επίσης λόγο για ανικανότητα της κυβέρνησης σε όλο το φάσμα των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. «Αυτό δείξατε από το θέμα των Σκοπίων μέχρι τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», συμπλήρωσε.

Από εκεί και πέρα, ο Πρόεδρος της ΝΔ  απηύθηνε προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να μην τολμήσει να κλείσει άρον-άρον την Προανακριτική για τη Novartis πριν αποκαλυφθεί η "σκευωρία".

 

Ακολούθως είπε ότι "η κυβέρνηση στο παρελθόν αρνήθηκε την σύσταση κάθε επιτροπής που έχει ζητήσει, από το τι έγινε στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και στα capital controls, μέχρι τον κ. Καμμένο που καλύπτετε. Εμείς αντίθετα έχουμε υπερψηφίσει όλες τις επιτροπές που έχει ζητήσει η κυβέρνηση. Ακόμη και για τη Novartis είπαμε να συσταθεί αλλά να λειτουργήσει μέχρι τέλους. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δική μας πρόταση είναι αντιπερισπασμός, ότι τα όποια λάθη σταμάτησαν το 2015 και ότι εσείς έχετε ένα δήθεν ηθικό πλεονέκτημα.

Απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι στην ομιλία του για τη Novartis μίλησε για πολιτικές ευθύνες και τον ρώτησε στην δική σας διακυβέρνηση υπάρχουν ή όχι πολιτικές ευθύνες. Η απαίτηση να διερευνηθούν οι ευθύνες μέχρι το 2015 και όχι μέχρι το 2018 είναι προκλητική και δεν γίνεται δεκτή.

Στην δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε την επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής . Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: "Η δουλειά σας δεν είναι να κάνετε διαπιστώσεις και να μας λέτε ότι υπάρχει ένταση και κλιμάκωση στο Αιγαίο. Η δουλειά σας είναι να μας πείτε τι κάνετε για να αντιμετωπίσετε μία γεωπολιτική πραγματικότητα που είναι διαφορετική από εκείνη που ήταν τα τελευταία χρόνια. Αν έχετε την διάθεση να οικοδομήσετε εθνική ενότητα και να συνομιλήσετε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης".

Επανέλαβε την κατηγορία ότι "είσαστε επιπόλαιος", και αναφέρθηκε στο σκοπιανό. Στην συνέχεια κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "όταν αντιληφθείτε ότι η παρουσία σας στην Βουλή είναι θεσμική υποχρέωση, θα αντιληφθείτε και την διάκριση των εξουσιών που συστηματικά παραβιάζετε...Αποφεύγετε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, υπάρχουν υπουργοί σας που δεν έχουν έλθει ποτέ να απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ. Ο κ. Χουλιαράκης έχει αναβάλει 15 φορές να έλθει". Τέλος απηύθηνε ερώτηση στον Αλέξη Τσίπρα αν στην προανακριτική για τη Novartis θα έλθουν να καταθέσουν οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες.

 

Γεννηματά: Το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης είναι σλόγκαν για αφελείς

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ότι δεν επιθυμούν τη διαφάνεια .«Βλέπετε ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, θέλουν διαφάνεια a la carte. Όμως και η ΝΔ έχει επιλεκτική μνήμη. Μόνο εμείς είπαμε και λέμε «ναι» σε κάθε πρόταση ελέγχου», ανέφερε και τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εξοντώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. «Όλοι «στα μανταλάκια», με κατασκευασμένες κατηγορίες, σκιές και ψίθυροι παντού με την βοήθεια του κίτρινου τύπου και καμία κατάληξη στο τέλος. Αλλά η συκοφαντία μένει. Το επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά. Εμείς με τίποτα δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η πολιτική ζωή σε ρωμαϊκή αρένα» συμπλήρωσε η κ. Γεννηματά.

 

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής μίλησε για φθηνό πολιτικό θέατρο που «έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν. Απ' το βρώμικο '89 μέχρι σήμερα, φαίνεται πως τα παθήματα αυτού του τόπου, αυτού του πολιτικού συστήματος, δεν έγιναν μαθήματα. Και κάποιοι επιμένουν να ακολουθούν τους ίδιους αδιέξοδους δρόμους, τις ίδιες αποτυχημένες συνταγές: Λάσπη, συκοφαντία, συνωμοσιολογία». 

Επίθεση Θεοδωράκη στην κυβέρνηση 

Την ανάγκη εθνικής στρατηγικής στα μεγάλα θέματα εξωτερικής, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τρεις υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια τόνισε πως «οι αποσπασματικές κινήσεις στη σκακιέρα των εθνικών θεμάτων μπορεί να φτιάχνουν καριέρες και να εξυπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες, αλλά δεν βοηθούν τον τόπο». 

Αναφορικά με την πρόταση για τη συγκρότηση προανακριτκής επιτροπής για τους κ.κ Κουρουμπλή, Ξανθό και Πολάκη, ο Σταύρος Θεοδωράκης κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να προστατεύσει τον Παναγιώτη Κουρουμπλή εξαιρώντας τον από τον έλεγχο και κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει γιατί δεν έβγαλε δεύτερο δελτίο τιμών το 2015, επικρίνοντάς τον παράλληλα που χρησιμοποίησε τον λογαριασμό Twitter του Λιμενικού για την προσωπική του υπόθεση, καθώς έβαλε το Λιμενικό, όπως είπε, να παίρνει θέση σε μια πολιτική διαμάχη.

 

Κατήγγειλε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του σε ότι αφορά στα σκάνδαλα στον χώρο του φαρμάκου και της υγείας.  Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να μην κρυφτεί πίσω από την παραγραφή και να πάει να κλείσει το έργο της προανακριτικής άρον άρον σε δυο τρεις συνεδριάσεις. Ζήτησε δε να έρθουν να καταθέσουν στη Βουλή οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες λέγοντας ότι «περιμένουμε λοιπόν απαντήσεις γιατί το χειρότερο όλων στην πολιτική είναι να υπάρχουν μόνο σκιές».

Η πρόταση Λεβέντη

Την θεσμοθέτηση διακομματικής επιτροπής για προμήθειες άνω του ενός εκατομμυρίου με εποπτεία εισαγγελέα, πρότεινε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. «Θέλετε απόλυτη εξουσία δεν θέλετε έλεγχο, αλλά η απόλυτη εξουσία γεννά αντίποινα. Γιατί να κυνηγάμε εκ των υστέρων και να μην προλαβαίνουμε την ύπαρξη λωποδυτών», ανέφερε.

 

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην πρόσφατη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις Τουρκικές αρχές κατά τη διάρκεια περιπολίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου και εκτίμησε ότι «οι Τούρκοι τους παρακολουθούσαν και έστησαν παγίδα». Καταλόγισε επίσης ευθύνες στην στρατιωτική διοίκηση της περιοχής και διερωτήθηκε «ποιος έδωσε εντολή να πάνε μόνο δυο στρατιωτικοί σε περιπολία στη παραμεθόριο». Εξέφρασε επίσης φόβους μήπως μετά παρέλευση αρκετού χρόνου δεν ζητήσει η Τουρκία ανταλλαγή με Τούρκους στρατιωτικούς «αλλά εμείς υπό την πίεση των γονέων και του κλίματος».

«Μνημείο πολιτικού αντιπερισπασμού η πρόταση της ΝΔ»

«Μνημείο πολιτικού αντιπερισπασμού» χαρακτήρισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής την πρόταση της ΝΔ να συγκροτηθεί Προανακριτική Επιτροπή για τον ίδιο, τον Ανδρέα Ξανθό και τον Παύλο Πολάκη για την τιμολόγηση φαρμάκων, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. «Να προσέχετε με ποιόν τρόπο χρησιμοποιείτε το όνομά μου. Το πρόσωπό μου είναι κρυστάλλινο. Σέβομαι τον καθένα, αλλά όχι τον τρόπο με τον οποίο προσπαθείτε να σπιλώσετε το όνομά του. Φέρατε μια καταγγελία, που έλεγε ότι ήμουν υπουργός το 2016. Τόσο σοβαρές καταγγελίες υιοθετείτε.  Πρέπει να πείτε συγνώμη. Και αν δε πείτε συγνώμη θα είστε συκοφάντες», είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. Παραδέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων που οφείλεται, όπως είπε, στα  capital controls και ευχήθηκε όλοι οι πολιτικοί να βγουν λευκοί από το καθεστώς της «πολικής χολέρας».

«Όσο και να ψάχνετε δεν θα μας βρείτε πουθενά, γιατί δεν χρωστάμε πουθενά» ανέφερε στην ομιλία του ο Παύλος Πολάκης και κατηγόρησε κι αυτός με τη σειρά του τη ΝΔ για απόπειρα αντιπερισπασμού προκειμένου να «ξεφύγει» από τις δικές της ευθύνες στην υπόθεση της Novartis.

 

«Κολλήσατε και μένα στην πρόταση, αλλά δεν λέτε πράμα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και πρόσθεσε πως όσους «πληρωμένους» κονδυλοφόρους και να βάλει η ΝΔ, δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο για τα τρία κυβερνητικά στελέχη  που αναφέρει στην πρόταση της. Απέσπασε πάντως, θερμό χειροκρότημα στο κλείσιμο της ομιλίας του όταν είπε μια μαντινάδα: «δεν θέλω δανεικά φτερά πετώ με τα δικά μου για αυτό πολύ ζηλεύουνε το πέταγμα μου». 

Πρόχειρη επικοινωνιακή προσπάθεια της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για συμψηφισμό των ευθυνών τους στο χώρο του φαρμάκου μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis χαρακτήρισε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.

«Δεν είμαστε όλοι το ίδιο» διεμήνυσε ο κ. Ξανθός στους βουλευτές της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης: «ματαιοπονείτε αν νομίζετε μπορεί να πιάσει τόπο η προσπάθεια συμψηφισμού ευθυνών και να πείσετε ότι είμαστε όλοι το ίδιο». Χαρακτήρισε δε την πρόταση της ΝΔ μια πρόχειρη επικοινωνιακή προσπάθεια «να πετάξουμε λίγο λάσπη να θολώσουμε τα νερά να μειωθεί το πολιτικό κόστος».

 

Σημείωσε, δε, ότι η ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαφέρουν τόσο σε ιδεολογικό επίπεδο όσο και σε προσωπική αξιοπιστία. «Έχουμε και το ηθικό και το προγραμματικό και το αξιακό πλεονέκτημα να προχωρήσουμε, να αναμορφώσουμε, να εξυγιάνουμε το χώρο φαρμάκου διασφαλίζοντας ότι οι φόροι πιάνουν τόπο και δεν πάνε σε τσέπες ημετέρων» πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

"Πυρά" από την αντιπολίτευση 

Η κυβέρνηση σήμερα αναγκάζεται να ομολογήσει πανηγυρικά ότι εξαπατά την ελληνική κοινωνία, ότι δεν ενδιαφέρεται για καμία διαφάνεια και παρεμποδίζει την έρευνα για τους δικούς της υπουργούς Υγείας, ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας πως την ίδια ώρα (η κυβέρνηση) εξυφαίνει σκευωρία για τους πολιτικούς αντιπάλους της. Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η σημερινή συζήτηση είναι θεσμικού και αποδεικτικού χαρακτήρα, αφού η πρόταση της ΝΔ θα απορριφθεί με τις δεδομένες ψήφους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συγκεκριμένες πράξεις των υπουργών, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση προστάτευσε με δικονομικά τεχνάσματα τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και αρνείται πεισματικά κάθε έρευνα για τη γνωστή υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας και την κλήση των πρωταγωνιστών της στην Επιτροπή Θεσμών, παραβιάζοντας τον Κανονισμό.

Για συμπεριφορά υποκρισίας και δημαγωγίας και εν τέλει αυτοεξετελισμού κατηγόρησε, από την πλευρά του, την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

 

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια εμφανίστηκε θετικός στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής,. «Φέρτε τα όλα να τα συζητήσουμε για να βγει η αλήθεια στο φως», ανέφερε χαρακτηριστικά.Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της πρότασης υποστήριξε, ότι η υποχρέωση από το νόμο για υποχρεωτική ανατιμολόγηση των φαρμάκων, τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο, ισχύει μέχρι και σήμερα.

«Καλείστε να αποδείξετε σήμερα ότι θέλετε όλα να τα βγάλετε στο φως, να φανεί όλη η αλήθεια, κατ' απαίτηση του ελληνικού λαού» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Φοβάμαι, όμως, ότι εσείς της κυβερνητικής πλειοψηφίας περισσότερο ενδιαφέρεστε για τις κομματικές εντυπώσεις και όχι για τη διερεύνηση της αλήθειας και φοβάμαι πολύ ότι θα χρησιμοποιήσετε τη Βουλή και την πλειοψηφία που διαθέτετε κατά το δοκούν» σημείωσε και σχολίασε ότι η προανακριτική επιτροπή για 10 πολιτικά πρόσωπα μάλλον θα αναπέμψει τον φάκελο της NOVARTIS στη δικαιοσύνη. «Όταν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ λέτε "όλα στο φως", δεν μπορείτε να εξαιρείτε τη δική σας περίοδο» τόνισε ο κ. Αμυράς, παρατηρώντας ότι «αυτό το μικροκομματικό παιχνίδι δεν ωφελεί τον τόπο, δεν βοηθά στην αναζήτηση της αλήθειας». «Όλα στο φως και καμία χρονική εξαίρεση για την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση» πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού. 

Με δικό τους ψηφοδέλτιο ΔΗΣΥ και Ποτάμι

Ωστόσο, οι βουλευτές της Δημοκρατική Συμπαράταξης και του Ποταμιού αποφάσισαν να ρίξουν και αυτή τη φορά στην κάλπη ξεχωριστό ψηφοδέλτιο το οποίο αναφέρει: «ΝΑΙ στη διερεύνηση των ευθυνών υπουργών για την παράλειψη τιμολόγησης φαρμάκων το 2015 σύμφωνα με τις συγκεκριμένες καταγγελίες των Βουλευτών».

Η απόφαση ελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης, παρότι τα δύο κόμματα συμφωνούν πολιτικά με την ανάγκη ελέγχου των υπουργών Π. Κουρουμπλή, Α. Ξανθού και Π. Πολάκη, προκειμένου να εκφράσουν τη διαφωνία τους με το ένα σκέλος της πρότασης της ΝΔ, το οποίο βασίζεται σε ανώνυμη καταγγελία.
 

Διαφοροποίηση Βενιζέλου 

Διαφοροποιήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τη γραμμή της ΔΗΣΥ για «άκυρο» ψηφοδέλτιο στην ψηφοφορία για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής που ζητούσε η ΝΔ για τους κ.κ. Κουρουμπλή, Ξανθό και Πολάκη.

 

Μίλησε για ψήφο κατά συνείδηση υπέρ της συγκρότησης της Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει πλήρως την υπόθεση και τονίζει ότι το «παρών» λειτουργεί ως ψήφος απαλλακτική για τις ευθύνες των τριών υπουργών της σημερινής κυβέρνησης.  

Για "παιχνίδι" ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΝΔ, που στήνεται, τόσο στην Προανακριτική Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει - "θα σηκωθεί και θα φύγει" αν η υπόθεση δεν διερευνηθεί σε βάθος και στην ουσία της.

Όπως είπε ο κ. Παφίλης, ο ΣΥΡΙΖΑ δρομολογεί στην Προανακριτική για την Novartis "κατάσταση Παπαντωνίου": πάει δηλαδή να κλείσει την Επιτροπή, αφού έγινε όλος αυτός ο θόρυβος, και να γυρίσει την υπόθεση στην Δικαιοσύνη. "Κατά την γνώμη μας, είναι μεγάλος τακτικισμός του ΣΥΡΙΖΑ κι εμείς δεν πρόκειται να τον νομιμοποιήσουμε" τόνισε, επισημαίνοντας πως το ΚΚΕ έθεσε προϋποθέσεις να κληθούν όλοι και οι ανώνυμοι μάρτυρες. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, προσέθεσε ότι η ΝΔ από την πλευρά της, απαντά κάνοντας κι αυτή μια πρόταση με ανώνυμη καταγγελία, τις οποίες ωστόσο κατήγγειλε μαζί με το ΠΑΣΟΚ ότι είναι απαράδεκτες.

  

Κατά της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τάχθηκε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Γεώργιος Λαζαρίδης. «Η ΝΔ στηρίζει την πρότασή της σε μια ανώνυμη επιστολή η οποία βρίθει από ανακρίβειες και προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με πυρά αντιπερισπασμού. Πριν από 15 ημέρες αμφισβητούσε τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων και τώρα έρχονται και στηρίζουν την πρότασή τους σε μια ανώνυμη επιστολή η οποία δεν αξίζει καν να συζητηθεί» είπε ο κ. Λαζαρίδης και πρόσθεσε ότι πουθενά ο νόμος που επικαλείται η ΝΔ για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο, δεν ορίζει ότι οι ανατιμολογήσεις γίνονται υποχρεωτικά προς τα κάτω. Συνεχίζοντας είπε ότι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «βρίθει αοριστιών» και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επικαλείται ψεύδη προκειμένου να αποπροσανατολίσει για να δημιουργήσει εντυπώσεις ενώ «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ήταν τα κόμματα που κυβερνώντας αύξησαν τη φαρμακευτική δαπάνη». 

Υπέρ της συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, ώστε «να χυθεί», όπως είπε, «άπλετο φως ώστε να μάθουμε γιατί δεν μειώνονται τα τελευταία χρόνια οι τιμές των φαρμάκων», τάχθηκε εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης. Συνεχίζοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με την πολιτική της επιλέγει την αποστασιοποίηση από τον πολιτικό κόσμο όταν τα μόνα που απαιτούνται είναι συνεργασία και ομόνοια». «Μπορούσε να μας έχει όλους συμμάχους αλλά αρνείται τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας» ανέφερε.