X

Το “εκρηκτικό” κλίμα από τα επεισόδια στη Μυτιλήνη μεταφέρθηκε… στη Βουλή

Για δραματική αύξηση των προσφυγικών ροών έκανε λόγο ο Βίτσας, ο οποίος προανήγγειλε προκήρυξη 15.000 εποχικών θέσεων εργασίας, μόνο για μετανάστες.

Ant1news

Σφοδρή αντιπαράθεση για τα επεισόδια στη Μυτιλήνη είχε στη Βουλή με τη ΝΔ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την τεράστια αύξηση ροών στον Έβρο.

Παρουσιάζοντας στοιχεία για τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές επεσήμανε πως το 2018 και μετά τη σύνοδο στη Βάρνα αυξήθηκαν κατακόρυφα. Όπως είπε, είχαμε αυξημένες ροές αλλά και νέους δρόμους εισόδου. Μόνον τον Απρίλιο υπήρξαν 2.168 νέοι είσοδοι, περισσότερες στη Λέσβο, όπου καταγράφηκαν 1.189 είσοδοι. Η πρωινή αναφορά δε, άνει λόγο για 206 εισόδους στη Μυτιλήνη.

Συνολικά από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο σημειώθηκαν 7.594 είσοδοι. Ο κ. Βίτσας χτύπησε καμπανάκι για την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο –«με ανησυχεί, δεν με τρομάζει», είπε, καθώς στο χρονικό διάστημα που στα νησιά έφθασαν 2.168 άτομα, στον Έβρο άγγιξαν τους 2700. Μόνον σήμερα το πρωί από τον Έβρο έφθασαν 340 άτομα.

Στο πλαίσιο συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, ο κ. Βίτσας ανέφερε ακόμη ότι έγιναν  4.784 μεταφορές ευάλωτων προσφύγων και ασυνόδευτων παιδιών που πήραν άσυλο και 112 επιστροφές με βάση την κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας.

«Η Ελλάδα έκανε πάνω από 20.000 επιστροφές που  οι περισσότερες ήταν οικειοθελής  να αυτό τον καιρό είχαμε 1.260 επιστροφές», είπε και πρόσθεσε πως στο υπουργείο επεξεργάζονται μια μεταβατική διαδικασία για την ένταξη στη χώρα όσων έχουν πάρει ήδη άσυλο, που υπολογίζονται σε περίπου 7.500 άτομα. «Σε λίγες μέρες θα βγει και  διοικητική πράξη με την οποία θα ζητάμε 15.000 νόμιμους μετανάστες για εποχικούς εργαζόμενους στην αγροτική οικονομία», ανέφερε.

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε κόντρα με τον Χαράλαμπο Αθανασίου για τα επεισόδια στη Μυτιλήνη, πριν από λίγες ημέρες. Ο κ. Βίτσας μίλησε για κλίμα πογκρόμ εναντίον των προσφύγων και κάλεσε τη ΝΔ να πει έναν λόγο καταδίκης. «Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, γινόταν υποστολή της σημαίας», αντέδρασε ο κ. Αθανασίου που δήλωσε πως η ΝΔ καταδικάζει κάθε ακραία επίθεση. Ο κ. Αθανασίου συνέχισε να διαμαρτύρεται, ενώ στο «χορό» μπήκε και ο αρμόδιος τομεάρχης Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να σχολιάζει πως «υπάρχει μύγα που τσιμπάει και δημιουργεί αντιδράσεις».

H πολιτική αντιπαράθεση για την ακροδεξιά βία κατά των προσφύγων και μεταναστών στη Μυτιλήνη φούντωσε πάλι, λίγο αργότερα. «Δεν πρέπει να παρασυρθούμε ότι τα επεισόδια τα δημιουργούν άνθρωποι ακραίοι», επέμεινε ο Χαράλαμπος Αθανασίου, λέγοντας ότι στη συγκέντρωση στο νησί υπήρχαν και «οπαδοί της ΑΕΚ», που πανηγύρισαν με φωνασκίες για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Να μην «χρεώνει» τα επεισόδια στους οπαδούς της ΑΕΚ ζήτησε από τον κ. Αθανασίου ο Δημήτρης Βίτσας.

 

Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, την Τετάρτη θα επισκεφθεί την Λέσβο κλιμάκιο βουλευτών του κόμματος, που θα αποτελούν οι Λευτέρης Αυγενάκης, Σοφία Βούλτεψη, Μάνος Κόνσολας, Ιάσων Φωτήλας και Χαράλαμπος Αθανασίου.

Το κλιμάκιο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μετά την άφιξή του στο νησί, νωρίς το πρωί, θα επισκεφθεί το Hot Spot της Μόριας, όπου και θα συναντηθεί με το Διοικητή του. Στη συνέχεια, οι βουλευτές θα επισκεφθούν τον οικισμό της Μόριας, όπου θα συνομιλήσουν με τους κατοίκους. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι βουλευτές θα συναντηθούν με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κυρία Χριστιάνα Καλογήρου και με τον Δήμαρχο Λέσβου κ. Σπύρο Γαληνό. Ανάλογα με τον Τομέα αρμοδιότητάς τους, θα επισκεφθούν επίσης το Βοστάνειο  Νοσοκομείο, το Λιμεναρχείο, τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής-(Frontex) και το Επιμελητήριο Λέσβου, ενώ θα συναντηθούν και με φορείς Τουρισμού, αλλά και κατοίκους του νησιού.