X

Κουράκης: να επιτραπεί ο γάμος και η υιοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια

Την ώρα που το ζήτημα της αναδοχής έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα.

Ant1news

Ενώ η συζήτηση για το θέμα της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια συνεχίζεται εν μέσω αντιδράσεων στη Βουλή, ο Τάσος Κουράκης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «έφθασε η ώρα να εγγράψουμε στο αστικό μας δίκαιο το δικαίωμα γάμου και τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θεσμικό πλαίσιο οφείλει να αφουγκραστεί τις κοινωνικές συνθήκες και το πολιτικό σύστημα να τολμήσει επιτέλους να προχωρήσει στην τροποποίηση του οικογενειακού δικαίου, ώστε να επιτραπεί η υιοθεσία, αλλά και ο πολιτικός γάμος από ομόφυλα ζευγάρια. Ο στόχος της αποϊδρυματοποίησης είναι εξίσου σημαντικός και κρίσιμος με την δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, λόγω σεξουαλικού προορισμού. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Κουράκης, «γονιός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι».

Μήνυμα στους διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως πολιτικές αποκλεισμού και διακρίσεων δεν συνάδουν με την ιδεολογία του κόμματος, έστειλε από το βήμα της Βουλής η Θεανώ Φωτίου.

Ωστόσο, μια ομάδα βουλευτών, που προέρχονται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και αναμένεται να απέχουν από την αυριανή ψηφοφορία. Πρόκειται για τους κ.κ. Ουρσουζίδη, Μιχελογιαννάκη, Παραστατίδη, Μπόλαρη, Κωστοπαναγιώτου και Γεννιά.

«Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται κάθε αποκλεισμό και διάκριση», είπε η κ. Φωτίου και σημείωσε με νόημα πως η γνώση σπάει τον ρατσισμό, τις διακρίσεις και την ομοφοβία. «Η  συγκρότηση του φύλου ενός παιδιού δεν εξαρτάται από τον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονιών, είναι λάθος αυτό», συμπλήρωσε.

Η στάση τους, ωστόσο, αυτή δεν φαίνεται να απειλεί την υπερψήφιση του άρθρου, αφού το στηρίζουν επισήμως η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και το Ποτάμι. Υπέρ αναμένεται να ψηφίσουν και βουλευτές της ΝΔ, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, που τάσσεται υπέρ της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια. Η γραμμή επισήμως είναι “όχι”, αλλά δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Οι βελτιώσεις που ζητούσε η ΔΗΣΥ και έκανε αποδεκτές η Θεανώ Φωτίου, ήρε τις επιφυλάξεις του κόμματος που επισήμως λέει “ναι”. Διαφωνούν ωστόσο, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωσταντόπουλος και Ανδρέας Λοβέρδος και δεν θα ψηφίσουν. “Ναι” είπε από την περασμένη εβδομάδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το Ποτάμι θα στηρίξει το επίμαχο άρθρο.

Στα δύο είναι μοιρασμένοι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, καθώς κόντρα στην επίσημη θέση του κόμματος για “όχι” θα πάει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως “ναι” θα πει και ο Κώστας Ζουράρις.

Επιφυλάξεις διατυπώνει το ΚΚΕ, ενώ καταψηφίζουν η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή.