X

Νέα σύγκρουση στην Βουλή για την Novartis

Κλίμα έντασης στην Ολομέλεια. "Φωτιές" Κοντονή μετά την πρόθεση της ΝΔ να αποχωρήσει. Δεν συμμετέχει στην διαδικασία το ΚΚΕ.

Ant1news

Σε κλίμα έντασης και σφοδρής αντιπαράθεσης ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση επί του πορίσματος της πλειοψηφίας για την υπόθεση της Novartis με τη ΝΔ να εκφράζει τη διαφωνία της με τις 10 κάλπες αλλά και με τον τρόπο που συντάχθηκαν τα ψηφοδέλτια και να προαναγγέλλει επί της ουσίας την αποχώρησή της από την ψηφοφορία.

«Το ψευδεπίγραφο δίλλημα το απορρίπτουμε στο σύνολο του,  δεν το απαντάμε, το απορρίπτουμε, δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο εμείς να τοποθετηθούμε», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας. Χαρακτήρισε «αντισυνταγματική» και «κομματικά πονηρή» τη διαδικασία που ακολουθεί η Βουλή κάνοντας λόγο για απόπειρα «φαλκίδευσης» του δικαιώματος ψήφου των βουλευτών.   

Την πρόθεση της ΝΔ να αποχωρήσει σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, κάνοντας λόγο για ένα φάντασμα που πλανιέται πάνω της. «Πάνω από την συντηρητική παράταξη πλανιέται το φάντασμα του Ευάγγελου Αβέρωφ. Θυμόμαστε τι είχε συμβεί στην συζήτηση της Βουλής για την Εθνική Αντίσταση. Ο μακαρίτης Αβέρωφ μπροστά στο αδιέξοδο αναγκάστηκε να αποσύρει την κοινοβουλευτική του ομάδα για να μην πλησιάσει κανείς εκ των βουλευτών του στην κάλπη», είπε για να συμπληρώσει πως το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει η ΝΔ σήμερα. Υποστήριξε ακόμη, πως η ελεύθερη βούληση των βουλευτών εξυπηρετείται με τις δέκα κάλπες.

 

«Αν υπήρχε ο Ευάγγελος Αβέρωφ δεν θα υπήρχε ως φάντασμα, αλλά ως ευλογία και λυπάμαι που δεν υπάρχει για να σας βάλει λίγο μυαλό», απάντησε ο Νίκος Δένδιας που επέμεινε στην αλλαγή των ψηφοδελτίων.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είπε από το βήμα της Βουλής ό,τι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει διαδικαδίες-παρωδία και ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές του του κόμματος αποχωρούν και από την συνεδρίαση και από την ψηφοφορία.

Μετά το ΚΚΕ, αποχώρησαν από τη συζήτηση, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι. 

Βορίδης: πίσω έχει η αχλάδα την ουρά

«Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά», είπε προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μάκης Βορίδης και προειδοποίησε ότι η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ και η επόμενη Βουλή θα ελέγξουν τους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης στην υπόθεση της Novartis. «Προσέξτε, ελέγχεστε», είπε και πρόσθεσε πως ακόμη και η ίδια η Προανακριτική Επιτροπή απεφάνθη ότι «δεν έχουμε πράξεις, ούτε ενδείξεις». Υποστήριξε πως τα μόνα στοιχεία είναι εκείνα που έδωσαν οι «τρεις ψευδομάρτυρες με τις κουκούλες» και τόνισε πως ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή των 10 πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο της Novartis. «Έχετε μείνει εκτεθειμένοι. Η υπόθεση θα ελεγχθεί από την επόμενη Βουλή», συμπλήρωσε και κατήγγειλε ότι «από την πρώτη στιγμή υιοθετήθηκε μια άθλια και σκανδαλώδης μεθόδευση».

 

Τσίπρας: θεσμική απρέπεια το κουκούλωμα του σκανδάλου Novartis

"Βρισκόμαστε λίγο πριν από το τέλος, ίσως της δυσκολότερης περιόδου της σύγχρονης ιστορίας μας και στην αυγή μιας νέας εποχής, κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης η Ελλάδα, με σκληρή προσπάθεια και μετά από πολλές - και άδικες σε αρκετές περιπτώσεις - θυσίες του λαού μας, πατάει ξανά γερά στα πόδια της", είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη στο όνομα των θυσιών του ελληνικού λαού, διότι οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν πολύ ακριβά τις αμαρτίες του παρελθόντος, αμαρτίες που δεν ήταν δικές τους, αμαρτίες που δεν προέκυψαν τυχαία, αμαρτίες για τις οποίες κάποιος πρέπει να φέρει την ευθύνη, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis.

"Όλοι μας γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι, καταχράστηκαν την εξουσία τους. Επέλεξαν απολύτως συνειδητά να εκμεταλλευτούν την εξουσία τους για ιδιοτελείς σκοπούς. Έτσι δημιουργήθηκε ένα τερατώδες σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που συνέβαλε καθοριστικά στη χρεοκοπία της χώρας και τελικά, το μάρμαρο το πλήρωσαν οι Ελληνες πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι αποκλεισμένοι από αυτό το σύστημα εξουσίας".

 

"Για να ξεριζωθούν οι πρακτικές της διαφθοράς, το πρώτο αλλά αποφασιστικό βήμα είναι να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη, απέναντι σε όσους έχει αποδειχθεί ότι συμμετείχαν και ωφελήθηκαν από ένα καλοστημένο δίκτυο συναλλαγών, παρανομίας και δωροδοκιών, που θέριεψε, μεταξύ άλλων, και στο χώρο του φαρμάκου και εκεί ένας από τους πρωταγωνιστές ήταν αποδεδειγμένα και καθ' ομολογίαν της, η εταιρεία Novartis", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Είπε πως το εγχείρημα αυτό είναι δύσκολο, διότι το πολιτικό σύστημα που εξέθρεψε την διαφθορά φρόντισε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προστασίας για τον εαυτό του. Να ορίσει σύντομες παραγραφές για ποινικά αδικήματα, να δημιουργήσει πολύπλοκες ειδικές διαδικασίες, να υψώσει δικονομικά τείχη που έχουν ένα και μοναδικό στόχο: Τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία.

"Όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι αυτός είναι ο στόχος των ειδικών διατάξεων του Συντάγματος για την διαβόητη Ευθύνη των Υπουργών. Και κάποιοι - που πάνω στην παραζάλη της εξουσίας, μπέρδεψαν το δίκαιο με την επιθυμία τους και την ηθική με την ασυδοσία - θεώρησαν ότι αυτή η νομική τερατωδία έχει καλύψει τα νώτα τους", σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Μητσοτάκης: ωμή παραβίαση του κράτους δικαίου

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, τον οποίο αποκάλεσε ενορχηστρωτή της σκευωρίας που στήθηκε στην υπόθεση της Novartis, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποχωρώντας μαζί με τους βουλευτές της ΝΔ από τη συζήτηση και την ψηφοφορία επί του πορίσματος της πλειοψηφίας.

«Σε αυτό το φιάσκο με τις 10 κάλπες της ντροπής εμείς δεν θα μείνουμε, μείνετε εσείς μαζί με τη Χρυσή Αυγή», είπε και έκανε ονομαστική αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στο πόρισμα της πλειοψηφίας.

«Με μεθοδεύσεις ενοχοποιήθηκαν και συκοφαντήθηκαν δύο τέως πρωθυπουργοί, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο διοικητής της ΤτΕ και 6 πρώην υπουργοί, οι οποίοι ήρθαν για δεύτερη φορά σε τρεις μήνες να υπερασπιστούν την αθωότητά τους και για δεύτερη φορά ο κ. Τσίπρας, ενορχηστρωτής αυτής της σκευωρίας, δεν είχε το θάρρος να καθίσει και να τους ακούσει. Κρύφτηκε στο γραφείο του», είπε.

 

Επεσήμανε ότι ακόμη και η πλειοψηφία στο πόρισμα της παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής και καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειμμα δημοκρατικών αρχών. «Με όσα κάνετε και την γλώσσα που χρησιμοποιεί ακόμα και το ίδιο πρωθυπουργικό γραφείο δεν αποδέχεστε στοιχειώδεις δημοκρατικές αρχές. Θέλετε απροκάλυπτα να οδηγήσετε την χώρα σε εθνικό διχασμό. Κρατάτε κάθε μέρα ζωντανή τη χειρότερη μορφή Αυριανισμού για να κρύψετε την ανεπάρκειά σας», σημείωσε.

Γεννηματά: αυλαία με κακοστημένη παράσταση

Η Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι «σήμερα εδώ ρίχνει αυλαία μια κακο-στημένη κι εν τέλει κακο-παιγμένη παράσταση. Ένα πραγματικό πολιτικό φιάσκο.

Μια κατασκευασμένη ιστορία, στηριγμένη πάνω σε ένα πραγματικό σκάνδαλο. Μια προσπάθεια κατασκευής γεγονότων και ενόχων, μέσω πρόθυμων πλην ανώνυμων μαρτύρων και βολικών παραδοχών.

Μια κοινοβουλευτική παρωδία, με ένα ταιριαστό, άδοξο τέλος» . Μίλησε για πόρισμα της πλειοψηφίας το οποίο συνιστά ομολογία της αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δηλητηριάζει τη δημόσια ζωή σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα. «Αφήστε τα παιχνίδια με τους θεσμούς, σταματήστε να προσβάλετε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ο σεβασμός στη διάκριση των εξουσιών είναι όρος περιφρούρησης της Δημοκρατίας μας», είπε η κ. Γεννηματά .

«Αν είχατε στοιχειώδες αίσθημα πολιτικής ευθύνης θα προκηρύσσατε εκλογές για να επιλέξει ο Ελληνικός λαός ποιον θέλει να είναι στο τιμόνι της χώρας για να την οδηγήσει στην πραγματική, ασφαλή και βιώσιμη έξοδο από την κρίση», τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι καταφεύγει στη συνωμοσιολογία, τα δήθεν «μαύρα μέτωπα», την επιχείρηση εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων, την εύκολη καταδίκη ανθρώπων και συνειδήσεων για να καλύψει την αποτυχία της.

Για την ουσία της υπόθεσης η κ. Γεννηματά μίλησε για υπαρκτό διεθνές σκάνδαλο ζητώντας να πέσει παντού φως ζητώντας πλήρη διαφάνεια και να αποδοθούν ευθύνες, εκεί που πραγματικά ανήκουν.

Πήγατε να στήσετε δίκες άλλων εποχών και σας βγήκε πολιτική επιθεώρηση», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά και έκλεισε την ομιλία της λέγοντας:«Σε αυτό το βρόμικο παιχνίδι σκιών, που εσείς στήσατε, θα είστε απελπιστικά μόνοι. Η ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποχωρεί. Καλή σας νύχτα κ. Τσίπρα».

Θεοδωράκης: το φιάσκο της προανακριτικής

«Όλοι θα μιλήσουν για μια καλοπαιγμένη παράσταση, για μια διαδικασία-παρωδία. Eίναι μια προσβλητική διαλυτική διαδικασία που δημιουργεί πρόβλημα στις ρίζες του κοινοβουλευτισμού μας. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν όλοι για την εικόνα σήμερα της Βουλής και ας αναρωτηθούμε πού οδηγούμαστε. Εμείς πάντως σ’ αυτή την πορεία δεν θα είμαστε παρόντες» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Πρόσθεσε ότι το έργο της προανακριτικής ήταν εξαρχής υπονομευμένο, και θα καταγραφεί ως το χρονικό ενός προαναγγελθέντος φιάσκου.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι είναι φανερό ότι αυτή η προανακριτική επιτροπή είναι μια προανακριτική-ντεκόρ, ένα​ ​«σκηνικό, για να βγάλουν κάποιοι βουλευτές​ φωτογραφίες για τα προεκλογικά τους φυλλάδια. Με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η προανακριτική Επιτροπή δεν προέβη, σε καμία ανακριτική πράξη​ για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Δεν θέλησε να ψάξει,​ έστω και στο ελάχιστο, αν τα δέκα πολιτικά πρόσωπα,​ ​δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί διέπραξαν όσα λένε οι τρεις «προστατευόμενοι μάρτυρες» και όσα διασπείρουν όλους αυτούς τους μήνες υπουργοί και τα παπαγαλάκια τους. Κρύψατε τους τρεις μάρτυρες. Αρνηθήκατε κάθε είδους εξέτασής​ ​τους.​ Δεν καλέσατε καν το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, τον κ.Φρουζή» ανέφερε απευθυνόμενος προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Θεοδωράκης κατηγόρησε τη κυβέρνηση, ότι με πολύ άγαρμπη προσπάθεια επιχειρεί να απαλλάξει τους φίλους της και να καταδικάσει εκ προοιμίου τους αντιπάλους της, ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο.

Σαμαράς: έχει μπλέξει άσχημα ο κ. Τσίπρας

Σφοδρή και εφ’ όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιμένοντας ότι θα φθάσει την υπόθεση αυτή έως το τέλος, το Ειδικό Δικαστήριο.

«Σε ό,τι με αφορά, δηλώνω ότι το έγκλημα της «σκευωρίας» για το οποίο εγώ σας εγκαλώ,  υπάγεται στέρεα στη δικαιοδοσία της Βουλής – και βεβαίως, και της επόμενης Βουλής. Εσείς, λοιπόν,  γι’ αυτά, θα πάτε σε Ειδικό Δικαστήριο! Μην ανησυχείτε…», είπε απευθυνόμενος προς την πλειοψηφία και πρόσθεσε πως ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξει την αθωότητά του, είναι η παραπομπή όλων όσοι ευθύνονται για τη σκευωρία εις βάρος του.

 

 «Χρειάζεστε «εξιλαστήρια» θύματα για να γλιτώσετε, αλλά δεν γλιτώνετε! Εμείς δεν πρόκειται να είμαστε τα εξιλαστήρια θύματα για τη δική σας την πλήρη χρεοκοπία. Ήδη πατήσατε πάνω στις «νάρκες» σας», είπε και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε πως θα πρέπει να γνωρίζει πως είναι άλλο ηγέτης κι άλλο ο καιροσκόπος. «Άλλο αυτός που καβαλάει το κύμα, κι όπου τον βγάλει… Κι άλλο αυτός που «δαμάζει» το κύμακι αν χρειαστεί, κολυμπάει και κόντρα στο κύμα», σημείωσε και κατέληξε λέγοντας προς τα κυβερνητικά έδρανα: «Ο Ελληνικός λαός έχει καταλάβει πια τι γίνεται….  Γι’ αυτό κι εγώ είμαι αισιόδοξος! Αλλά αισιόδοξος για μιαν άλλη Ελλάδα! Εσείς κοιτάξτε στον καθρέφτη σας κι αναρωτηθείτε: Αν πρέπει να ντρέπεστε, ή να ανησυχείτε…Ή, μήπως, και τα δύο;»

Αβραμόπουλος: Η σκευωρία κατέρρευσε 

Εν τω μεταξύ, κενά περιεχομένου χαρακτηρίζει τα πορίσματα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος στο υπόμνημά του που κατέθεσε στην Ολομέλεια της ΒουλήςΟ κ. Αβραμόπουλος τονίζει ότι τα πορίσματα αυτά συνιστούν ομολογία ανυπαρξίας στοιχείων και αδυναμίας στήριξης της κατηγορίας ακόμη και σε επίπεδο απλών ενδείξεων και πως η σημερινή διαδικασία έχει ως στόχο τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων στην κοινή γνώμη.

«Η σκευωρία κατέρρευσε», επισημαίνει και καλεί τους βουλευτές να κρίνουν κατά συνείδηση, να υπερβούν το κομματικό συμφέρον και την κομματική πειθαρχία και να ψηφίσουν για κάθε πολιτικό πρόσωπο αποκλειστικά και μόνο στη βάση της προσωπικής τους πεποίθησης και της συνείδησής τους.

Πικραμμένος : να διερευνηθεί η ουσία της υπόθεσης

 

«Τυχόν αδικαιολόγητη παράταση ή μη ολοκλήρωση της διαδικασίας προσβάλει βάναυσα την προσωπικότητά μου» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Ενώπιον σας, στη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου, σας ζήτησα να παραδοθώ αθώος στην κοινωνία το ταχύτερο δυνατόν. Μου ζητήθηκε να προσέλθω στην προανακρτική επιτροπή για να εκφέρω τη γνώμη μου για το θέμα της αρμοδιότητάς της. Δεν προσήλθα, αλλά έστειλα επιστολή, με την οποία εξήγησα ότι επαφίεμαι στην κρίση της για ένα τέτοιο θέμα καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα». Αυτό τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, στη Βουλή.

«Σήμερα, κάποιους μήνες μετά, σας δηλώνω με παρρησία ότι δεν με ενδιαφέρει καθόλου ποιο όργανο θα κριθεί ως αρμόδιο για να κρίνει την υπόθεση. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το θέμα να ερευνηθεί στην ουσία του. Έχω, όμως, τον φόβο ότι με τις διαδικασίες που ακολουθούνται μπορεί να μη συμβεί. Τυχόν αδικαιολόγητη παράταση ή μη ολοκλήρωση της διαδικασίας προσβάλει βάναυσα την προσωπικότητα ενός ανθρώπου που υπηρέτησε τη δικαιοσύνη με πιστό τρόπο 37 χρόνια και νομίζει ότι πλήττει το κύρος της ίδιας της δικαιοσύνης» πρόσθεσε ο κ. Πικραμμένος. Ζήτησε την πιστή τήρηση των κανόνων της ελληνικής και ευρωπαϊκής έννομης τάξης και την ταχύτατη διαλεύκανση της ουσίας τής υπόθεσης, «διότι αν και αυτή η υπόθεση συρθεί επί μακρόν, όχι μόνο θα εξακολουθήσει να σπιλώνεται η προσωπικότητά μου, αλλά θα δίνεται σε ορισμένους το έρεισμα να ισχυριστούν ότι πρόκειται εντέλει για πολιτική δίωξη». «Είναι γνωστό σε όλο το πανελλήνιο ότι καμία απολύτως σχέση δεν έχω με το αποκαλούμενο σκάνδαλο Novartis. Ουδεμία απολύτως σχέση. Σας καλώ, λοιπόν, να πράξετε το καθήκον σας» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

 

Στουρνάρας: η κυβέρνηση φοβάται την αποκάλυψη της αλήθειας

«Με λύπη και περίσκεψη διαπιστώνω σήμερα, ότι η πλειοψηφία της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, η οποία, σύμφωνα με Υπουργό της Κυβέρνησης, χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, επέλεξε όχι μόνο να «νίψει τας χείρας της», αλλά να σηκώσει στην κυριολεξία «ψηλά τα χέρια» και να παραδοθεί, τρόπον τινά, στη συκοφαντία, αρνούμενη να εξετάσει την υπόθεση. Κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, αν και τα δέκα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, αλλά και σύσσωμη η Αντιπολίτευση, ζήτησαν να προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης, η πλειοψηφία της Επιτροπής το αρνήθηκε», ανέφερε στην ομιλία του ο Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως τόνισε ο Διοικητής της ΤτΕ και πρώην Υπ. Οικονομικών, «το αρνήθηκε, επειδή φοβήθηκε την αποκάλυψη της αλήθειας, δηλαδή, ότι, αντί για το μεγαλύτερο σκάνδαλο, έχουμε τη μεγαλύτερη σκευωρία της μεταπολίτευσης», ενώ ζήτησε μετ΄ επιτάσεως «να αποκαλυφθούν άμεσα οι μάρτυρες, να ελεγχθούν οι καταθέσεις τους, να εξεταστεί αν κάποιοι τους εκβίασαν ή συνεχίζουν να τους εκβιάζουν, και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και κυρίως οι ηθικοί αυτουργοί αυτού του εκτρώματος».​ 

Βενιζέλος: άνθρακες ο θησαυρός για την Novartis


Η κυβέρνηση έχει υποστεί δικανική, πολιτική και θεσμική ήττα στην υπόθεση Νοvartis τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή. «Στοχοποιείτε τα μη αρεστά σας πρόσωπα. Όλη η βάση της είναι κατά της συναλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.

Μίλησε για σφετερισμό δικαστικών οργάνων και διαδικασιών, χαρακτήρισε απόλυτο φιάσκο τους χειρισμούς της κυβέρνησης και άκυρη όλη τη διαδικασία και τις καταθέσεις των ανωνύμων μαρτύρων. «Δεν θέλατε την πλήρη διερεύνηση για να μην αποκαλυφθούν οι μάρτυρες, να μην βγει η κουκούλα τους. Θα βγει όμως στην επόμενη Βουλή κι όλα θα κριθούν με βάση το Σύνταγμα, τους νόμους και όσα προβλέπονται από τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Λοβέρδος: ελεεινή πλεκτάνη  

Για «ελεεινή πλεκτάνη» που εμπεριέχει τα πλέον αποκρουστικά στοιχεία, που θυμίζουν άλλες εποχές και θα μείνουν στην ιστορία ως ένα μαύρο κεφάλαιο της ελληνικής πολιτικής, έκανε λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος

«Σήμερα γράφονται μόνο οι πρώτες σελίδες, το κυρίως θέμα θα γραφτεί τις επόμενες μέρες και μήνες όταν θα αποκαλυφθούν ο αρχηγός, οι υπαρχηγοί, τα μέλη και οι εκτελεστές της σπείρας των παλιανθρώπων, που διοργάνωσαν την ελεεινή αυτή πλεκτάνη», είπε και προειδοποίησε πως τίποτα δεν θα μείνει κρυφό. «Η προσβολή και οι πληγές που άνοιξαν θεραπεύονται μόνο με την τιμωρία των υπευθύνων. Δεν υπάρχει άλλο γιατρικό», είπε ο κ. Λοβέρδος..

Λυκουρέντζος: σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λυκουρέντζος επέμεινε πως δεν είχε ως υπουργός αρμοδιότητα για την φαρμακευτική πολιτική και πως ουδεμία απόφαση υπέγραψε για τιμολόγηση φαρμάκων ή για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ζήτησε να εξεταστεί αποκλειστικά και ως μεμονωμένη η περίπτωση του από ειδική επιτροπή βάσει του άρθρου 86 παρ. 5 του Συντάγματος και χαρακτήρισε «άδικο» και ανήθικο» πολιτικοί που υπηρέτησαν το δημόσιο βίο με διαφάνεια και εντιμότητα να βρίσκονται υπό την αιχμαλωσία ύποπτων κύκλων.

Κουτρουμάνης: θα υπερασπιστώ μέχρι τέλους την τιμή και την εντιμότητά μου

Πρακτικές και μεθοδεύσεις που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές ενός κράτους δικαίου καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρώην υπουργός, Γιώργος Κουτρουμάνης, υπογραμμίζοντας ότι θα υπερασπιστεί, μέχρι τέλους, την τιμή, την εντιμότητα και το όνομά του.

«Βρίσκομαι ενώπιον σας όχι ως απολογούμενος, αλλά σας κατηγορώ ότι συμμετέχετε ή ανέχεστε τις πρακτικές που παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές τού δικαίου» ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και αναρωτήθηκε τι θα γίνει εάν η δικαιοσύνη αποφανθεί ότι δεν έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει την υπόθεση. «Θα μας μείνει η ρετσινιά, γιατί εσείς δεν θέλατε να κάνετε έρευνα;» σημείωσε και πρόσθεσε ότι το μόνο που επεδίωκε η κυβέρνηση ήταν η σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων της.

Σαλμάς: πολλή φασαρία για το τίποτα

Διαβεβαιώσεις ότι επί θητείας του στο υπουργείο Υγείας δεν προέβη σε καμία πράξη που ζημίωσε το δημόσιο και ωφέλησε τη Novartis, έδωσε ο Μάριος Σαλμάς. Δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι θα στηθούν 10 κάλπες και στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το ίδιο έγινε και στην υπόθεση του Βατοπεδίου, σχολίασε πως σε αντίθεση με ότι συνέβη στην υπόθεση της Novartis, τότε υπήρξε διερεύνηση της υπόθεσης.