X

Κόντρες και αποχωρήσεις στην Βουλή για την Novartis

Ο φάκελος της υπόθεσης επιστρέφει στη Δικαιοσύνη. Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, κόμματα της αντιπολίτευσης.​

Ant1news

 

Με πολιτικές αψιμαχίες και τα "κατηγορώ των 10" διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής ο κοινοβουλευτικός μαραθώνιος, με αφορμή το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis. Ο φάκελος της υπόθεσης θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη. Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, κόμματα της αντιπολίτευσης.​ 

Την αρχή έκανε το ΚΚΕ προκειμένου «να μην νομιμοποιήσει διαδικασίες-παρωδία» όπως δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ακολούθησαν η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, μετά τις ομιλίες των αρχηγών τους. 

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας οδήγησε στη μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Χρυσής Αυγής και 4 ανεξάρτητοι βουλευτές.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκαν οι ομιλίες των Αλέξη Τσίπρα, Κυριάκου Μητσοτάκη, Φώφης Γεννηματά, Σταύρου Θεοδωράκη και Βασίλη Λεβέντη.

Τσίπρας: θεσμική απρέπεια το κουκούλωμα του σκανδάλου Novartis

"Βρισκόμαστε λίγο πριν από το τέλος, ίσως της δυσκολότερης περιόδου της σύγχρονης ιστορίας μας και στην αυγή μιας νέας εποχής, κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης η Ελλάδα, με σκληρή προσπάθεια και μετά από πολλές - και άδικες σε αρκετές περιπτώσεις - θυσίες του λαού μας, πατάει ξανά γερά στα πόδια της", είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη στο όνομα των θυσιών του ελληνικού λαού, διότι οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν πολύ ακριβά τις αμαρτίες του παρελθόντος, αμαρτίες που δεν ήταν δικές τους, αμαρτίες που δεν προέκυψαν τυχαία, αμαρτίες για τις οποίες κάποιος πρέπει να φέρει την ευθύνη, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis.

"Όλοι μας γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι, καταχράστηκαν την εξουσία τους. Επέλεξαν απολύτως συνειδητά να εκμεταλλευτούν την εξουσία τους για ιδιοτελείς σκοπούς. Έτσι δημιουργήθηκε ένα τερατώδες σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που συνέβαλε καθοριστικά στη χρεοκοπία της χώρας και τελικά, το μάρμαρο το πλήρωσαν οι Ελληνες πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι αποκλεισμένοι από αυτό το σύστημα εξουσίας".

 

"Για να ξεριζωθούν οι πρακτικές της διαφθοράς, το πρώτο αλλά αποφασιστικό βήμα είναι να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη, απέναντι σε όσους έχει αποδειχθεί ότι συμμετείχαν και ωφελήθηκαν από ένα καλοστημένο δίκτυο συναλλαγών, παρανομίας και δωροδοκιών, που θέριεψε, μεταξύ άλλων, και στο χώρο του φαρμάκου και εκεί ένας από τους πρωταγωνιστές ήταν αποδεδειγμένα και καθ' ομολογίαν της, η εταιρεία Novartis", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Είπε πως το εγχείρημα αυτό είναι δύσκολο, διότι το πολιτικό σύστημα που εξέθρεψε την διαφθορά φρόντισε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προστασίας για τον εαυτό του. Να ορίσει σύντομες παραγραφές για ποινικά αδικήματα, να δημιουργήσει πολύπλοκες ειδικές διαδικασίες, να υψώσει δικονομικά τείχη που έχουν ένα και μοναδικό στόχο: Τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία.

"Όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι αυτός είναι ο στόχος των ειδικών διατάξεων του Συντάγματος για την διαβόητη Ευθύνη των Υπουργών. Και κάποιοι - που πάνω στην παραζάλη της εξουσίας, μπέρδεψαν το δίκαιο με την επιθυμία τους και την ηθική με την ασυδοσία - θεώρησαν ότι αυτή η νομική τερατωδία έχει καλύψει τα νώτα τους", σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Μητσοτάκης: ωμή παραβίαση του κράτους δικαίου

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, τον οποίο αποκάλεσε ενορχηστρωτή της σκευωρίας που στήθηκε στην υπόθεση της Novartis, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποχωρώντας μαζί με τους βουλευτές της ΝΔ από τη συζήτηση και την ψηφοφορία επί του πορίσματος της πλειοψηφίας.

«Σε αυτό το φιάσκο με τις 10 κάλπες της ντροπής εμείς δεν θα μείνουμε, μείνετε εσείς μαζί με τη Χρυσή Αυγή», είπε και έκανε ονομαστική αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στο πόρισμα της πλειοψηφίας.

«Με μεθοδεύσεις ενοχοποιήθηκαν και συκοφαντήθηκαν δύο τέως πρωθυπουργοί, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο διοικητής της ΤτΕ και 6 πρώην υπουργοί, οι οποίοι ήρθαν για δεύτερη φορά σε τρεις μήνες να υπερασπιστούν την αθωότητά τους και για δεύτερη φορά ο κ. Τσίπρας, ενορχηστρωτής αυτής της σκευωρίας, δεν είχε το θάρρος να καθίσει και να τους ακούσει. Κρύφτηκε στο γραφείο του», είπε.

 

Επεσήμανε ότι ακόμη και η πλειοψηφία στο πόρισμα της παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής και καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειμμα δημοκρατικών αρχών. «Με όσα κάνετε και την γλώσσα που χρησιμοποιεί ακόμα και το ίδιο πρωθυπουργικό γραφείο δεν αποδέχεστε στοιχειώδεις δημοκρατικές αρχές. Θέλετε απροκάλυπτα να οδηγήσετε την χώρα σε εθνικό διχασμό. Κρατάτε κάθε μέρα ζωντανή τη χειρότερη μορφή Αυριανισμού για να κρύψετε την ανεπάρκειά σας», σημείωσε.

Γεννηματά: αυλαία με κακοστημένη παράσταση

Η Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι «σήμερα εδώ ρίχνει αυλαία μια κακο-στημένη κι εν τέλει κακο-παιγμένη παράσταση. Ένα πραγματικό πολιτικό φιάσκο.

Μια κατασκευασμένη ιστορία, στηριγμένη πάνω σε ένα πραγματικό σκάνδαλο. Μια προσπάθεια κατασκευής γεγονότων και ενόχων, μέσω πρόθυμων πλην ανώνυμων μαρτύρων και βολικών παραδοχών.

Μια κοινοβουλευτική παρωδία, με ένα ταιριαστό, άδοξο τέλος» . Μίλησε για πόρισμα της πλειοψηφίας το οποίο συνιστά ομολογία της αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δηλητηριάζει τη δημόσια ζωή σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα. «Αφήστε τα παιχνίδια με τους θεσμούς, σταματήστε να προσβάλετε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ο σεβασμός στη διάκριση των εξουσιών είναι όρος περιφρούρησης της Δημοκρατίας μας», είπε η κ. Γεννηματά .

 

«Αν είχατε στοιχειώδες αίσθημα πολιτικής ευθύνης θα προκηρύσσατε εκλογές για να επιλέξει ο Ελληνικός λαός ποιον θέλει να είναι στο τιμόνι της χώρας για να την οδηγήσει στην πραγματική, ασφαλή και βιώσιμη έξοδο από την κρίση», τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι καταφεύγει στη συνωμοσιολογία, τα δήθεν «μαύρα μέτωπα», την επιχείρηση εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων, την εύκολη καταδίκη ανθρώπων και συνειδήσεων για να καλύψει την αποτυχία της.

Για την ουσία της υπόθεσης η κ. Γεννηματά μίλησε για υπαρκτό διεθνές σκάνδαλο ζητώντας να πέσει παντού φως ζητώντας πλήρη διαφάνεια και να αποδοθούν ευθύνες, εκεί που πραγματικά ανήκουν.

Πήγατε να στήσετε δίκες άλλων εποχών και σας βγήκε πολιτική επιθεώρηση», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά και έκλεισε την ομιλία της λέγοντας:«Σε αυτό το βρόμικο παιχνίδι σκιών, που εσείς στήσατε, θα είστε απελπιστικά μόνοι. Η ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποχωρεί. Καλή σας νύχτα κ. Τσίπρα».

Θεοδωράκης: το φιάσκο της προανακριτικής

«Όλοι θα μιλήσουν για μια καλοπαιγμένη παράσταση, για μια διαδικασία-παρωδία. Eίναι μια προσβλητική διαλυτική διαδικασία που δημιουργεί πρόβλημα στις ρίζες του κοινοβουλευτισμού μας. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν όλοι για την εικόνα σήμερα της Βουλής και ας αναρωτηθούμε πού οδηγούμαστε. Εμείς πάντως σ’ αυτή την πορεία δεν θα είμαστε παρόντες» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Πρόσθεσε ότι το έργο της προανακριτικής ήταν εξαρχής υπονομευμένο, και θα καταγραφεί ως το χρονικό ενός προαναγγελθέντος φιάσκου.

 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι είναι φανερό ότι αυτή η προανακριτική επιτροπή είναι μια προανακριτική-ντεκόρ, ένα​ ​«σκηνικό, για να βγάλουν κάποιοι βουλευτές​ φωτογραφίες για τα προεκλογικά τους φυλλάδια. Με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η προανακριτική Επιτροπή δεν προέβη, σε καμία ανακριτική πράξη​ για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Δεν θέλησε να ψάξει,​ έστω και στο ελάχιστο, αν τα δέκα πολιτικά πρόσωπα,​ ​δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί διέπραξαν όσα λένε οι τρεις «προστατευόμενοι μάρτυρες» και όσα διασπείρουν όλους αυτούς τους μήνες υπουργοί και τα παπαγαλάκια τους. Κρύψατε τους τρεις μάρτυρες. Αρνηθήκατε κάθε είδους εξέτασής​ ​τους.​ Δεν καλέσατε καν το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, τον κ.Φρουζή» ανέφερε απευθυνόμενος προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Θεοδωράκης κατηγόρησε τη κυβέρνηση, ότι με πολύ άγαρμπη προσπάθεια επιχειρεί να απαλλάξει τους φίλους της και να καταδικάσει εκ προοιμίου τους αντιπάλους της, ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο.

Λεβέντης: πριν γίνει παραπομπή έπρεπε να "δεθεί" η υπόθεση 

Θλιβερή στιγμή του κοινοβουλίου, χαρακτήρισε, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, την παραπομπή βουλευτών, πρώην υπουργών και πρωθυπουργών, τονίζοντας επίσης ότι « καλό θα ήταν στην καριέρα όλων τέτοιες στιγμές να μην υπάρχουν». 

Ο κ. Λεβέντης είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι «θα έπραττε σωστά αν είχε επαρκή στοιχεία» ωστόσο σημείωσε ότι τα στοιχεία όχι μόνο δεν ήταν επαρκή αλλά ήταν και ατεκμηρίωτα. 

«Πριν γίνει η παραπομπή έπρεπε να δεθεί η υπόθεση. Η Βουλή έσφαλε που χωρίς να δεθεί η υπόθεση παραπέμπει» και επανέλαβε την πρότασή του «να υπάρξει διακομματικός έλεγχος, παρουσία δικαστικού λειτουργού για προμήθειες» την οποία, όπως ανέφερε, ουδείς θέλει να υιοθετήσει.