X

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

Προηγήθηκε “μάχη” στην Βουλή, η οποία κορυφώθηκε με τις ομιλίες Τσίπρα-Μητσοτάκη. Την Κυριακή στις Πρέσπες η υπογραφή της συμφωνίας για το Σκοπιανό.

Ant1news

Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία.

Σε σύνολο 280 παρόντων βουλευτών, υπέρ της πρότασης τάχθηκαν 127 βουλευτές: της αντιπολίτευσης, ο Δημήτρης Καμμένος (ο οποίος στη συνέχεια διεγράφη από την Κ.Ο. των Ανεξαρτήτων Ελλήνων) και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κατσαντώνης, ενώ την καταψήφισαν οι 153 βουλευτές από τους ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. 

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κατερίνα Παπακώστα, Νίκος Νικολόπουλος και Χάρης Θεοχάρης. Επίσης, από την ψηφοφορία απουσίαζε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ που είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Σαχινίδης και ο καταζητούμενος Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης.

Κυβερνητικός αξιωματούχος, σχολιάζοντας την έκβαση της ψηφοφορίας, ανέφερε πως «Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της εθνικής αντιπροσωπείας. Η επιχείρηση υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κατέρρευσε μαζί με την αξιοπιστία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης». «Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε μέσα σε δύο ημέρες να διασύρει τόσο την παράταξή του στη διεθνή κοινή γνώμη όσο και την πολιτική του κληρονομιά στα μάτια των Ελλήνων πολιτών», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος, τέλος, στην διαγραφή του Δημήτρη Καμμένου από τους ΑΝΕΛ, είπε: «Η εντεταλμένη από επιχειρηματικά συμφέροντα και προδιαγεγραμμένη αποχώρηση του Δημήτρη Καμμένου από την κυβερνητική πλειοψηφία, απλά επιβεβαιώνει ότι εξαντλήθηκαν και οι τελευταίες εφεδρείες της διαπλοκής».

 

Είχε προηγηθεί μία σκληρή “μάχη” στη Βουλή, που κορυφώθηκε το βράδυ με τις ομιλίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτές οι μέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιστορικές, είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην οικονομία και στη συμφωνία με τα Σκόπια. «Η χώρα συμφώνησε με την ΠΓΔΜ για την οριστική επίλυση μιας διένεξης που κρατά τρεις δεκαετίες. Σφραγίστηκε το πέρασμα της Ελλάδας από μια εποχή οικονομικής καχεξίας και διεθνούς απομόνωσης, στην εποχή της δυναμικής οικονομικής ανάκαμψης και της ισχυροποίησης της διεθνούς της θέσης», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Ειλικρινά δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη σπουδή σας, όπως ενδεχομένως να δυσκολευτεί και ο ιστορικός του μέλλοντος, να κατανοήσει γιατί σε μια τόσο θετική συγκυρία για τη χώρα επέλεξε η ΝΔ να επιχειρήσει να ρίξει την Κυβέρνηση. Κάνοντας μάλιστα χρήση της ισχυρότερου θεσμικού της όπλου», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Το τελευταίο που απασχολεί τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία σε αυτήν τη πρόταση είναι τα επιχειρήματα που επικαλείστε .Ούτε η ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας, σας ενδιαφέρει. Ούτε η αποκατάσταση της ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, σας ενδιαφέρει. Ούτε η ανάκαμψη της οικονομίας, σας ενδιαφέρει. Ούτε η οριστική ρύθμιση του χρέους, σας ενδιαφέρει. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν σας ενδιαφέρει» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Το μόνο που επιδιώκετε, είναι την πτώση της Κυβέρνησης πριν οριστικοποιηθεί η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, που εσείς οδηγήσατε τη χώρα», είπε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στη ΝΔ. «Διότι γνωρίζετε ότι η αφετηρία της νέας εποχής για τη χώρα, είναι η εκκίνηση της αντίστροφης μέτρησης για το πολιτικό σας σχέδιο» συμπλήρωσε και χαρακτήρισε πολιτικό οπορτουνιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Σφοδρότατη επίθεση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο κ. Τσίπρας έπαιξε από την αρχή ένα μικροκομματικό παιχνίδι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων», είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «ανταλλάσσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό με διευκολύνσεις στην οικονομία».

«Η συμφωνία για το Σκοπιανό παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της και όσοι την ψηφίσουν θα είναι συνυπεύθυνοι για τις υπογραφές που θα μπουν αύριο στις Πρέσπες», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι όταν 27 χώρες του ΝΑΤΟ θα έχουν ψηφίσει την ένταξη, θα είναι δύσκολο στην Ελλάδα να το αρνηθεί.

Απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό είπε ότι «η ιστορία θα γράψει ότι είπατε “ναι” σε εκείνα στα οποία όλοι οι προκάτοχοί σας είχανε πει “όχι” και προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης πως «όσοι ψηφίσετε “όχι” στην πρόταση μομφής, ψηφίζετε “ναι” όχι μόνο στο να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες αλλά και στο να αναγνωρίζονται ως Μακεδόνες από όλους και από την Ελλάδα».

Έβαλε στο “στόχαστρο” την επίθεση στον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων λέγοντας ότι «αν όλοι εμείς είμαστε ακραίοι λαϊκιστές, τότε ο κ. Καμμένος τι είναι;», και πρόσθεσε, απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό, «δεν ντρέπεστε να αποκαλείτε τον κ. Καμμένο τίμιο άνθρωπο;»

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν εμπιστεύεται την Κυβέρνηση «ούτε στους θεσμούς, ούτε στην κοινωνική πολιτική, ούτε στην ασφάλεια, ούτε στις διαπραγματεύσεις, ούτε στα εθνικά θέματα, πουθενά και για κανένα θέμα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

Επίσης, η κ. Γεννηματά κατέστησε σαφές ότι η ψύχραιμη φωνή του Κινήματος Αλλαγής δεν έχει σχέση με τους αφορισμούς και τις καταστροφολογίες της Νέας Δημοκρατίας.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι η συμφωνία έχει θετικά στοιχεία, όμως δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση. «Δυστυχώς για μια ακόμα φορά ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι όταν διαπραγματεύεται πρέπει να ανησυχούμε όλοι οι Έλληνες», τόνισε.

 

Δηλώνοντας ότι δεν αλλάζει τις σταθερές απόψεις του για την ανάγκη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο επικεφαλής του “Ποταμιού”, Σταύρος Θεοδωράκης, επανέλαβε στην ομιλία του στη Βουλή ότι έχει πολλά θετικά σημεία και τη στηρίζει. Τόνισε όμως ότι δεν πάσχει από πολιτική αγραμματοσύνη, ώστε να μην ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας.

Ο κ. Θεοδωράκης επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ για τη στάση της, λέγοντας ότι χρησιμοποιεί καρμπόν λόγια και συμπεριφορές με τον κ. Τσίπρα.

 

Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, απευθυνόμενος από το βήμα της Βουλής σε όσους διαδηλώνουν για την Μακεδονία, σε όσους ανησυχούν και τονίζοντας ότι δεν είναι ακροδεξιοί, ούτε εγκάθετοι από κάποια τοπική οργάνωση της ΝΔ, ούτε νεοναζιστές σαν εκείνους που χθες προσέβαλαν το πολίτευμα και το στράτευμα, είπε ότι «σήμερα δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία που αύριο θα μονογράψει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς».

Σημείωσε ότι για να έλθει προς κύρωση στην Βουλή αυτή η συμφωνία, πρέπει να προηγηθεί μια διαδικασία στην FYROM που περιλαμβάνει την διεξαγωγή εκλογών και δημοψηφίσματος, επικύρωση της συμφωνίας από τα 2/3 της Βουλής τους και Συνταγματικές αλλαγές. «Σύμφωνα με το άρθρο 20 της συμφωνίας αυτής, αυτό που θα μονογραφεί αύριο, δεν έχει καμμία ισχύ» είπε ο κ. Καμμένος, επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή του ότι η συμφωνία δεν θα γίνει δεκτή από την FYROM όπου, όπως είπε, ήδη έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις. Τόνισε ότι εάν η συμφωνία έλθει στην Βουλή η θέση των ΑΝΕΛ θα είναι αρνητική και όχι μόνο θα καταψηφίσουν, αλλά με οποιοδήποτε τρόπο θα επιχειρήσουν ώστε η Βουλή των Ελλήνων να μην κυρώσει τη συμφωνία.

 

Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση για τη συμφωνία με τα Σκόπια άσκησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο κ. Λεβέντης τόνισε πως «κάθε ένας που βάζει υπογραφή αντίθετη με τη θέληση του λαού είναι υπόλογος» και «αύριο μπορεί να λογοδοτήσει».

Κάλεσε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, να λάβει τις αποφάσεις του σήμερα, «γιατί αύριο ο κ. Τσίπρας θα παραδώσει το όνομα στα Σκόπια».

 

Την εκτίμηση ότι η συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ δε θα σταθεροποιήσει την περιοχή, αλλά θα τη δυναμιτίσει, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος την χαρακτήρισε “έκτρωμα”.

«Εσείς κ. Τσίπρα δεν γίνατε φιλοδυτικός ξαφνικά, ένας απλός “yes man” καταντήσατε», κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας παράλληλα ότι, «εμείς θα παραμείνουμε ενωμένοι κ. Τσίπρα» και υπογράμμισε ότι «η Ν.Δ. δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ», ενώ επεσήμανε πως στηρίζει πλήρως τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Για εμάς και την Κυβέρνησή μας, πρώτιστο πατριωτικό καθήκον είναι να αναπτύξουμε τον ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή μας, να βγούμε από την κρίση και να πάμε στην ανάπτυξη με ολόκληρη την περιοχή» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της παρέμβασης του στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης.

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της συμφωνίας αποκρούοντας τις κατηγορίες και τα επιχειρήματα των επικριτών της, τόσο αναφορικά με το όνομα όσο και ως προς το erga omnes, τη διαφορά ιθαγένειας και εθνότητας, το ζήτημα της μακεδονικής γλώσσας και τα σχολικά βιβλία. Αποσαφήνισε δε ότι «η ένταξη στο ΝΑΤΟ για την πΓΔΜ προϋποθέτει πλήρη εφαρμογή των όρων της συμφωνίας, δημοψήφισμα και συνταγματικές αλλαγές».