X

Με… λαμέ γραβάτες, τσάμικα και μακεδονομάχους η σύγκρουση κορυφής στη Βουλή

Βαριές κουβέντες για το Σκοπιανό. "Μάχη" για τη μείωση των συντάξεων. Στην "αρένα" και οι σύζυγοι των δύο αρχηγών.

Ant1news

Η ονομασία των Σκοπίων βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μετά την πρώτη κόντρα του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την οικονομία.

Ο πρωθυπουργός στόχευσε ευθέως κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη καταλογίζοντάς του ακροδεξιά στροφή και αντανακλαστικά πολιτικού απατεώνα. «Ψεύτη και ενορχηστρωτή ενός χυδαίου παρακράτους» τον χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Είστε ο ορισμός του όρου διαπλοκή στη σύγχρονη πολιτική ιστορία και δεν μπορείτε να μιλάτε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ο κ. Μητσοτάκης έγινε "όψιμα μακεδονομάχος" από ανάγκη για να μην διασπάσουν τη Ν.Δ οι πατριδοκάπηλοι που έχουν χτίσει τις πολιτικές καριέρες τους πάνω στο Μακεδονικό», είπε ο πρωθυπουργός.

«Τόνισε ότι λένε ψέματα όσοι ισχυρίζονται πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αποδέχεται μακεδονικό έθνος και γλώσσα και παρατήρησε: "Κάνουν λαθροχειρία, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι πουθενά στη συμφωνία δεν υπάρχει αναγνώριση μακεδονικού έθνους. Υπάρχει αναγνώριση ιθαγένειας. Η ιθαγένεια του γειτονικού λαού καθορίζεται σαφώς: Εκεί που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν τον όρο «Μακεδόνες» στα διαβατήριά τους, με τα οποία ερχόντουσαν στην Ελλάδα, τώρα θα υπάρχει ο όρος «Μακεδόνες-πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας». Και θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα τους» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 

«Αναγνωρίστηκε ή όχι μακεδονική εθνικότητα; Ο κ. Ζάεφ τι λέει; Το nationality στα ελληνικά μεταφράζεται ως εθνότητα. Η συμφωνία στη σελίδα 2 λέει nationality. Όλη η καμπάνια του κ. Ζάεφ βασίζεται στο επιχείρημα ότι «πήραμε από την Ελλάδα αυτά που πάντα θέλαμε, γλώσσα και εθνότητα. Η συμφωνία λέει nationality, που είναι η εθνότητα. Η ιθαγένεια είναι citizenship. Μάθετε και λίγα αγγλικά. Ρωτήστε τον κ. Ζάεφ, η καμπάνια του στηρίζεται στο ότι πήρε τη γλώσσα και την εθνότητα» απάντησε στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Παριστάνετε τον επαναστάτη που θα άλλαζε την Ευρώπη και σήμερα έχετε γίνει το παιδί για όλες τις δουλειές. Υπογράφετε τα πάντα και βαφτίζετε το ξεγύμνωμα επιτυχία» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στα πρακτικά συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 17 Ιανουαρίου 1993, στο "Ε" της Ελευθεροτυπίας, με τίτλο: "Ε όχι και μέγα θέμα η Μακεδονία". Σημείωσε ότι τότε ο κ. Μητσοτάκης υπερασπιζόταν μια εθνική θέση, η οποία ήταν και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Για το δημοψήφισμα

«Είμαστε υπερήφανοι για τη στάση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015. Ήταν μια βαθιά πράξη αντίστασης και όποιος τη λοιδορεί είναι ανεπαρκής και λίγος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Εκτός από τις 5 Ιουλίου ο λαός ψήφισε και στις εκλογές στις 15 Σεπτεμβρίου και είναι αυτός που σας έστειλε στα έδρανα της αντιπολίτευσης» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ, Κυριάκο Μητσοτάκη, και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση τιμά και θα συνεχίσει να τιμά την εντολή του ελληνικού λαού.

Ο κ. Μητσοτάκης επεφύλασσε ειδική μνεία και για όσα ανέφερε για την επέτειο του δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός: «Δηλώνετε υπερήφανοι για το δημοψήφισμα, ενώ έκλεισαν οι τράπεζες.  Μας είπατε τι καλά που τα κάνατε όλα στο δημοψήφισμα. Μόνο που σας διέφυγε ότι σαν αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και του κλεισίματος των τραπεζών, χρειάστηκε και μία τρίτη ανακεφαλαιοποίηση. Καταστρέψατε με το δημοψήφισμα περίπου 25 δισ. ευρώ και χορεύατε τσάμικα στο Σύνταγμα», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Για τις συντάξεις και την οικονομία

«Είστε ανίκανοι να προκαλέσετε αναπτυξιακό σοκ» στην οικονομία ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη δευτερολογία του εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα στον οποίο καταλόγισε ότι συνεχίζει να εμπαίζει τους συνταξιούχους. «Μιλήσατε εσείς για σεβασμό στους συνταξιούχους; Εσείς δεν τάξατε 13η και 14η σύνταξη; Εσείς δεν κόψατε τις συντάξεις; Τους έχετε εξευτελίσει και τους κοροιδεύτε ακόμη και σήμερα;

«Σοκ για τον ελληνικό λαό ετοιμάζει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά ευτυχώς τα σχέδια του θα μείνουν στα συρτάρια», τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Παρατήρησε ότι πιστός στο δόγμα του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς για εργασία 12 ωρών την ημέρα ο κ. Μητσοτάκης θέλει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το λοκ-άουτ, τη συντριβή της εργασίας, την καθήλωση του κατώτατου μισθού» κατέληξε.

«Με φιέστες και γραβάτες δεν θα έρθει η έξοδος από την κρίση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Τελειώνετε με την προπαγάνδα και μην προκαλείτε άλλο τους Έλληνες. Και επιτέλους, εσείς και κάποιοι στην Ευρώπη που επιμένουν να σας σιγοντάρουν, δείξτε αν μη τι άλλο, λίγο σεβασμό σε ένα λαό που υποφέρει λόγω των δικών σας τραγικών επιλογών».

Στην "αρένα" οι σύζυγοι των δύο αρχηγών

Για πρώτη φορά, η πολιτική σύγκρουση μετατράπηκε σε οικογενειακή υπόθεση με "χτυπήματα κάτω από την μέση".

Ο Κυρικάκος Μητσοτάκης μίλησε επί προσωπικού λέγοντας ότι "Εκδοτικά συγκροτήματα ταυτισμένα με το Μαξίμου έχουν στοχοποιήσει την σύζυγό μου και ότι τάχα δεν ήμασταν σε διάσταση. Αρχικά η επιτροπή πόθεν έσχες είχε αποφανθεί ότι μπορούμε να καταθέσουμε διαφορετικά πόθεν έσχες και μετά άλλαξε την απόφασή της. Ως αποτέλεσμα των δημοσιευμάτων και της μήνυσης που κατατέθηκε έγινε στην σύζυγό μου φορολογικός έλεγχος και εν συνεχεία προέκυψε ότι δεν υπάρχει καμία φορολογική εκκρεμότητα και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Είναι άνανδρο και πρωτοφανές αυτό που κάνετε" είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος δε στον πρωθυπουργό λίγο πριν κλείσει την ομιλία του είπε «Να μην αναφερθείτε ξανά στο όνομα της συζύγου μου, στοχοποιήθηκε επειδή αυτό εξυπηρετούσε τα δικά σας συμφέροντα. Σταματήστε να την ταλαιπωρείτε.

"Την ώρα που οφείλουμε απαντήσεις για την ζωή των Ελλήνων πολιτών, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης κατώτεροι των περιστάσεων ήρθαν εδώ να μας πουν τα οικογενειακά τους και να βγάλουν  τα άπλυτα τους στην φόρα. Λυπάμαι πολύ" τόνισε από πλευράς της η Φώφη Γεννηματά.

Νωρίτερα και ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σύζυγό του και συγκεκριμένα στη φράση της "τα τελευταία τρία χρόνια κάθε 5η Ιουλίου κλαίω από νεύρα, από οργή" που έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως και που, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, άκουσε υπονοούμενα από την πλευρά Μητσοτάκη. "Είμαστε υπερήφανοι για τη στάση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.