X

Κόπηκε το θερινό επίδομα των βουλευτών

«Μαύρα μαντάτα» για τους βουλευτές στο κλείσιμο της Ολομέλειας. Ποιες αλλαγές ψηφίστηκαν στον Κανονισμό της Βουλής.

Ant1news

«Μαύρα μαντάτα» επεφύλαξε στους βουλευτές με το κλείσιμο της Ολομέλειας ο Νίκος Βούτσης, βάζοντας μαχαίρι στο επίδομα θερινών τμημάτων που λάμβαναν.

Στη συζήτηση για τις αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε πως από φέτος κόβεται η πρόσθετη αμοιβή για τη συμμετοχή των βουλευτών στα τρία θερινά τμήματα του Κοινοβουλίου. Η αμοιβή αυτή βέβαια, είχε μειωθεί αισθητά στα χρόνια των μνημονίων, ωστόσο τυπικά δεν είχε κοπεί. Πάντως το κονδύλι «Αποζημίωση βουλευτών για τη συμμετοχή τους στα τμήματα διακοπών της Βουλής και της Επιτροπές αυτής»  στον φετινό προϋπολογισμό ανέρχεται σε  1.321.000 ευρώ.

Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν μεταξύ άλλων προβλέπουν αναδιάρθρωση στη στελέχωση των γραφείων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Στα δύο πρώτα κόμματα θα υπηρετούν 20 υπάλληλοι της Βουλής από 29 που ήταν μέχρι σήμερα, στο τρίτο κόμμα 10 υπάλληλοι από 16 που είχαν μέχρι τώρα και στα υπόλοιπα κόμμα 5 υπάλληλοι.

Στην τελική φάση εισέρχεται και η έκδοση περιοδικού (σε έντυπη ή και ηλεκτρονική μορφή) της Βουλής, για την προβολή του κοινοβουλευτικού έργου και των λοιπών δραστηριοτήτων του Κοινοβουλίου.

Ο Νίκος Βούτσης στην ομιλία του διέψευσε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αύξηση των υπαλλήλων της Βουλής. «Αν κάτι συνέβη, είναι η πρόσληψη με συμβάσεις καθαριότητας απευθείας από τη Βουλή, εκείνων που απασχολούνταν τα προηγούμενα χρόνια μέσω συνεργείων εργολάβων», είπε και διευκρίνισε ότι αφορά περίπου 60 άτομα. Συμπλήρωσε ακόμη, ότι όπου εντοπίζονται κενά, θα καλύπτονται.

«Αυτή τη στιγμή λείπει προσωπικό. Γίνεται δουλειά από όλους μας, ώστε η Βουλή σε αυτά τα πολύ δύσκολα χρόνια που φάνταζε σαν «μαυσωλείο» και ταυτόχρονα χώρος λήψης αντικοινωνικών αποφάσεων, να έχει ζωντανή και δημιουργική επικοινωνία εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Μειώνεται με πολιτικό σκεπτικό αυτά τα χρόνια η απόσταση της Βουλής από την κοινωνία. και αυτό είναι κάτι που λειτουργεί υπέρ της δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος, ειδικά τώρα κατά την πορεία εξόδου από την κρίση και ενόψει των επόμενων πολύ δύσκολων χρόνων για τη χώρα και την Ευρώπη», ανέφερε, ενώ ανέφερε πως «παγώνει» η μονιμοποίηση 68 ατόμων που υπηρετούν ως Ειδικοί Φρουροί.

«Δεσμεύομαι απολύτως ότι θα επιλυθεί στην προσεχή αναθεώρηση Κανονισμού, το Φθινόπωρο. Ενδεχομένως θα λένε για άλλους «κόκκινους» του Βούτση, κι εγώ δεν θα μπορώ να κυκλοφορώ στο δρόμο. Με πιάνει κόσμος που εύλογα θέλει και το παιδί του να βρει δουλειά. Πώς μπορώ να έχω τόση πίεση και να απολογούμαι», ανέφερε.