X

Αφιέρωμα της Βουλής των Ελλήνων με ντοκουμέντα από την τουρκική Εισβολή στην Κύπρο (εικονες)

Σε τέσσερις τόμους θα κυκλοφορήσουν άμεσα αυθεντικά ντοκουμέντα από το 1974.

Ant1news

Τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσουν τέσσερις πολυσέλιδοι τόμοι που αφορούν στον φάκελο της Κύπρου και όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με αφορμή τη σημερινή θλιβερή επέτειο από την τουρκική εισβολή, θα περιλαμβάνουν αυθεντικά ντοκουμέντα της εποχής.

Μεταξύ αυτών, τα πρακτικά της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της 20ης Ιουλίου 1974, υπό τον πρωθυπουργό Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο, όπου αποφασίζεται η κήρυξη γενικής επιστράτευση λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Στα πρακτικά περιλαμβάνεται και η πράξη υπουργικού συμβουλίου με τις υπογραφές των συμμετεχόντων στο υπουργικό συμβούλιο.

Πρόκειται κυρίως για υλικό που συγκέντρωσε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε την τραγική αυτή υπόθεση την περίοδο1986-1988. Το υλικό που θα δημοσιευθεί συνολικά θα είναι 32 τόμοι των 500-600 σελίδων ο καθένας. Σύμφωνα με τον κ. Βούτση θα ακολουθήσουν μερικές δεκάδες από τόμους τους επόμενους μήνες.

Στη Βουλή βρίσκονται σε συνεννόηση με τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου και στους τόμους θα υπάρξει κοινός πρόλογος των δύο Προέδρων, Νίκου Βούτση και Δημήτρη Συλλούρη.

 

«Ελπίζω η πρωτοβουλία αυτή να γίνει αφορμή ώστε να ανοίξουν κι άλλα αρχεία, ατομικά, συλλογικά, υπηρεσιών και άλλων θεσμών», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, χαρακτηρίζοντας ηθική, πολιτική και ιστορική υποχρέωση την ανάδειξη και δημοσιοποίηση τέτοιων ιστορικών ντοκουμέντων.