X

Δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική

Σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή αποσαφηνίζει το πεδίο εφαρμογής της απαλλαγής.

Ant1news

Απαλλάσσονται -για το 2018- από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές της περιφέρειας Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου.

Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία αυτό θα συμβεί εφόσον οι ιδιοκτήτες τους είναι κάτοχοι Δελτίου Επανελέγχου του υπουργείου Υποδομών που εκδόθηκε μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2018 και κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για το έτος αυτό.

Η ρύθμιση που αντικαθιστά πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 10ης Αυγούστου, κατατέθηκε προκειμένου να αποσαφηνιστεί το πεδίο εφαρμογής της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων που βρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν.

Την ίδια στιγμή, επιπλέον μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων της Ανατολικής Αττικής «φέρνει» προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ

Σήμερα, Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πραγματοποιεί νέα εκκαθάριση ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018 σε 2.959 φορολογούμενους, με την οποία χορηγεί απαλλαγή σε 4.615 εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων, για τα οποία έχει εκδοθεί δελτίο επανελέγχου, ύστερα από τις πυρκαγιές στην Αττική, στις 23 και 24 Ιουλίου 2018.

Η απαλλαγή χορηγείται κατόπιν επεξεργασίας των στοιχείων, που εστάλησαν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και τα δεδομένα, που συγκεντρώθηκαν και επαληθεύθηκαν μέσω του τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης πολιτών της ΑΑΔΕ.

Τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα αναρτηθούν εντός της ημέρας στο λογαριασμό των φορολογουμένων στο Περιουσιολόγιο (www.aade.gr).

Από αύριο, 28/09/2018, οι παραπάνω φορολογούμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν για τη διαμόρφωση των δόσεών τους, μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης του TAXISnet (Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης).

Κατ΄ εφαρμογή σημερινής σχετικής τροπολογίας, εντός της επόμενης εβδομάδας, θα ακολουθήσει νέα εκκαθάριση ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τη χορήγηση απαλλαγής στους φορολογούμενους εκείνους, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της τροπολογίας.