X

Ενστάσεις της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής για το “πόθεν έσχες”

Ζητήματα αντισυνταγματικότητας εγείρει η επιτροπή στην έκθεσή της.

Ant1news

Ζητήματα αντισυνταγματικότητας σε διατάξεις του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο πόθεν έσχες, εγείρει η επιστημονική επιτροπή του Κοινοβουλίου στην έκθεσή της.

Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε σήμερα το πρωί που εισάγεται το σχετικό νομοσχέδιο προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, εκφράζονται ενστάσεις για την υποχρέωση των εν διαστάσει συζύγων -υπόχρεων να υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες, υποστηρίζοντας ότι σε κατάσταση διάστασης, το δεύτερο μέρος παύει να αποτελεί στενά συνδεόμενο πρόσωπο με τον υπόχρεο και ως εκ τούτου η σχετική υποχρέωση εκλείπει.

Οι συντάκτες της Έκθεσης παραπέμπουν στην απόφαση του ΣτΕ επισυνάπτοντας μάλιστα ολόκληρο το απόσπασμα από την απόφαση στο κείμενο της Έκθεσής τους. Η έκθεση αναφέρει δε, ότι σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο και τον Αστικό Κώδικα «καθένας από τους πρώην συζύγους είναι υποχρεωμένος να δίνει στον άλλο ακριβείς πληροφορίες για την περιουσία του και τα εισοδήματά του, εφόσον είναι χρήσιμες για τον καθορισμό του ύψους της διατροφής», και μόνον για τον λόγο αυτό.