X

Βουλή: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τα αναδρομικά

Ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα εκτός της Χρυσής Αυγής. Τι προβλέπεται για την εφάπαξ καταβολή αναδρομικών και σε ποιους.

Ant1news

Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια από όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής που δήλωσε «παρών», η τροπολογία που προβλέπει την εφάπαξ καταβολή αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ και μέλη των Κρατικών Ορχηστρών και της Λυρικής Σκηνής.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της κοινοτικής οδηγίας για τις ελάχιστες προϋποθέσεις για προαγωγή κινητικότητας εργαζομένων μεταξύ των κρατών μελών με τη βελτίωση απόκτησης και διατήρησης δικαιωμάτων συμπληρωματικής συνταξιοδότησης.

Ως την απαρχή νέων θετικών μέτρων για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες χαρακτήρισε τη σημερινή ψήφιση από τη Βουλή της εφάπαξ καταβολής των αναδρομικών ύψους 820 εκατ. ευρώ σε ένστολους κι άλλες κατηγορίες, ο πρωθυπουργός και επιτέθηκε στη ΝΔ ότι ελλείψει αφηγήματος καταστροφολογίας προσχωρεί στην παραδοξολογία.

«Προχωράμε λοιπόν δια νόμου, στην απόδοση 820 εκατ. ευρώ από αναδρομικές κρατήσεις που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων και οι οποίες θα καταβληθούν εις ότι αφορά τους ένστολους στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη του τρέχοντος έτους. Ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης στο έργο καθενός και καθεμιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός χθες βράδυ σε εκδήλωση της Πολεμικής Αεροπορίας.

 

Το ποσό των 820 εκατ. ευρώ καθαρά και 1,4 δισ. ευρώ μεικτά (συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών εισφορών) θα διατεθεί εφάπαξ από το κράτος για την επιστροφή των αναδρομικών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στους Ιατρούς του ΕΣΥ, τους Ιατρούς Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, τους Επίκουρους Ιατρούς καθώς και Ειδικευόμενους Ιατρούς, τα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων της χώρας, τα μέλη Ε.Π των ΤΕΙ, τους δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε εναρμόνιση με την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τα αναδρομικά θα καταβληθούν και στους συνταξιούχους των παραπάνω κατηγοριών δημοσίων λειτουργών των ειδικών μισθολογίων.

Το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, σε ανακοίνωση του και σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού, αναφέρει ότι «ο κ. Τσίπρας, με την παροιμιώδη του έπαρση, ισχυρίστηκε σήμερα ότι η κυβέρνηση του πέτυχε ένα μικρό οικονομικό θαύμα. Θα τον διορθώσουμε. Δεν είναι μικρό, αλλά τεράστιο το θαύμα που πέτυχε: Πήρε μια οικονομία έτοιμη να βγει από τα μνημόνια, την χρέωσε με 100 δις ευρώ, και έχει το θράσος να υπερηφανεύεται ότι επιστρέφει κάποια αναδρομικά στους πολίτες, ενώ τους ρήμαξε στους φόρους εδώ και 4 χρόνια».