X

Στη Βουλή ο προϋπολογισμός

Τι προβλέπει για το πρωτογενές πλεόνασμα το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Ποια αντίμετρα περιλαμβάνει.

Ant1news

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός, ο οποίος θα προβλέπει υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019, καθώς και τη μη περικοπή των συντάξεων.

Στο 3, 98 % βλέπει το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος το σχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί μετά  το υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα στη Βουλή.

Σύμφωνα με το ελληνικό δημοσιονομικό συμβούλιο που επικαλείται τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι το 3, 6 % του ΑΕΠ, ενώ και η προσδοκόμενη ανάπτυξη για το 2019 παραμένει στο 2, 5 %.

Σε ότι αφορά τα αντίμετρα τα οποία θα παράσχει κυβέρνηση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που τόσος λόγος έχει γίνει, θα είναι τελικά 910 εκατομμύρια ευρώ ενώ σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση η επιδότηση ενοικίου ανέρχεται στα 600 εκατομμύρια όμως μειώνεται κατά το ήμισυ η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους. Επίσης προβλέπονται και 400 εκατομμύρια για επίδομα στέγασης τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα φτωχά νοικοκυριά ακόμα και για αποπληρωμή των στεγαστικών δάνειων.

Ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει την μη περικοπή των συντάξεων, καθώς και το πακέτο των θετικών αντιμέτρων που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Οι θετικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα δρομολογηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα είναι οι ακόλουθες:

- το πρόγραμμα επιδότησης στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

- οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 1/3 και εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή

- η επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων

- μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και κατά 30% για τους μικροϊδιοκτήτες

- μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σταδιακά, από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας (μία μονάδα ανά έτος).

- μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

- το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου

- η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής, με μονιμοποίηση 4.500 εκπαιδευτικών.