X

Σύγκρουση κορυφής για την ανομία στα Πανεπιστήμια

Η πρόσκληση για καφέ, οι κλούβες των ΜΑΤ και το Gotham City. Τι είπαν Τσίπρας και Μητσοτάκης για το άσυλο, τον “Ρουβίκωνα”, τα ναρκωτικά και το παρεμπόριο.

Ant1news

Σε μετωπική σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη εξελίχθηκε η συζήτησης της ερώτησης που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού.

Οι διαξιφισμοί άρχισαν με «πυρά» του Κυριάκου Μητσοτάκη για την 45λεπτή καθυστέρηση στην άφιξη του Πρωθυπουργού για την εκκίνηση της διαδικασίας, στα οποία απάντησε με δηκτικό τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην πρωτολογία του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για ανοχή στα φαινόμενα παραβατικότητας και ανομίας στα Πανεπιστήμια, με αναφορές σε εμπόρους νακρωτικών και παρεμπόριο, δράση κακοποιών και την κατάληψη γραφείου στην Φιλοσοφική από τον «Ρουβίκωνα», διαμηνύοντας ότι ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο, όπως ισχύει σήμερα, θα καταργηθεί.

 

Απαντώντας, ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τις μομφές του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε για ανοχή σε ακροδεξιές απόψεις, είπε ότι δεν υπάρχει ανομία και παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια, ανέφερε ότι ο ισχύον νόμος για το άσυλο δεν απαγορεύει την παρέμβαση της Αστυνομίας, όποτε υπάρχει τέλεση αδικήματος.

Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του στο Gotham City, αλλά και η πρόσκληση του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όποτε βρεθεί ξανά στην Κυψέλη, να περάσει από το σπίτι του Πρωθυπουργού για καφέ.  

Ξεκινώντας την δευτερολογία του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι δεν μπορεί να φτάσει έως το σπίτι του Πρωθυπουργού, διότι είναι περικυκλωμένο από κλούβες των ΜΑΤ, όπως και το Μέγαρο Μαξίμου. 

 

Συνεχίζοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον Πρωθυπουργό, με ερωτήματα για τους λόγους για τους οποίους, όπως υποστήριξε,  ανέχεται την βία και ανομία στα Πανεπιστήμια.

Μήπως η προκλητική ανοχή στα διάφορα γκρουπούσκουλα είναι προετοιμασία για το τι μπορεί να γίνει την επόμενη ημέρα, όταν υπάρξει μία αλλαγή που όλα δείχνουν ότι θα έλθει, να ξεχυθούν στους δρόμους και να κάψουν την Αθήνα, διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θυμόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%, τότε που έκλεινε το μάτι σε αυτούς που το 2008 έκαιγαν την Αθήνα. Την παραβατικότητα αυτού του είδους την έχουμε πληρώσει με αίμα και δεν πρόκειται να την ανεχθούμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας στην πρωτολογία του πρωθυπουργού, σημείωσε: «Είτε δεν αντιλαμβάνεστε τι γίνεται στη χώρα, είτε επιλέξατε να μην ακούτε τι σας είπα. Δεν είπα ότι τα φαινόμενα βίας και ανομίας είναι καινούρια, σας κατηγόρησα ότι με τη δική σας συνειδητή ανοχή τα φαινόμενα βίας και ανομίας έχουν εκτραχυνθεί επί των ημερών σας».

 

Συνεχίζοντας, ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Θεωρείτε λογικό, εντός του πανεπιστημίου, να υπάρχει μία συλλογικότητα που στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της ένοπλης βίας, πρέπει ή δεν πρέπει να παρεμβαίνει το κράτος όταν υπάρχει κατάληψη δημόσιου χώρου; Είναι εναρμονισμένο με τη δική σας λογική για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα κράτος δικαίου; Υπάρχει πανεπιστήμιο σήμερα στην Ευρώπη που να παρουσιάζει την εικόνα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου; Είστε σοβαρός κ. Τσίπρα; Έχετε περπατήσει στην Πατησίων;». 

Απαντώντας και στην τοποθέτηση Τσίπρα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είπε ότι το μη κερδοσκοπικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα σήμερα να προσφέρει ίση αντιμετώπιση σε όλους τους φοιτητές, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάσταση και πρόσθεσε: «με την εμμονή σας απαγορεύετε στην Ελλάδα να γίνει το ίδιο. Είστε υποκριτές, αναχρονιστές, κολλημένοι στον Μεσαίωνα».

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε: «με την αλαζονική σας τοποθέτηση σήμερα κ. Τσίπρα περιφρονήσατε τους καθηγητές και τους φοιτητές που εκφράζουν την αγωνία τους για αυτά που συμβαίνουν στο ελληνικό πανεπιστήμιο και βοηθήσατε να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτε από εσάς». Τέλος, ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού την επόμενη Παρασκευή και για τα ζητήματα του προσφυγικού και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων τη μεθεπόμενη.

 

«Ο λόγος για τον οποίο στοχοποιείτε τα δημόσια πανεπιστήμια είναι ότι έχετε μια ιδεοληψία σε σχέση με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο  Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, τονίζοντας ότι «η τροποποίηση του νόμου για το άσυλο τον έχει κάνει πιο λειτουργικό από το παρελθόν, όπου υπήρχε μια δυσλειτουργία και τότε κάηκε το Πολυτεχνείο. Δεν κάηκε επί των ημερών μας, τόνισε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε «το δημόσιο πανεπιστήμιο από την περίοδο που γεννήθηκε είναι αυτόνομο και οφείλει να είναι ένας χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Εάν αυτές οι ιδέες οδηγούν σε εγκλήματα ναι τότε οφείλει η κυβέρνηση να παρέμβει».

«Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δημιουργήθηκε αιώνες πριν. Η γνώση είναι ζωντανός οργανισμός και η πρόσβαση στη γνώση πρέπει να είναι καθολική, ανεξαρτήτως καταγωγής ή ταξικής θέσης. Αντιλαμβάνεστε το καθολικό δικαίωμα πρόσβαση της γνώσης ως ισοπέδωση, αλλά εμείς υποστηρίζουμε ένα σύστημα που θα γεννά άριστους και άξιους ανεξάρτητα από την ταξική θέση και την προέλευση του καθενός.  Θέλετε υποταγή των Πανεπιστημίων στην αγορά και η αγορά να ορίζει τον προσανατολισμό της έρευνας», κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο Πρωθυπουργός.

 

Όπως συμπλήρωσε, «αν η αγορά ορίζει την παρεχόμενη γνώση και η εκπαίδευση γίνεται αναλώσιμο εμπόρευμα, η κοινωνία καταρρέει. Η γνώση είναι αυταξία και όσο περισσότεροι είναι μορφωμένοι τόσο καλύτερο για την κοινωνική πρόοδο. Οι δικές μας μελέτες - από πλευράς Υπουργείου Παιδείας - καταλήγουν στο ότι ένα μικρό αλλά σοβαρό πανεπιστημιακό ίδρυμα, θα πρέπει να χρεώνει τουλάχιστον 10.000 ευρώ δίδακτρα ανά φοιτητή κατ' έτος, χωρίς πρόβλεψη για υποτροφίες. Το κόστος εγκαταστάσεων, υποδομών, εργαστηρίων κτλ που απαιτούν ένα αρχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 50.000.000 ευρώ και 10.000 ευρώ ετησίως για κάθε φοιτητή. Συζητάμε είτε για φανταστικά σενάρια είτε για αρπαχτές κάποιων».

«Στην Ευρώπη - με εξαίρεση τις χώρες που είχαν σοσιαλιστικά καθεστώτα- μέχρι το 1989 -γιατί μετά έγινε μπάστε χίλιοι αλέστε- τα πανεπιστήμια είναι σχεδόν αποκλειστικά δημόσια με διαφοροποιημένα καθεστώτα χρηματοδότησης. "Ποιο παράδειγμα ιδιωτικού Πανεπιστημίου στην Ευρώπη είναι υψηλού επιπέδου;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας «είμαστε ανοικτοί στο διάλογο. Έχουμε επιχειρήματα, εναλλακτικό σχέδιο και όραμα για την αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, κ. Μητσοτάκη προκάλεσε το 2014 την απόλυση 1.600 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ προκαλώντας την υποβάθμιση των Πανεπιστημίων».

Τα σχόλια των άλλων πολιτικών αρχηγών

Σε σχόλιο της, στα social media, για την σημερινή συζήτηση στη Βουλή, η Φώφη Γεννηματά αναφέρει «και σήμερα στο ίδιο έργο θεατές... Τεχνητή πόλωση και διχασμός και στην Παιδεία, εκεί που η συνεννόηση είναι όσο ποτέ απαραίτητη. Όμως ούτε Ρουβίκωνας, ούτε «φάμπρικα» στις εξετάσεις. Αρκετά πια. Είναι ώρα ευθύνης για το μέλλον των παιδιών μας. Για όλους μας».

  

Σε ανάρτηση του για την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στη Βουλή, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημειώνει «η σημερινή τοποθέτηση του κ.Τσίπρα εναντίον των μη κρατικών πανεπιστημίων είναι μετάφραση παλιότερης ομιλίας του Κιμ Γιονγκ Ουν. Και λέω παλιότερης καθότι και η Βόρεια Κορέα επέτρεψε το 2010 τα μη κρατικά πανεπιστήμια».