X

Κόντρα Γεροβασίλη – Γεωργιάδη για τις καταλήψεις σχολείων

Υψηλοί τόνοι ανάμεσα στην υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ.

Ant1news

Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης προκάλεσαν στη Βουλή οι καταλήψεις σχολείων ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να κατηγορεί την κυβέρνηση για διαχωρισμό των καταλήψεων και την Όλγα Γεροβασίλη να απαντά ότι δεν καταδίκασε τον φασισμό.

«Το αυγό του φιδιού έχει επωαστεί και σε αυτό το δρόμο κάποιοι δεν θέλουν να συμπορευτούν», σχολίασε και χρέωσε στη ΝΔ ακροδεξιά στροφή. «Αυτοί που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και καταλαβαίνουν και φλερτάρουν», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης καταδίκασε όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο χρυσαυγίτης βουλευτής Παναγιώτης Ηλιόπουλος και διερωτήθηκε  με πιο ηθικό δικαίωμα κρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις σημερινές καταλήψεις, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εμφανιστεί ως πρωταγωνιστής του νεολαιίστικου κινήματος των καταλήψεων και τώρα κατηγορεί τους μαθητές μόνο και μόνο επειδή διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Εγώ δεν χαρίζω τα παιδιά στη Χρυσή Αυγή, όπως πάτε να κάνετε εσείς», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το θέμα δεν είναι αν είμαστε υπέρ η κατά των καταλήψεων αλλά αν είμαστε υπέρ η κατά του ρατσιστικού μίσους μέσα στα σχολεία μας», σχολίασε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, καλώντας τα κόμματα σε μια εποχή μεταμφιεσμένης θεωρίας των δυο άκρων να μην δίνουν φύλο συκής στη Χρυσή Αυγή. «Να μην  αφήσουμε το αβγό του φιδιού να σπάσει», είπε η κ. Βάκη.

Της κόντρας Γεροβασίλη - Γεωργιάδη προηγήθηκαν έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου μετά την προαναγγελία ταραχών στο αυριανό μαθητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια από τον χρυσαυγίτη Παναγιώτη Ηλιόπουλο.

Η δήλωσή του, από το βήμα της Βουλής, πως «αύριο μπορεί να συμβούν πολλά πράγματα και την ευθύνη θα έχετε εσείς γι’ αυτό θέλω να σας προλάβω», εξόργισε την Όλγα Γεροβασίλη και βουλευτές όλων των κομμάτων.

Υπ. Παιδείας: αφωνία της ΝΔ παρά την "ανάλψη ευθύνης" απο Μιχαλολιάκο

«Αφωνία» απέναντι στις σχολικές καταλήψεις για το Μακεδονικό, καταλογίζει το υπουργείο Παιδείας στη Νέα Δημοκρατία, «παρά την ‘ανάληψη ευθύνης’ από τον κ. Μιχαλολιάκο με επίσημη δήλωση». 

«Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, πριν από δύο μέρες με δημόσια τοποθέτησή του, έκανε έκκληση σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να πάρουν θέση για τη δράση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία δεν το έκανε» επισημαίνει το υπουργείο και συνεχίζει:

 «Δεν προκαλεί κανενός είδους έκπληξη η ‘αφωνία’ της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης, με απροκάλυπτο τρόπο υποδαυλίζει τη δράση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία, επιδεικνύοντας ανερυθρίαστα την δομική του προσήλωση στα ‘ιδεώδη’ του ακροδεξιού αυταρχισμού, του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας».

 Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η «σημερινή ΝΔ», με τον δημόσιο λόγο της «συμπορεύεται και ενισχύει τις φασιστικές αντιλήψεις της Χ.Α.», αγνοώντας ότι στο τέλος «το ναζιστικό μόρφωμα θα ‘καταπιεί’ και την ίδια».

«Έστω και αργά, η ηγεσία της Ν.Δ. ας βρει τη δύναμη να καταδικάσει τις φασιστικές μεθοδεύσεις. Το απαιτεί η δημοκρατία που όλοι έχουμε υποχρέωση να την προασπίζουμε» καταλήγει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

"Επιδημία" καταλήψεων στη βόρεια Ελλάδα

 

Πλήθος σχολείων στη βόρεια Ελλάδα βρίσκονται υπό κατάληψη, ενώ για αύριο έχει προγραμματιστεί μαθητική πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα, μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας αντιδρούν συγκεντρώνοντας υπογραφές, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα «συντεταγμένη προσπάθεια φασιστικών ομάδων μέσα στα σχολεία».

Στην ήδη τεταμένη κατάσταση έρχεται να προστεθεί η καταγγελία μαθητών στην Πρώτη Σερρών ότι γυμνασιάρχης έσπασε την τζαμαρία του σχολείου με γλάστρα, με σκοπό να σταματήσει την κατάληψη. Σύμφωνα με την καταγγελία, που έγινε στο Star Βορείου Ελλάδος, ο γυμνασιάρχης για να τιμωρήσει τα παιδιά δεν τα άφησε να μετακινηθούν δωρεάν με τα λεωφορεία, αναγκάζοντάς τα να καταβάλουν το αντίτιμο του εισιτηρίου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Λάζαρος Ανδρεάδης, επιβεβαίωσε την πράξη του Γυμνασιάρχη και την απέδωσε στην κακιά στιγμή.