X

“Αρένα” η Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα η συνεδρίαση, με τον καυγά να φουντώνει και να εκστομίζονται χαρακτηρισμοί… πεζοδρομίου.

Ant1news

Σε κλίμα πρωτοφανούς έντασης, ενδεικτικό του οξυμένου πολιτικού κλίματος, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του προϋπολογισμού 2019.

Σε συνέχεια της σφοδρής αντιπαράθεσης Τσίπρα – Μητσοτάκη, ένα 24ωρο νωρίτερα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση ξεσπάθωσαν, εκτοξεύοντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς και χυδαίες εκφράσεις.

Η αρχή έγινε με την αντιπαράθεση Τσακαλώτου-Σκανδαλίδη για τη διχαστική ρητορική που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα. Ο Υπουργός Οικονομικών, μετά την επισήμανση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πως η Βουλή έχει μετατραπεί σε αρένα με ευθύνη της Κυβέρνησης, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για εκφορά διχαστικού λόγου.

Παραδέχθηκε ότι η εικόνα της Βουλή δεν τιμά το πολιτικό σύστημα και πρόσθεσε: «Θεωρείτε ότι υπάρχουν προδότες και ότι πούλησαν τη Μακεδονία; Η ομιλία Μητσοτάκη ήταν η πιο διχαστική που έχω ακούσει», είπε και απέρριψε την κατηγορία περί προδοτών. «Η  Κυβέρνηση ποτέ δεν είπε ότι υπάρχουν προδότες, να μην τσουβαλιάζουμε ότι όλοι ίδιοι είναι», ανέφερε, προκαλώντας την αντίδραση του Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση κατηγορούσε την πρώην Κυβέρνηση και τους βουλευτές της “γερμανοτσολιάδες” και “προδότες”.

Τα λεγόμενα του Υπουργού προκάλεσαν αντιδράσεις στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Η Αννέτα Καββαδία, σύμφωνα με βουλευτές, φέρεται να είπε στον Λεωνίδα Γρηγοράκο «κάτσε κάτω ρε γελοίε», φράση που η ίδια διαψεύδει, κατηγορώντας τον βουλευτή της ΔΗΣΥ για σεξιστική επίθεση, καθώς - όπως έλεγε σε δημοσιογράφους - της είπε: «Σκάσε ρε τσόκαρο».

 

Οι τόνοι ανέβηκαν και πάλι, όταν ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, σε ένα παραλήρημα θυμού, επιτέθηκε στον Βασίλη Κεγκέρογλου. «Όχι σε εμένα αυτά, στους παλιάτσους που σε περιβάλλουν… Περισσότερο σεβασμό, κάνεις φασαρία, ντροπή σου», άρχισε να φωνάζει και ανεβάζοντας περισσότερο τους τόνους, είπε: «Στήσου σε έναν καθρέφτη και φτύσε τον μέχρι να σκοτεινιάσει το είδωλό σου».

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΔΗΣΥ, καθώς η αντίδρασή του ήταν εκτός μικροφώνου, ο κ. Κατσίκης ενοχλήθηκε από την αποχώρηση βουλευτών από την αίθουσα την ώρα που ξεκινούσε την ομιλία του. Ο κ. Κεγκέρογλου τον αποκάλεσε αναιδέστατο και ο καυγάς δεν άργησε να φουντώσει.