X

Ειδικό Δικαστήριο για την ΔΕΠΑ “προαναγγέλλει” η ΝΔ

Σφοδρή σύγκρουση Υπουργών με τους αντιπροέδρους της Νέας Δημοκρατίας, με αιχμή και τον ρόλο του Μανώλη Πετσίτη.

Ant1news

Μετωπική είναι η σύγκρουση κυβέρνησης – ΝΔ στη Βουλή για την υπόθεση ΔΕΠΑ- Λαυρεντιάδη με τον Άδωνι Γεωργιάδη να «απειλεί» υπουργούς που έχουν σχέση με την υπόθεση, με Ειδικό Δικαστήριο.

«Είναι νομικά και πολιτικά αδύνατον να μην πάτε (σ.σ. υπουργοί της κυβέρνησης) στο Ειδικό Δικαστήριο για αυτή την υπόθεση. Θα πάτε οπωσδήποτε», είπε προς τα υπουργικά έδρανα.

Στη ΝΔ έχουν κάνει σημαία την υπόθεση αυτή, μιλώντας για μεγάλο σκάνδαλο κι είναι χαρακτηριστικό ότι στη συζήτηση της επερώτησης τοποθετήθηκαν και οι δύο αντιπρόεδροι, Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης. Η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι, με τέσσερις υπουργούς της, τους Γιώργο Σταθάκη, Μιχάλη Καλογήρου, Γιάννη Δραγασάκη και Αλέκο Φλαμπουράρη να απαντούν στη σφοδρή κριτική, υπογραμμίζοντας πως το σκάνδαλο είναι της ΝΔ.

 

«Αν υπάρχει σκάνδαλο, αυτό είναι σκάνδαλο της ΝΔ που αύξησε το χρέος των ΕΛΦΕ προς τη ΔΕΠΑ κατά 90%», είπε ο Γιώργος Σταθάκης, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επί διακυβέρνησής της το χρέος αυξήθηκε κατά 108 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι η κυβέρνηση αυστηροποίησε το τρόπο πληρωμής των ΕΛΦΕ προς τη ΔΕΠΑ, ωστόσο το δικαστήριο ακύρωσε τις κυβερνητικές επιλογές αυστηροποίησης. Σημείωσε ακόμη, πως η κυβέρνηση απέλυσε το Θοδώρο Κιτσάκο.

 

Για «καραμπινάτο σκάνδαλο» έκανε λόγο ο Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να χαρίσει 80 εκατ. ευρώ χρέη σε έναν καταδικασμένο επιχειρηματία, τον Λαυρεντιάδη-  με ανταλλαγή οικοπέδων τα οποία είχαν δεσμευθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στον Μανώλη Πετσίτη, ο οποίος εμφανιζόταν ως φορολογικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας ενός Κύπριου δικηγόρου που ήταν διαχειριστής off shore εταιριών του Λαυρεντιάδη, αλλά και συνεργάτης του Αρτεμίου. «Γύρω γύρω όλοι και στη μέση ο Μανώλης», είπε, κάνοντας λόγο για το κερασάκι στην τούρτα.

 

Από την πλευρά του ο Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε προς την κυβέρνηση πως «όταν έγινε η  ιστορία της Novartis βρήκατε τρεις ψευδομάρτυρες και μας είπατε ότι πρέπει να απολογηθούμε στην δικαιοσύνη. Εδώ έχουμε τον διευθύνοντα σύμβουλο που εσείς επιλέξατε ο  όποιος βγαίνει δημοσίως και σας κατηγορεί ότι για τις κακουργηματικές διώξεις που του  έχει ασκήσει η δικαιοσύνη ευθύνεστε εσείς κ. Σταθάκη και οι υπόλοιποι».

 

«Η αρμοδιότητα της Βουλής εξαντλείται στις αποχρώσες ενδείξεις, από κει και πέρα το λόγο έχει το ειδικό δικαστήριο γι’ αυτό σας προτρέπω να οργανωθείτε υπερασπιστικά», είπε ο Μάκης Βορίδης.

 

Στις κατηγορίες της ΝΔ απάντησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, λέγοντας πως «ουδέποτε υπήρξε αποδεδειγμένο σκάνδαλο», αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που αναρωτήθηκε τι όνειρα βλέπει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. «Υπάρχουν ευθύνες και ερωτήματα προς διερεύνηση, πως δημιουργήθηκαν τα χρέη, ωστόσο η ΝΔ έχει ζωτική ανάγκη να πάει σε εκλογές με μια λίστα σκανδάλων, πρέπει να δημιουργηθεί μια αντίρροπη εικόνα, όμως όποια πέτρα και αν σηκώσουμε στην Ελλάδα η ΝΔ θα βρεθεί από κάτω», είπε.

 

«Η κυβέρνηση προσπαθούσε να διασώσει την επιχείρηση προς όφελος των εργαζομένων», είπε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιχειρεί να αξιοποιήσει μια συνέντευξη στο δόγμα που αναφέρθηκε στο συνέδριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ακυρώσει την πολιτική πράξη αλλά και τον ιδεολογικό του χώρο.