X

“Θύελλα” στην Βουλή για τους “151” και τον Αποστολάκη

Εκρηκτικό κλίμα στην Βουλή. Μετωπική Τσίπρα – Μητσοτάκη και «καρφιά» από τα κόμματα για το «διαζύγιο» των πρώην κυβερνητικών εταίρων.

Ant1news

Στιγμές μεγάλης έντασης και μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη σημάδεψαν την πρεμιέρα της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης που διεξάγεται στην Βουλή, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με ονομαστική ψηφοφορία.

Πράξη «πατριωτικού συμφέροντος απέναντι την Ιστορία και την Δημοκρατία» ,χαρακτήρισε την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Πρωθυπουργός και αφού έκανε έναν απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, έπραξε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, επιτέθηκε σφοδρά στην αντιπολίτευση και έθεσε μελλοντικούς στόχους. 

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι απειλές και οι εκβιασμοί, για να μην ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα τρομοκρατήσουν τους βουλευτές και κατήγγειλε «αθλιότητες», που, όπως είπε, «ενορχηστρώνονται εδώ και μέρες, δυστυχώς από ό,τι αποδεικνύεται, από το σκληρό κομματικό μηχανισμό της ΝΔ», ενώ στην συνέχεια κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για «αποστάτες», λόγω οικογενειακής παράδοσης, σχολιάζοντας τις κατηγορίες περί «αποστασίας» που διατύπωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Από την πλευρά τουο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε την σημερινή συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης ως «την τελευταία πράξη μίας παράστασης και ένα άθλιο θέατρο». «Κυβέρνηση-κουρελού είναι ο νέος όρος που εξάγει ο κ. Τσίπρας μετά την κωλοτούμπα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε «υποθηκεύσατε το μέλλον της χώρας για δεκαετίες για να κρατηθείτε στην εξουσία και σήμερα βάζετε τη χώρα σε περιπέτειες για να αποφύγετε τις εκλογές για λίγους μήνες».

 

Επιτιθέμενος κατά των κ. Τσίπρα και Καμμένου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το δίδυμο αυτό δεν έχει καμία αναστολή προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιοτελή πολιτικά συμφέροντα, λέγοντας χαρακτηριστικά «διαλύει κόμματα, διαφθείρει συνειδήσεις, καταπατά αρχές και υπονομεύει θεσμούς. Και μετατρέπει την πολιτική ζωή του τόπου σε ένα απίστευτο παζάρι».

Εν τω μεταξύ, η απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον κυβέρνηση οδήγησε στην διαγραφή του από Το Ποτάμι. Μάλιστα, ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής χαρακτήρισε την κίνηση Δανέλλη «πολιτική κατάντια» και εξαπέλυσε "πυρά" κατά του Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας ότι ο σημερινός κατήφορός του αντανακλά πρακτικές του παρελθόντος.

Ωστόσο, άγρια κόντρα μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα ξέσπασε στη Βουλή για τον Ευάγγελο Αποστολάκη, μετά την αναφορά του προέδρου της ΝΔ ότι μόνο επί δικτατορίας διορίστηκε υπουργός Άμυνας εν ενεργεία στρατιωτικός. «Ποτέ καμιά κυβέρνηση στη μεταπολίτευση δεν επέλεξε εν ενεργεία στρατιωτικό για υπουργό Άμυνας. Κάνατε κάτι αδιανόητο. Η τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο ήταν όταν ανέλαβε το υπουργείο ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης. Ο αρχηγός του ΓΕΣ που ορκίστηκε υπουργός Άμυνας της Χούντας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης για να προκαλέσει την έκρηξη του πρωθυπουργού. 

Δριμεία επίθεση προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής και η Φώφη Γεννηματά. «Είστε κυβέρνηση μειοψηφίας. Όχι, δεν σας εμπιστευόμαστε» υπογράμμισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. «Δεν υπάρχει όριο στη γελοιοποίηση. Έπρεπε να είχατε προκηρύξει εκλογές. Αυτές δίνουν και κλείνουν τα στόματα περί συναλλαγών. Δεν το κάνετε γιατί φοβάστε τον λαό» σημείωσε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι «η δεδηλωμένη προκύπτει από τη βούληση του λαού κι όχι από μεταγραφές βουλευτών». 

 

Το «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι μια εξέλιξη που βολεύει και τους δύο τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης την οποία ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτήρισε ως «αποτέλεσμα παζαριών». Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας ο Πρωθυπουργός ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για να κλείσει τις εκκρεμότητές του και ότι «ο λαός ξέρει και αναγνωρίζει τη βρόμικη δουλειά που αναλάβατε για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, του Τραμπ, της Μέρκελ και άλλων δυναστών...»

«Εμείς δεν σας δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Θα επιμείνουμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη αλλαγή, να γράψουμε νέες σελίδες και όχι να αντιγράψουμε τις χειρότερες παλιές» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση, γιατί απέτυχε στα περισσότερα SOS κεφάλαια της χώρας», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και ξεκαθάρισε πως: «Το Ποτάμι παραμένει στην αντιπολίτευση και δεν μετατρέπεται ξαφνικά σε συμπολίτευση. Δεν συγχωνεύεται με κανέναν. Δεν κάνει τα ρεπό του Καμμένου. Δεν επιβραβεύει τα λάθη τόσων ετών». 

Σφοδρή κόντρα ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στον Βασίλη Λεβέντη και την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. Ο κ. Λεβέντης έκανε λόγο για αποστάτες ονοματίζοντας μάλιστα την κ. Μεγαλοοικονόμου, που πια ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτή η κυβέρνηση τους «151» τους υπολογίζει και με μια βουλευτή που εξελέγη με την Ένωση Κεντρώων, με λίστα. Την προσμετρά στη δύναμή της και μου είχε πει ο κ. Τσίπρας στην κατ’ ιδίαν συνάντησή μας όταν είχε φύγει ο βουλευτής Καρράς “σου παίρνουν τους βουλευτές και δεν είναι ωραίο” . Πάνω σε αυτό το μη ωραίο κ. Τσίπρα βασίζεις την εμπιστοσύνη» είπε ο κ. Λεβέντης προκαλώντας την παρέμβαση της κ. Μεγαλοοικονόμου.