X

“Μετωπική σύγκρουση” Κατρούγκαλου-Καμμένου για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η αναφορά του αναπληρωτή ΥΠΕΞ στο ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού των γειτόνων προκάλεσε την “έκρηξη” του Προέδρου των ΑΝΕΛ.

Ant1news

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών με τον Πάνο Καμμένο να έρχεται σε κόντρα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η αναφορά του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών στο ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού των γειτόνων, προκάλεσε την έκρηξη του Πάνου Καμμένου που υποστήριξε ότι καταρρέει η συμφωνία.

«Άκουσα τον κ. Κατρούγκαλο να λέει ακριβώς αυτό που ισχυριζόμαστε εμείς, είπε ότι είναι δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός, τότε γιατί γίνεται η συμφωνία; Μόνον με την αναφορά αυτή του Υπουργού καταρρέει η συμφωνία», ανέφερε ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών να σημειώνει ότι η συμφωνία δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για τον ατομικό αυτοπροσδιορισμό των πολιτών της γείτονος. «Οι συμφωνίες δεν μπορούν να ρυθμίσουν θέματα λαού ή έθνους», είπε, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι, αλλά τι δεν είναι στον βαθμό που θίγουν την δική μας ταυτότητα και πώς αυτό ξεκαθαρίζεται ρητά στη συμφωνία. Παράλληλα πρόσθεσε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών οδηγούμαστε στον οριστικό ενταφιασμό οποιασδήποτε διεκδίκησης μειονότητας με ρητή δέσμευση του γειτονικού κράτους.

«Στα θέματα ταυτότητας μπορούμε να επέμβουμε μόνο εκεί που αμφισβητούν την δική μας ταυτότητα και ιστορία. Δεν είναι θέμα της συμφωνίας η αναγνώριση λαού, οι συμφωνίες αφορούν ιθαγένεια και εθνότητα όχι λαό», υποστήριξε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.