X

“Ώρα μηδέν” για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σε υψηλούς τόνους και εν μέσω σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης η συζήτηση για την ψήφιση της Συμφωνίας. Σήμερα η ψήφισή της.Live η συνεδρίαση της Βουλής.

Ant1news

Μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, πριν από την ψήφισή της από την Ολομέλεια, με την κυβέρνηση να θεωρεί εξασφαλισμένες τις 152 ψήφους.

Η συζήτηση που ξεκίνησε χθες το πρωί, διεξάγεται σε υψηλότατους τόνους και εν μέσω σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν μεθοδεύσεις και απόκρυψη σημαντικών εγγράφων που, όπως υποστήριξαν, αποκαλύπτουν υποχωρήσεις της Κυβέρνησης σε ζητήματα γλώσσας και εθνότητας.

Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησαν το πλήρες κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων (ΝΔ) και σειρά άλλων εγγράφων (ΔΗΣΥ). Όπως είπε ο Νίκος Δένδιας, στην πραγματικότητα επισυνάπτεται το ψήφισμα της Βουλής της FYROM για την τροποποίηση άρθρων του Συντάγματος.

Υποβλήθηκε και ένσταση αντισυνταγματικότητας από τη Χρυσή Αυγή, καθώς και μια άλλη από τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος επί της ουσίας ζητούσε να κυρωθεί η Συμφωνία με 180 ψήφους.

Δήλωση - παρέμβαση με αιχμές κατά της κυβέρνησης έκανε ο Κώστας Καραμανλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στη δήλωσή του, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρώην Πρωθυπουργός κάνει λόγο για "διαπραγμάτευση υπό όρους αδικαιολόγητης βιασύνης", ενώ αφήνει σαφείς αιχμές, σημειώνοντας πως "άλλοι είναι εκείνοι που επείγονται για την διευθέτηση του θέματος. Οπωσδήποτε όμως όχι η Ελλάδα"

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε η Έλενα Κουντουρά στον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις που δέχεται η ίδια και η οικογένειά της. Η υπουργός Τουρισμού έκανε λόγο για κατ’ επανάληψη στοχοποίησή της από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος όπως είπε δίνει πολιτική κάλυψη σε φασιστικά στοιχεία.

Παπακώστα: οι βουλευτές να αποφασίσουν με ελεύθερη συνείδηση τι θα πράξουν

 

Αν και απέφυγε να πει ξεκάθαρα το «ναι», η Κατερίνα Παπακώστα, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, άφησε να εννοηθεί πως θα στηρίξει με την ψήφο της τη συμφωνία των Πρεσπών. 

«Τη συμφωνία των Πρεσπών δεν την πιστώνεται η κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά την πιστώνεται η πάγια εθνική θέση της χώρας. Είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να συνεχίσει την εθνική γραμμή», ανέφερε στην ομιλία της και πρόσθεσε πως θα λάβει την απόφαση έως το βράδυ που θα συνεδριάσει το κόμμα που ηγείται, η Νέα Ελληνική Ορμή.

«Οι βουλευτές θα αποφασίσουν με συνείδηση και με ελεύθερη εντολή τι θα πράξουν απόψε», είπε.

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας χρησιμοποίησε τη Συμφωνία των Πρεσπών για εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι

 

«H κυβέρνηση χρησιμοποίησε το ζήτημα του ονόματος γιατί ήθελε να προκαλέσει εσωτερική ρήξη στη ΝΔ, υποταγή του ΚΙΝΑΛ, διά μέσου πρόθυμων συνοδοιπόρων, εξαέρωση του Ποταμιού. Μεταχειρίστηκε δε ο κ. Τσίπρας τον κ. Καμμένο, όπως αρμόζει στη σχέση δύο πολιτικών συνενόχων που αλληλοκαρφώνονται. Η μεταχείριση του κ. Καμμένου είναι πολύ διδακτική και προειδοποιητική για τους νέους συνοδοιπόρους», ανέφερε μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια ο Εύαγγελος Βενιζέλος.

Λυκούδης: ναι στη Συμφωνία και εκλογές

 

«Ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών και εκλογές ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Σπύρος Λυκούδης, χαρακτηρίζοντας ασταθές το πολιτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί.

«Να μην μείνει η κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης, να καταλάβει ότι το πολιτικό περιβάλλον είναι ασταθές. Να επιταχύνουμε την κατεύθυνση προς εκλογές», είπε και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «συμμετέχει στον αχρείαστο ανώφελο εθνικό διχασμό».

Σε ότι αφορά στη συμφωνία, σημείωσε πως έχει θετικό κεντρικό άξονα ως προς την ονομασία. «Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Το διασφαλίζει αυτό η συμφωνία και συνιστά επιτυχία», ανέφερε και συμπλήρωσε πως οι μόνοι προβληματισμοί αφορούν «την ιστορική ανθεκτικότητα της συμφωνίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η κομματική Οργάνωση Αττικής, του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση - συλλαλητήριο, με θέμα: «Όχι στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ - Όχι στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Όχι στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό - Ναι στη φιλία - αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών».

Η συγκέντρωση θα γίνει στις 18:30, στο πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ) και α μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οι φορείς που αποτελούν την “ Επιτροπή αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας”, ανακοίνωσαν νέα συγκέντρωση στις 18:00 έξω από την Βουλή, χωρίς εξέδρες και ομιλητές.

Η ΛΑΕ διοργανώνει συγκέντρωση ενάντια στη συμφωνία, στις 18:00, έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Λόγω των συγκεντρώσεων που έχουν προγραμματιστεί θα ισχύσουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.  Δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων, ενώ θα διακοπεί η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας (Πλ. Συντάγματος, Σταδίου, Πανεπιστημίου κ.λπ.), καθώς και στον άξονα της Λ. Βασ. Σοφίας (πρεσβεία Η.Π.Α, κόμβος Λ. Αλεξάνδρας - Κηφισίας). Οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν.

Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση της Βουλής