X

Ψηφίζεται η Συμφωνία των Πρεσπών

Live η συνεδρίαση της Βουλής. Το μεσημέρι ολοκληρώνεται η σε υψηλούς τόνους συζήτηση στη Βουλή. Νέος γύρος επεισοδίων στο Σύνταγμα.

Ant1news

Για τις 14:30 το μεσημέρι της Παρασκευής ορίστηκε η ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά το πέρας της συζήτησης, που μπαίνει σε τρίτη μέρα και διατηρείται σε υψηλούς τόνους, τόσο από πλευράς κυβέρνησης, όσο και αντιπολίτευσης. 

Σε ένα νέο "επεισόδιο", ο Πάνος Καμμένος προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας ταυτόχρονα σε παραίτηση 101 βουλευτές, για να μην ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Φώφη Γεννηματά, σε δευτερολογία της, το πρωί της Παρασκευής, επιτέθηκε σε Τσίπρα και Καμμένο, αναφορόμενη και σε διεργασίες για διάλυση κομμάτων και σχηματισμών, όπως το Κίνημα Αλλαγής.

Την ίδια ώρα, "φωτιές" στο πολιτικό σκηνικό έχουν ανάψει οι αναφορές του Πάνου Καμμένου περί χειραγώγησης δικαστικών λειτουργών απο συμβούλους του πρωθυπουργού, με την ΝΔ να βάζει "στο κάδρο" την Βασιλική Θάνου και να ζητά, μαζί με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, την παρέμβαση Εισαγγελέα.

Σκουρλέτης: θέλει η ΝΔ αλλαγή στα σύνορα της Βαλκανικής;

«Σήμερα, 4 χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, για πρώτη φορά από την Αριστερά, ένας νέος μεταμνημονιακός διπολισμός αναδύεται. Η αντιπαράθεση θα είναι σαφής και προγραμματική. Ο καθένας εκεί πρέπει να απαντήσει στο μεγάλο δίλημμα: Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω» ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος, μιλώντας στην Ολομέλεια, σημείωσε ότι σήμερα η ψήφιση μίας ιστορικής συμφωνίας συμπίπτει με την ιστορική επέτειο ανάδειξης της για πρώτη φορά κυβέρνησης της Αριστεράς.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε πολλές φορές στη ΝΔ, σχολιάζοντας τη χθεσινή παρουσία του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συζήτηση στη Βουλή. «Η ΝΔ όσες πιρουέτες και συμψηφισμούς και αν κάνει, πρέπει να απαντήσει στο αμείλικτο ερώτημα: Υιοθετώντας το σύνθημα του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ότι "η Μακεδονία είναι μία και ελληνική", θέτει σήμερα θέμα αλλαγής συνόρων στη Βαλκανική; Θέτει θέμα αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών που προσδιόρισαν αυτά τα σύνορα;» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

«Σήμερα ψηφίζεται μια ιστορική συμφωνία, που συμπίπτει με την ιστορική επέτειο της ανάληψης της διακυβέρνησης, για πρώτη φορά, αυτής της χώρας από την Αριστερά, με δημοκρατικό τρόπο. Είναι 25 Γενάρη. Σήμερα κλείνουν 4 χρόνια από τότε που η κυβέρνηση αυτή ανέλαβε μια επίπονη προσπάθεια» ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει: «Η έξοδος από τα μνημόνια, η Συμφωνία των Πρεσπών επέφεραν μεγάλες ανακατατάξεις στην κοινωνία και στον πολιτικό χάρτη, δημιούργησε δρόμους μιας νέας πολιτικοποίησης και σήμερα ένας νέος μεταμνημονιακός διπολισμός αναδύεται και εκεί η αντιπαράθεση θα είναι σαφής και προγραμματική. Ο καθένας εκεί πρέπει να απαντήσει στο μεγάλο δίλημμα: Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω».

 Δανέλλης: στην αποψινή ψηφοφορία θα είμαι με τους Έλληνες

Στη δικιά μου συνείδηση είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι στην αποψινή ψηφοφορία θα είμαι με τους Έλληνες. Λυπάμαι για τους Λακεδαιμονίους που μοιραία θα απουσιάζουν, τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης από το βήμα της Βουλής.

Ο Σ. Δανέλλης επιτέθηκε στη ΝΔ καταλογίζοντας της υποκριτική, αδιέξοδη, κοντόφθαλμη και δημαγωγική πολιτική, ενώ την κατηγόρησε ότι ξαναγυρνά στη καταστροφική πολιτική του μοιραίου κ. Σαμαρά.

 

«Τον αλυτρωτισμό δεν τον φοβάσαι αν δεν φτιάξεις αλυτρωτιστές. Εμείς είμαστε οι γνήσιοι πατριώτες που όχι μόνο δεν δίνουμε τη Μακεδονία, αλλά την παίρνουμε πίσω ικανοποιώντας το μείζον για εμάς, που είναι, σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις», υπογράμμισε ο κ. Δανέλλης και πρόσθεσε:

«Τα θέματα της συνείδησης δεν αποτελούν αστεία διεκδίκηση. Αν τώρα αρνηθούμε την κύρωση της Συμφωνίας θα γίνουμε αποσυνάγωγοι της Δύσης που όλο το δημοκρατικό τόξο, πλην ΚΚΕ, ομνύουμε».

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, ενώ έξω από το κοινοβούλιο κόσμος που αντιτίθεται στη Συμφωνία διαδήλωνε. Ομάδα διαδηλωτών που αποσπάστηκε, προκάλεσε επεισόδια στον Άγνωστο Στρατιώτη, η Αστυνομία «απάντησε» με χημικά, ενώ το πλήθος των μαινόμενων διαλύθηκε γύρω στις 23:00, όταν έπεσε δυνατή βροχή.

 

Την ίδια ώρα, παράλληλη συγκέντρωση ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών διοργάνωσε το ΚΚΕ στο Πάρκο Ελευθερίας, ενώ στελέχη της Λαϊκής Κοινότητας συγκεντρώθηκαν έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.

Αργά το βράδυ ομάδα αγνώστων έγραψε συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας στο σπίτι του Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πριν και κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν συνολικά 133 προσαγωγές υπόπτων (πολλοί εκ των οποίων έφεραν «πολεμοφόδια») δέκα εκ των οποίων μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

 

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είναι προγραμματισμένες και για σήμερα, στις 12:00, ενώ αναμένεται επανάληψη των αυστηρών μέτρων ασφαλείας. Ο σταθμός του μετρό "Σύνταγμα" έκλεισε λίγο πριν από τις 12. Οι συρμοί διέρχονται κανονικά, χωρίς όμως να πραγματοποιούν στάση.

Τα επεισόδια δεν περιορίστηκαν στην Αθήνα, αφού συγκεντρώσεις ειρηνικές και μη έγιναν στη Θεσσαλονίκη, ενώ επιθέσεις δέχθηκαν δύο ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στα σπίτια τους, στη Δράμα και την Πιερία.

Σε πολιτικό επίπεδο, η πολιτική διαμάχη ήταν σφοδρή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, που για ακόμα μία φορά διασταύρωσαν τα ξίφη τους.

Να ξεφύγουμε απο τον φαύλο κύκλο των εθνικισμών ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε πως βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός, μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχει έρθει η ώρα για να αναμετρηθεί με την ιστορική και την εθνική ευθύνη, με την ευθύνη που έχει ο καθένας από τους 300 που δεν εκβιάζονται, δεν τρομοκρατούνται και ομιλούν μονάχα με τη συνείδηση τους».

Εθνική ήττα χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης,  από το βήμα της Βουλής και διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ», δικαίωμα το οποίο δεν πρόκειται να το απεμπολήσει. «Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση», υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Mε τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγουμε νέες πληγές γιατί παραμένει ανοιχτή η ρίζα του αλυτρωτισμού τόνισε, από το βήμα της Βουλής, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι φέρνει εις πέρας μία βρώμικη αποστολή.

Σχέδιο διάλυσης της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ από τον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Βούτση και τον ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος, κάνοντας λόγο για αχαριστία από τον κ. Τσίπρα.

Αποκαλύψεις για τον “θάνατο” της ΚΟ του Ποταμιού προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης.  Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού «με τη Συμφωνία των Πρεσπών παύει η μονοπώληση του ονόματος από τους γείτονες μας».

«Eίναι χρέος της επόμενης Βουλής να ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών και ας λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν ακυρώνεται», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ορκιζόμενος ότι, ο ίδιος θα κάνει τα πάντα ώστε να ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών.

 Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση της Βουλής: