X

Στη Βουλή το Πρωτόκολλο Ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Ξεκινά σήμερα η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας. Το σχόλιο του Πάνου Καμμένου. Πότε ολοκληρώνεται η διαδικασία.

Ant1news

Νέος γύρος σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ξεκινά σήμερα με την έναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. 

Το κείμενο, με τίτλο «Πρωτόκολλο στην Συνθήκη του Βόρειου Ατλαντικού για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ στην Βουλή και αποτελείται από τρία άρθρα.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκινά σήμερα στις 13:00 στην αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας ενώ αύριο Παρασκευή θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 10:00 το πρωί για μία συνεδρίαση που θα λήξει αργά το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία και ενδεχομένως με «μάχη» των πολιτικών αρχηγών.

Κατά την ψήφιση του πρωτοκόλλου δεν αναμένονται εκπλήξεις καθώς όπως όλα δείχνουν θα στηριχθεί από την πλειοψηφία που ψήφισε και την Συμφωνία των Πρεσπών. 

Ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος ανεβάζει την ένταση ζητώντας η ψήφιση του Πρωτοκόλλου να γίνει από 180 βουλευτές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καμμένος έγραψε στο twitter: «Η κύρωση της συμφωνίας ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ λόγω του άρθρου 5 εκχωρεί κυριαρχία και δεν το θεωρεί πλέον τρίτη χώρα. Είναι απόλυτα σαφές ότι εμπίπτει στο 28 άρθρο 2 του Συντάγματος και απαιτεί πλειοψηφία 180 βουλευτών. Η ΝΔ θα στηρίξει πρόταση αντισυνταγματικότητας;».

 

ότι οι πρέσβεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο υπέγραψαν το Πρωτόκολλο Εισδοχής της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία με το νέο συνταγματικό όνομα, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ώστε να γίνει το 30ό μέλος της Συμμαχίας.

Στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου στη έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες παρίσταντο ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και εκπρόσωποι των 29 χωρών μελών.

 

«Είναι μία ιστορική ημέρα», σχολίασε στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ.

«Δεν περιμένω καμία έκπληξη» κατά την διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που ακολούθησε με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, χαιρετίζοντας το πολιτικό θάρρος του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του ομολόγου του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Στόχος είναι η ένταξη της χώρας κατά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Δεκέμβριο στο Λονδίνο, διευκρίνισε διπλωματική πηγή.