X

Τσίπρας: οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας

«Η ΝΔ ρίχνει αντιπολιτευτικές ζαριές στα εθνικά θέματα», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ant1news

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός και επέμεινε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετιας. 

«Τρία χρόνια ζητάτε εκλογές... Δεν πρωτοτυπήσατε σήμερα, αν και σήμερα ζητήσατε εκλογές και στην Βενεζουέλα. Εκεί θα γίνουν πιο γρήγορα μάλλον. Πάρτε το χαμπάρι, θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας» είπε ο απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και εκτίμησε ότι η ΝΔ θα υποστεί μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές. 

«Στην κάλπη των ευρωεκλογών θα υποστείτε μια δεινή διάψευση των προσδοκιών σας. Γιατί θα δουν πως αυτό που στήσατε ήταν μια ψευδής εικόνα. Εσείς θα έχετε το μεγάλο πρόβλημα να εξηγήσετε την αποτυχία. Έχετε αυτοπαγιδευτεί. Εσείς τις στήνετε τις παγίδες» υπογράμμισε, κατηγορώντας τη ΝΔ και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για κινδυνολογία.

 «Διατυμπανίζατε ότι θα έχουμε 4ο Μνημόνιο, ότι θα κοπούν οι συντάξεις, ότι δεν θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Μου λέγατε ότι δεν θα βγει η χώρα στις αγορές, γιατί είναι απαγορευτικά τα επιτόκια. Βγήκαμε. Τι αφήγημα θα χρησιμοποιήσετε; Κινδυνεύετε να καταστείτε ο αρχηγός που έχουν διαψευστεί όλα του τα αφηγήματα», είπε και πρόσθεσε: « Φοβερή η οξυδέρκειά σας την επομένη της ρήξης που είχαμε με τον Πάνο Καμμένο. Είπατε ότι είναι σικέ το διαζύγιο και είναι φτιαχτή η διαφωνία. Το στημένο και σικέ διαζύγιο έγινε εκβιαστικό διαζύγιο. Σας βλέπει ο λαός να λέτε συνεχώς ψέματα. Μας λέτε τώρα ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που καταγράφηκε από την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησα πριν την ψηφοφορία των Πρεσπών είναι θεσμική αυθαιρεσία, εσείς που δεν τολμήσατε, αν και παριστάνατε τον κόκορα, να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας. Τώρα μιλάτε για θεσμική αυθαιρεσία». 

Ο πρωθυπουργός δήλωσε περήφανος για τη στάση όσων ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και κατηγόρησε τη ΝΔ  ότι «ρίχνει αντιπολιτευτικές ζαριές στα εθνικά θέματα, με βάση τις ορέξεις μιας ακραίας πτέρυγας του κόμματος της», παρουσιάζοντας μια ανεύθυνη και επιζήμια στάση στα εθνικά ζητήματα. 

Με αφορμή δε, τη φραση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θα υποδεχθεί τον πρωθυπουργό των Σκοπίων ως πρωθυπουργός, όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, είπε: «Δεν θα γίνετε πρωθυπουργός για να καλωσορίστε τον Ζόραν Ζάεφ, θα μείνετε με τους ακραίους». 

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε το ΚΙΝΑΛ ότι υπογράφει και την τελευταία τελεία σε όσα λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ότι δεν ξέρει σε ποιο χώρο ανήκει στο ευρωπαϊκό στερέωμα.

   

Αναφέρθηκε ακόμη στις δηλώσεις Βέμπερ, λέγοντας ότι ανήκει στην δεξιότατη τάση του ΕΛΚ. «Ο κ. Βέμπερ ήταν αυτός που εναποθέσατε τις ελπίδες σας, πηγαίνοντας στην Γερμανία, και αναζητώντας μέσο επικοινωνίας με την κυβέρνηση, προκειμένου η γερμανική κυβέρνηση να αποτρέψει τον άθλιο ΣΥΡΙΖΑ και τον άθλιο πρωθυπουργό να προσπαθήσει να μην εφαρμόσει την περικοπή συντάξεων», είπε και πρόσθεσε: «Έρχεστε σήμερα και μας ασκείτε κριτική για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ξεχνάτε τι υπογράψατε; 4,5% και σας πειράζουν τα 3,5%. Εγώ εδώ είμαι και αν έχετε αλλάξει άποψη, ελάτε να διεκδικήσουμε χαμηλότερα. Αλλά η στάση σας είναι υποκριτική. Και το κόμμα της κυρίας Γεννηματά σε ποιο χώρο ανήκει στο ευρωπαϊκό στερέωμα; Υπογράφετε ό,τι λέει ο κ. Μητσοτάκης. Η κριτική που ασκείτε σε όλα τα θέματα είναι από την πρώτη λέξη έως την τελευταία τελεία ταυτόσημη με την κριτική του κ. Μητσοτάκη. Δεν ξέρω αν γι' αυτό τους δώσατε το πρόγραμμά σας, για να ταυτιστείτε εντελώς. Όμως, στην ΕΕ υπάρχουν σοσιαλιστικά κόμματα που δεν ταυτίζονται με την δεξιά».

«Ο Ολντι Μπούλμαρ δήλωσε ότι ο κ. Βέμπερ πρέπει να σταματήσει να φαντασιώνεται οικονομικό πραξικόπημα στην Ελλάδα και την ανατροπή του Αλέξη Τσίπρα που έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια. Σύντομα θα κατανοήσετε ότι είναι αυτοκαταστροφική τάση. Εμείς δεν θέλουμε να λεηλατήσουμε την κεντροαριστερά, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση χωρίς κεντροαριστερά μόνο με αριστερά. Δεν είναι εξηγήσιμο στον κόσμο σας η ήττα του Σύριζα και η νίκη της ΝΔ. Αυτή η στρατηγική σας -η στρατηγική ήττας του ΣΥΡΙΖΑ- θα είναι η ήττα του δικού σας πολιτικού χώρου» είπε, απευθυνόμενος στην κυρία Γεννηματά, η οποία δεν βρισκόταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα της Ολομέλειας. 

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη και όσα φέρεται να είπε στη συνάντησή του με την Άνγκελα Μερκελ. 

«Με μεγάλη έκπληξη διάβασα στον εγχώριο Τύπο, στην "Εστία" που έχει καλό ρεπορτάζ από τον δικό σας χώρο. Διάβασα ότι στην συνάντησή σας με την καγκελάριο Μέρκελ, της είπατε ότι δεν θα επιτρέψετε η Βόρεια Ελλάδα να γίνει Καταλονία. Καταλάβατε τι είπατε; Παρουσιάσατε την Βόρεια Ελλάδα, την παρομοιάσατε με την Καταλονία, που έχει το δικό της Κοινοβούλιο και έχει αποσχιστικές τάσεις; Καταλάβατε πόσο ανιστόρητη είναι η παρομοίωση που κάνατε; Ή θα διαψεύσετε το δημοσίευμα της "Εστίας" ή να απολογηθείτε δημόσια, πρωτίστως στους Βορειοελλαδίτες. Θα σας ζητούσα να είστε πιο σοβαρός όταν καταπιάνεστε με τέτοια κρίσιμα εθνικά θέματα», είπε και σχολίασε και δηλώσεις του πριν αναχωρήσει για την Τουρκία. «Δεν είχε ακόμα αναχωρήσει το κρατικό αεροσκάφος από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας για την επίσκεψή μου στην Άγκυρα και σπεύσατε να κάνετε δηλώσεις. Σπεύσατε να προκαταλάβετε ότι η επίσκεψη αυτή θα στεφθεί με αποτυχία. Πριν καν δείτε τα αποτελέσματα και τις δηλώσεις. Βεβαίως, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είδε μια διαφορετική εικόνα που είχαμε από την προηγούμενη επίσκεψη του κ. Ερντογάν, που άνοιξαν θέματα, εσείς συνεχίσατε την προπαγάνδα, πριν καν αναχωρήσει το κρατικό αεροσκάφος» , ειπε και πρόσθεσε πως την επόμενη ημέρα, οι αναλυτές της ΝΔ σχολίαζαν για το χρώμα μιας γάτας στη Αγια Σοφιά. « Ίσως σας καταλαβαίνω. Ίσως, γιατί το χρώμα της γάτας συμπίπτει με το χρώμα της αντιπολιτευτικής σας ρητορικής και τακτικής. Εγώ θα σας πω: μπορεί να θεωρείτε ότι στα θέματα αυτά είναι τσάμπα να λέτε μια κουβέντα παραπάνω. Δεν είναι έτσι. Είστε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχετε ευθύνη να σέβεστε την ιστορία και τον λαό. Δεν μπορείτε να ρίχνετε ζαριές. Έχετε επιλέξει για τα εθνικά θέματα να τοποθετήστε με κομματικό συμφέρον και τις ορέξεις μιας ακραίας τάσης του κόμματός σας. Αυτή η στάση είναι ανεύθυνη και εθνικά επικίνδυνη. Διαχρονικά υπήρξε επικίνδυνος ο τυχοδιωκτισμός της ακροδεξιάς», είπε ο κ. Τσίπρας.