X

Αποστάσεις Κοντονή από τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Ποιες διαφωνίες εξέφρασε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής…

Ant1news

Αποστάσεις από τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση κράτησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. 

Παρά το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου με ανακοίνωσή του αργά το βράδυ υπογράμμιζε πως το περιεχόμενο των διατάξεων που θα ψηφιστούν δεσμεύουν και την επόμενη Βουλή, ο κ. Κοντονής χαρακτήρισε λάθος αυτή την προσέγγιση. 

«Δεν είναι σωστή... Δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της ότι υπάρχει ο ενδιάμεσος κρίκος που είναι το εκλογικό σώμα. Ο λαός που κρίνει. Άρα  να αποτυπωθούν τα άρθρα και η κατεύθυνση, γιατί έτσι θα κρίνει ο λαός. Η επόμενη Βουλή όμως δεν δεσμεύεται από την προηγούμενη ως προς την κατεύθυνση», είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και σύνεση που επιβάλλει το συνταγματικό κείμενο. Ο λαός θα κρίνει και θα αποφασίσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος». 

Συμπλήρωσε, πάντως, πως και η προσέγγιση της ΝΔ δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση. «H προσέγγιση της ΝΔ δεν έχει κανένα έρεισμα στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος», ανέφερε, σημειώνοντας πως αυτή η προσέγγιση θέλει να περιορίσει τον ρόλο και το έργο της παρούσας Βουλής στην αναγραφή αριθμών, των άρθρων του Συντάγματος. 

Στην παρέμβαση του εξέφρασε τη διαφωνία του και με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32 που αφορά στην αποσύνδεση εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και προβλέπει άμεση εκλογή από τον λαό αν αποτύχουν οι ψηφοφορίες στη Βουλή. Έκανε μάλιστα λόγο για αλλοίωση πολιτεύματος αν συμβεί κάτι τέτοιο. «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία συσχέτιση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη λαϊκή βούληση. Όποιος λέει ότι δεν έχει αρμοδιότητες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει λάθος. Άλλο οι υπερεξουσίες όπως το ότι μονομερώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορούσε να διαλύσει τη Βουλή, πρέπει να εκλέγεται από το Κοινοβούλιο. Να δούμε πως θα αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής αλλά αν παρεμβληθεί το εκλογικό σώμα τότε πλέον αλλοιώνεται η μορφή του πολιτεύματος και δεν νομίζω ότι κανένας δεν θέλει να ζήσουμε καταστάσεις που μπορεί να πυροδοτούν εντάσεις τραγικές», είπε ο κ. Κοντονής.