X

Στην Βουλή η τροπολογία για το “σπάσιμο” των Δήμων

Προαναγγελία για νέες αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη απο τον Αλέξη Χαρίτση. Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Μαΐου.

Ant1news

Τη διάσπαση πέντε υφιστάμενων δήμων προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, λίγους μόλις μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Σύμφωνα με την υπουργική ρύθμιση, συστήνονται επτά νέοι δήμοι και συγκεκριμένα, ο δήμος Βόρειας Κέρκυρας, ο δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπόντων Νήσων καθώς επίσης και ο δήμος Νότιας Κέρκυρας. Επίσης, στα τρία “σπάει” η Κεφαλονιά, ενώ συστήνεται ο δήμος Μυτιλήνης και ο δήμος Δυτικής Λέσβου. Επίσης, “διασπάται” ο δήμος Βελβεντού-Σερβιών σε δύο ξεχωριστούς.

Από το “σπάσιμο” των δήμων, προβλέπεται επιβάρυνση ύψους 882.000 ευρώ, καθώς ουσιαστικά συστήνονται 7 νέες θέσεις δημάρχων και 28 αντιδημάρχων. Επίσης, προβλέπεται δαπάνη για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των συνιστώμενων δήμων, το ύψος της οποίας εξαρτάται, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τα πραγματικά γεγονότα.

Την κατάτμηση κι άλλων δήμων προανήγγειλε στη Βουλή, όπου παρουσίασε την τροπολογία, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

Όπως είπε, έχει δημιουργηθεί μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την μελέτη κι άλλων ώριμων αιτημάτων και τους επόμενους μήνες θα παρουσιάσει τις προτάσεις της κυβέρνησης. Ενδεικτικά μάλιστα, ανέφερε τον Δήμο Σοφού στην Θεσσαλονίκη και του Τυμπακίου στην Κρήτη.

Διαβάστε όλη την τροπολογία: