X

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εξελέγη νέα Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνοντας το υψηλότερο ποσοστό στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του Γραμματέα.

Ant1news

Το υψηλότερο ποσοστό που συγκέντρωσε ποτέ Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου συγκέντρωσε ποσοστό 81,4% των ψηφισάντων, σημειώνοντας απώλειες μόλις 18,6% έναντι απωλειών που στις προηγούμενες εκλογές για ανάδειξη γραμματέα κυμάνθηκαν από το 25-35%.

Στην εκλογή για την ανάδειξη του νέου γραμματέα του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν 280 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου έναντι 288 μελών που απαρτίζουν το όργανο. Σαρανταοκτώ ψηφοδέλτια ήταν λευκά και τέσσερα άκυρα.

Την ευρωβουλευτή Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, πρότεινε για Γραμματέα του κόμματος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Η τοποθέτησή της στην θέση αυτή δίνει και το στίγμα των προθέσεων του κ. Παπανδρέου για ανανέωση στο κόμμα, που αποτυπώνεται και στο 20μελες Πολιτικό Συμβούλιο, που θα πρότεινε στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Πρόθεση του κ. Παπανδρέου, την οποία, άλλωστε, είχε εκφράσει ο ίδιος στην τελευταία συνεδρίαση των συντονιστών, είναι να αξιοποιηθούν όλα τα μάχιμα στελέχη του Κινήματος στις σαράντα, περίπου, κορυφαίες κομματικές θέσεις (Γραμματέας, Πολιτικό Συμβούλιο, Συντονιστικό Όργανο, Επιτροπή Τήρησης του Καταστατικού, Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου και Συνήγορος του μέλους και του φίλου).

Τα μέλη που πρότεινε για το Πολιτικό Συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου όπως είπε πρέπει να σηματοδοτεί τη συνέχεια και την ανανέωση, είναι τα ακόλουθα: Νίκος Αθανασάκης, Μιλένα Αποστολάκη, Ευάγγελος Βενιζέλος, Φώφη Γεννηματά, Αντζελα Γκερέκου, Μαρία Δαμανάκη, Αννα Διαμαντοπούλου, Μαριλένα Κοπά, Σταύρος Λαμπρινίδης, Πωλίνα Λάμψα, Θάνος Μωραΐτης, Θόδωρος Πάγκαλος, Βάσω Παπανδρέου, Χρήστος Παπουτσής, Βαγγέλης Παπαχρήστος, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Κώστας Σκανδαλίδης, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Θανάσης Τσούρας και Παναγιώτης Φασούλας.

Όπως γίνεται, πάντοτε σχεδόν, σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κατάλογος των μελών του Π.Σ. που πρότεινε ο Πρόεδρος του Κινήματος, μπορεί να πάρει την οριστική του μορφή ακόμα και λίγο πριν τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, έχει ξεκαθαρίσει τους ρόλους τόσο του Πολιτικού Συμβουλίου, όσο και του Συντονιστικού Οργάνου, αλλά και αν θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το ασυμβίβαστο, αναφορικά με την κατοχή θέσης, από το ίδιο πρόσωπο και στα δύο όργανα.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμμένει στο ασυμβίβαστο, το οποίο θα εφαρμοστεί κανονικά, με μια ή δύο, το πολύ εξαιρέσεις, που θα έχουν σχέση με τον συντονισμό των δύο οργάνων, τα οποία θα έχουν, σε κάθε περίπτωση, διακριτούς ρόλους.

Επίθεση Γ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος. Αυτή δεν είναι κυβέρνηση, είναι μικροκομματικό μαγαζί που δεν ξέρει τα προβλήματα του τόπου, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και επιτέθηκε προσωπικά εναντίον του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας τον κ. Καραμανλή μέρος του προβλήματος και έχοντα την κύρια ευθύνη για τον κατήφορο της χώρας τους δώδεκα μήνες διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

Χαρακτήρισε τραγέλαφο την υπόθεση του βασικού μετόχου, ενώ αναφέρθηκε και στη φημολογούμενη απόφαση του Εκλογοδικείου, με την οποία εισέρχεται στη βουλή ο Αχιλλέας Καραμανλής, κάνοντας λόγο για "δικαστικό πραξικόπημα" και "μείζον πολιτικό θέμα που αφορά προσωπικά τον ίδιο τον κ. Καραμανλή".

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην οργανωτική συγκρότηση του Κινήματος, αλλά και στη στάση που πρέπει να τηρούν τα στελέχη και τα μέλη του, τονίζοντας ότι ο ίδιος προσδοκά "στάσεις και συμπεριφορές που θα ανταποκρίνονται σε όσα ζητά ο ελληνικός λαός".

Διατυπώνοντας την πρότασή του για τη θέση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, τόνισε ότι διασφαλίζονται οι δύο βασικές αρχές της συνέχειας και της ανανέωσης, ενώ χαρακτήρισε μεταβατική για το ΠΑΣΟΚ τη διανυόμενη περίοδο, αφήνοντας να φανεί ότι δεν αποκλείεται, μετά από ένα διάστημα, να εξετάσει το ενδεχόμενο της ανασύνθεσης του οργάνου.