X

Την «Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη» αποφάσισαν οι 58

Στη χθεσινή τους συνάντηση συζητήθηκαν οι πολιτικές συνθήκες για την κοινή συμμετοχή των δυνάμεων της προοδευτικής Δημοκρατικής παράταξης στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές και οι βασικές κατευθύνσεις του προγραμματικού τους κειμένου.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Οι 58 κατέληξαν στον σχηματισμό της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης ως κοινού φορέα, που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Υπό την ομπρέλα της μπορούν να συναντηθούν όλες οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς, του φιλελεύθερου κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, του προοδευτικού ευρωπαϊσμού, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και όποιες άλλες κινήσεις τοποθετούνται στην κεντροαριστερά.

Όπως διασαφηνίζεται, τα κόμματα και οι κινήσεις με αυτόνομες διαδικασίες τους θα αποφασίσουν να στηρίξουν το κοινό εγχείρημα. Το ψηφοδέλτιο της Παράταξης θα αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν θα ενταχθούν στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική ομάδα.

«Η Παράταξη πρέπει να εκφράζει την πρόθεση και την απόφαση του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου να βαδίσει στην αναγέννησή του, να απευθυνθεί σε νέες ηλικιακά και πολιτικά δυνάμεις, να πρωτοστατήσει στην υπέρβαση της κρίσης και στην εθνική ανασυγκρότηση. Το ευρωψηφοδέλτιο πρέπει να εκφράζει αυτήν την πρόθεση και ως προς τα πρόσωπα και ως προς τις διαδικασίες και τέλος συγκεκριμένα μέτρα για την ολοκλήρωση της εθνικής δικτύωσης, με τη συγκρότηση Ομάδων Πρωτοβουλίας σε όλους τους νομούς και τους μεγάλους δήμους της χώρας» τονίστηκε στην χθεσινή συζήτηση των 58.

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουν επεξεργαστεί και το πλαίσιο των προγραμματικών θέσεων για την οικονομία και τη μεταρρύθμιση του κράτους.

Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση του χαιρετίζει την απόφαση των 58 για την «προοδευτική δημοκρατική παράταξη», που ως κοινό σχήμα θα κατέβει στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές με τη σημαία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος όλων εκείνων που εκφράζονται από τις προτάσεις των ευρωπαίων δημοκρατών και  σοσιαλιστών για την υπέρβαση της κρίσης και το μέλλον της Ευρώπης. «Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η προσέγγιση αυτή και οι συναφείς πρωτοβουλίες - προγραμματικές και οργανωτικές - εναρμονίζονται με τις πρόσφατες αποφάσεις της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ. Είναι λογικό όσοι νιώθουν αγωνία για τον τόπο και αντιλαμβάνονται το ρόλο, τις ευθύνες και τις δυνατότητες του χώρου της κεντροαριστεράς να συμπίπτουν στις εκτιμήσεις τους» τονίζεται χαρακτηριστικά.